Werb.cz aneb webtrh jako supermarket

Ačkoliv jsem werb.cz zařadil mezi webtrh klony, není tomu zcela tak. Projekt se připravoval už dříve. Ohlášené změny na webtrhu jen urychlily jeho dokončení. Dalo by se říct, že se provozovatelé rozhodli využít šance a vytřískat z toho co nejvíce. Ze všech klonů bych hodnotil nástup/propagaci werbu za nejagresivnější, což se mu také vyplatilo.

Na rozdíl od ostatních se provozovatelé werbu neschovávají za anonymní přezdívky. Projekt je dokonce registrován na UOOU. Vše tak působí profesionálně. Člověk má pocit, že právě tady se brzo začnou točit velké peníze. Ale pěkně popořádku.

Werb jako webtrh klon

Samotné fórum je umístěné na adrese werb.cz/forum. Je postavené na phpBB, což je bezplatný systém s širokou uživatelskou a developerskou základnou. Nediskutuje se zde sice tolik jako na ostatních klonech, ale témata jsou na trochu vyšší úrovni. Nárůst vláken, příspěvků i uživatelů je poměrně přirozený. S narůstající komunitou zde v budoucnu může vzniknout poměrně specificky zaměřené fórum. Nepůjde sice cestou jako původní webtrh (forums.digitalpoint.com), ale spíše by jsem to viděl něco ve stylu více debaty o online obchodování, jak se přizpůsobit aktuální poptávce, jak reagovat na změny trhu atd. Domov zde tak najdou prodejci reklamy, domén, menších a středních stránek, linkbuildeři a možná i tvůrci podpůrného obsahu (minisite, link pyramid, linkwheel). Bude záležet na poptávce. V čem zrovna daný kvartál poteče nejvíce peněz, tomu se bude i diskuze na werbu přizpůsobovat.

Werb jako aukční systém

Teď přejdeme k tomu, co je nejdůležitější. Werb je totiž aukční systém zaměřený na zakázané ovoce webtrhu. Když jsem se zamýšlel jak bych nejlépe charakterizoval werb.cz, tak mě napadlo přirovnat jej k supermarketu. Trh na webtrhu nebyl špatný. Nebylo tam málo dobrých nabídek. Problém byl, že se to vše změnilo v zmatenou tržnici. Nebyl přehled nad obsahem. Bylo stále obtížnější sledovat více jak jednu sekci. Werb z tržnice udělal supermarket. Dal lidem možnost zaplatit si za lukrativní regálovou pozici, efektivněji vystavuje zboží, umožňuje lepší kontrolu nad větším množstvím aukcí. Škoda, že webtrh nešel touto cestou.

Závěr

Na werbu to žije. Není o tom pochyb. Zatím se zde jen aktivně obchoduje. Časem by mohlo začít být aktivní i fórum. Přeji hodně štěstí provozovatelům werbu s jejich projektem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

22 Replies to “Werb.cz aneb webtrh jako supermarket”

  1. Proti werbu mám jedu zásadní výhradu – při rozjezdu jsem viděl propagaci, kterou zvolil. Ignoranci, aroganci, provokování…až výsměch, že se stejně na toto zapomene a pak už se bude mluvit jen o tom jak je dobrý. Tím mě definitivně ztratil a nebudu jej navštěvovat.

  2. Ano, to me taky hodne odradilo, kdyz jsem kazdy den cetl ty jeho spamy na Webtrhu, takhle si uzivatele neziskal…

  3. No zase kdo z těch klonů nespamoval? navíc neměli ani tak moc na výběr, pokud chtěli využít toho omezeného času.
    “Něco lepšie pripravit” – co na tom chceš jako zlepšovat, jediné co na ty weby chybí je komunita a tu nedostaneš za pár týdnů v takovém množství nikam, můžeš se jmenovat jak chceš a web může být v jakékoli barvě na kterékoli platformě, ale představa, že tam ze dne na den bude lidí jako na WT je nesmysl.

  4. Musím se zastat jednoho z tvůrců Petra Jeníka, známého také pod nickem Malej Jarda. Rozhodně to žádnej Malej Jarda není. Vizi Werbu přednesl už majiteli Webtrhu. Ten se ale rozhodl pro jiný směr, nedokázal využít desetitisíců z reklamy, které se přes Webtrh měsíčně přelily, a tak raději trh inzerce zrušil. Petr Jeník naproti tomu svou myšlenku realizoval Werbem. Při jeho zavádění jsme byli ve skoro až denním kontaktu, představoval mi nejrůznější funkce a také se naše společnost Nekultura.cz s.r.o. stala nejaktivnějším prodejcem. Na Werbu jsme prodali všechny naše reklamní pozice během několika dní. To je zkušenost spokojeného zákazníka Werbu, jehož společnost přes tento aukční systém reklamu prodává a je s ním nad míru spokojena. Za tyto služby také Werbu ráda zaplatí, neboť srkz něj generuje své příjmy. Je to skvělá myšlenka, která majiteli Webtrhu bohužel unikla.

  5. Ano, Petr je trošku vznětlivější povahy, ale werb netvoří jen jeden člověk, ba naopak ;-)

    Propagace byla výrazná, ale pokud si pamatuju tak jako jediný si to Petr předem domluvil s Martinem. Bohužel změny na WT a příchod werbu přišly ve stejnou dobu a trochu mu pošramotili image.

    Jinak pěkný článek, konečně někdo vidí, že je werb jiný a moře práce nepřišlo na zmar.

  6. Chlapi omlouvám se za offtopic, ale potřebuji radu od někoho zkušeného.
    Mám lampicka.cz a nabídku kupce. Zatím neuvedu cenu, abych vás neovlivnil, ale mohli byste mi odhadnout tuhle doménu? Byl by to můj první obchod a nerad bych prodal pod cenou.
    Díky moc za rady, napište sem nebo na honzik.pokorny@centrum.cz

  7. Po boku Vojty, který je skutečným technickým tvůrcem (já jsme jen duchovním) werbu, se učím trochu své vášně krotit.
    Nemyslím si, že by kampaň, kterou jsem zahájil, byla až tak šílená. Naopak. Myslím, že mnou tehdy zahájený a už dávno ukončený styl kampaně se navíc nemůže ani zdaleka rovnat tomu, co předvádí pánové z diskusních fór webdeal a webfair, kterýžto mě opravdu velmi baví. Protože tato fóra nepovažuji za konkurenci, jednomu z nich i docela dost pomáhám tím, že jsem jim věnoval velikou spoustu odkazů ze svých webů, díky čemuž na tomto blogu Drago mohl ve svém článku vypsat to, jak pěkně se toto fórum umisťuje na mnohá zajímavá klíčová slova ve fulltextu.
    Taky ty kluky dost uznávám. Miminálně jeden z nich je opravdu frajer a já si teď vzpomněl, že mu ještě dlužím nějaký peníze, které jsem mu slíbil poslat včera a neudělal jsem to a teď mě to dost štve a tak se mu veřejně omlouvám.

  8. Problem je že werb nikde neinvestuje do reklamy, nevidel jsem ani google, sklik, etarget, bannery prostě nic.
    S takovou nemá podle mě moc velkou šanci.
    Zatím jedina propagace byla na webtrh + lupa a svědčí o tom i zatím minimální prohlíženost aukci na werbu(prochazim vsechny kategorie)
    Web je to sice čerstvy a majitel investoval čas a penize do vyroby stranek ale ted stoji na mrtvém bodě. Zatim.

  9. Peťo, frajeři jsme oba. Jak já Senkyho obdivuji pro jeho programátorské schopnosti, tak Senky mě obdivuje po mé kódérské stránce. Jenom já nedělám v php na zakázku, protože k tomu přistupuji zodpovědně a nerad bych nabízel něco co by mohlo obsahovat nějaké ty díry.

    Co se týče naší smolné propagace zde, opravdu jsme toho začali litovat, protože jsme si tím velmi pokazili jméno. Tak snad si to teď vylepšíme.

    Přeji hodně štěstí s projektem.
    Whispere

  10. Co se týče těchto Webtrh klonů, jak sám píšeš, Werb jím zcela není. Tak i tak mě zaujal nejvíce. Vytvořit všechny ostatní klony je otázkou jedné noci, maximálně jednoho týdne a za pár korun mi to někdo udělá taky. Werb ne a to mě zaujalo. Navíc mám dobré zkušenosti s Petrem Jeníkem, je to dobrý člověk a moc mi pomohl. Na jiných fórech mi připadá, že si majitelé hrají na něco, čím ještě nejsou a ani nebudou. Což je škoda.

    Zatím rozhodně volím pro obchod Werb, pro zábavu Webdeal, kde se mi líbí rozhraní fóra, které je o trošku lépe zpracované, než jinde. :) Těmto dvou držím palce, i tak je však zbytečné je srovnávat.

  11. @David: Do reklamy investuji hodně peněz – to si buď jistý. Jen nevím, zda tebou zmiňované systémy (sklik, etarget, bannery) jsou to pravé pro werb. Tedy né že bych nevěděl. Vím – tyhle systémy by byly co se werbu týká vyhozené peníze. Jsou mnohem účinnější formy reklamy.
    I v dalším bodu ti musím oponovat. Werb rozhodně nestojí na místě. Přišel nový, velmi povedený design, jsou zde nové funkce a plánujeme další.
    Na leden např plánuji i další velmi dobře cílenou reklamní kampaň. Nejlepší kampaní však je to, když někdo spontánně doporučí své aukce případným kupcům. Někteří prodejci to tak dělají a díky tomu vydělávají velmi slušné peníze.
    Pak jsou ale prodejci, kteří nejsou schopní vystavit ani pořádně své aukce natož aby se aktivně podíleli na prodeji jimi nabízených produktů a jediné, čím své prodeje “podporují” je to, že neustále buď na fóru werbu nebo na jiných místech píší, jak jsou provozovatelé werbu neschopní, protože jejich aukce nějak ne a ne se ujmout.
    Úplně mě někdy udivuje (ne)logika některých tvrzení.
    Já mám investovat spoustu práce a peněz do reklamy pro werb, abych tím ostatním vydělal peníze a oni nemuseli hnout ani prstem?
    Já tam peníze pochopitelně dávám, ale adekvátně tomu, kolik ze systému dostávám. (v budoucnu dostanu)

  12. Presne tak. Je to přesně jak píšeš. Ano máš investovat svuj čas a penize do sveho projektu aby byl uspesny a inzerenti spokojeni tvůj projekt úspěšny. Radi budou za služby pak platit. Aukro nebo jakykoliv uspesny web samozrejme investovalo a stale investuje stale spoustu casu a penez do propagace a ty zvlast pokud se rozjizdis, jsi na začátku by jsi mel samozrejme investovat.Chapu ze nebudes mit takove obraty jako aukro nebo otomoto kde aukro dotuje reklamu na homepage seznamu aj. nebo jiny projekt a taky po tobe nikdo nechce at jdes pres “mrtvoly”.Sám vis kolik si muzes dovolit. Tim ze zpropagujes svuj web , vydelaji ostatni kteri u tebe zase utrati zpátky své penize. Napr.Bazos.cz, funguje nekolik let, je zavedeny, i pri navstevnosti 120tis.ci více za den stale investuje-utrácí své penize do reklamy(sklik, prip.zapis na seznamu) ono se ti to časem snad rozjede ale bude to takto trvat o mnoho mesicu či let dele, navstevnost je hnaná odkazy z 404m.com, webtrhu atd.nikde jinde jsem ja osobně reklamu nebo upoutavku na werb zatím neviděl. Ale dělej si to podle sebe, toto je jen můj názor.

  13. Na 404m píšu hodně sporadicky. Na webtrh nelezu už téměř vůbec. Nevím tedy o čem mluvíš. Porovnávat neporovnatelné, nedělat nic a doufat, že to někdo udělá za tebe, utrácet teoreticky cizí peníze za propagaci a rozdávat rozumy o tom, jak by to bylo asi nejlepší, to jde každému.
    Rada “dělej to jako Aukro” je mi opravdu hodně užitečná a to z mnoha důvodů.
    – jde o úplně jiné projekty
    – nepotřebuji zasáhnout statisíce lidí
    – nehodlám utratit desítky milionů za reklamu
    – aukro je díky masivní kampani dlouhodobě ve milionových ztrátách

    Já prostě zvolil jiný druh marketingu a jak je vidět – funguje. Werb se stal ze všech nově vzniklých projektů jediným místem, kde se skutečně obchoduje. Denně přibývají nový uživatelé a okamžitě se zapojují do obchodování.
    Tento prudký nárůst ale bohužel v sobě má i mínusy. Tím hlavním je to, že je natolik dobrý, že mnozí lidé nedokáží pochopit, jaktože díky tomu, že se zde zaregistrují a zkopírují sem své nabídky z webtrhu, nevydělávají bez práce miliony.
    Werb je skvělá obchodní platforma, ale zázraky fakt neumí.
    Čekat od 2 měsíce starého projektu to, že bude úspěšný stejně jako jiné projekty po několika letech provozu je nesmysl. To prostě nejde.
    Vše se musí dělat postupně.
    Kupci mi radí – upřednostni kupce – oni jsou ti, co přinášejí peníze.
    Prodejci radí – upřednostni prodejce – jinak nebudou mít kupci co kupovat.
    Všichni pak radí zaveď poplatky a vyděláš – nikdo ale nebude platit poplatky, pokud není solidní základna uživatelů.
    No a já pak všem říkám, že vše se musí dělat postupně.
    Musím brát zřetel na požadavky všech obchodních stran, vychytávat chyby a s rozvahou utrácet za reklamu.
    Nic nejde teď hned. Přirozený vývoj je jediný rozumný vývoj jakéhokoli projektu založeného na lidech.
    Vysvětlovat tohle je ale jako házet hrách na zeď. Je to úplně zbytečné. Ať udělám cokoli, vždy se najde někdo, kdo by to zvládl ve svých teoretických úvahách lépe.

  14. Ještě bych rád ke svému povídání přidal odkaz na video ( http://vimeo.com/17668396 ) z přednášky Víta Vrby na webexpu.
    Zde je myslím velmi dobře popsaný systém reklamní kampaně, který já vedu.
    Je to fakt zajímavé povídání o startupech.
    Doporučuji shlédnout.

  15. Ja ti vubec ale nerikal at to delas jako aukro. Jen jsem ti chtel rict že na rozjeti webu je potreba taky investice(nejen počítat s investici na vyrobu stránek), 11mesicu jsem dotoval ze svého reklamu a samotny provoz webu aj. vydaje kolem než si začal na toto všechno web vydelavat a byt následně v zisku,vím o čem mluvim. Když tomu věřiš, máš chut a máš na to finance není co řešit. Co se tyče poplatku i tak silna skupina jako aukro je zavedlo po nekolika letech provozu(tusim od roku 2003-2006 zdarma) kdy pred tim investovalo spousty tisic či milionu do reklamy nikdo ti nerikal at tolik investujes. Samozřejmě webtrh např.taky nepotreboval zadnou reklamu, vyplnil díru na trhu a chodi tam po několika letech tisice a desitky tisic uzivatelu denně ale myslím co se tyče werbu ten se bez reklamy již proste neobejde.Obejde ale jak jsem psal, bude ti to o to dele trvat. Navstevnost, pocet prodeju, aukci bude stoupat velmi pomalu. Více se k tomu nebudu již vyjadřovat, mam na toto jiny názor. Prošel jsem si tim. Spousty veci bych nyni možna sam udelal jinak(jinde”rozumneji”investovana reklama), nabrane zkusenosti ale nelituji toho spíše naopak..

  16. Prošel sis tím?
    Tys jsi úspěšně rozjel web podobný werbu? Rád se přiučím.
    Je něco jiného rozjet web určený pro velkou skupinu lidí a něco jiného rozjet tak úzce specializovaný portál jako je Werb.
    Dostat na web z potenciálního milionu uživatelů 10 tisíc lidí denně, je daleko snadnější, než “přinutit” obchodovat v mém systému stovky lidí z možných tisíců.
    Taky provozuju jiné weby, kam mi chodí tisíce lidí denně po pár dnech provozu. To je snadné když cílovku tvoří miliony lidí.
    Werb je něco trochu jiného a nejen kvůli tomuto. Nejen že skupina lidí, pro níž je určený je malá, ale navíc jsou to lidé, kteří se pohybují dlouho v internetovém a obchodním prostředí a bohužel většina z nich má pocit, že oni by to zvládli lépe a pokud není po jejich, píší svá moudra do diskusních fór a komentářů k článkům a tím mi moc pomáhají s mou prací :)
    Bohužel každý z těchto lidí má svou pravdu. Pokud dám na jednoho, druhý ve svých moudrých komentářích přitvrdí a obráceně.
    V IT oblasti je to prostě tak, že každý má pocit že je odborník. Všichni vědí jak na to a všichni to musejí dát ostatním najevo.
    Ve skutečnosti jim ale nejde o radu ale o to, aby ukázali na neschopnost druhých a na to, jak oni jsou dokonalí. No a když jim řeknu, že o jejich rady nestojím tak se na oko urazí, napíší něco jako že “pro dobrotu na žebrotu” no a ironicky mi popřejí hodně úspěchů.
    Někteří pak ještě stihnou dodat, že s takovýmto přístupem to daleko nedotáhnu nebo že kvůli tomu, že nenaslouchám jeho “radám”, tak na werb už ani nepáchne.
    Pravda ale je, že ze všeho, co si přečtu a co je míněné upřímně jako rada si něco vezmeme. Dáváme to dohromady a díky tomu se nám daří vytvářet něco opravdu unikátního, co tu ještě nebylo.
    Naopak rady tipu “děláš to blbě a já bych to uměl líp” naprosto přehlížím. Ignorovat je ale bohužel neumím důkazem čehož je i tato diskuse, kde opět vědomě bojuji s větrnými mlýny.

  17. Ano rozjel, pocet potencionlnich inzerentu mas +- stejne, specializovany portal je to jakbysmet,ovšem ty osobně maš oproti mne jednu velkou vyhodu že maš v tom co dělaš prakticky nulovou konkurenci když nepocitam webtrh a aukce v sekci internet na aukro a přesto toho nedokážeš využit. Nemusiš investovat mesíčně do reklamy 50.tis aby ti to fungovalo jako ja, aby inzerenti vedeli ze to funguje, duverovali ti a po nekolika mesicich provozu zdarma začli i platit a utraceli u tebe penize. Samozřejme když spustiš nějaky portal s videama či herní portál že se ti tam nahromadi tisicie lidi navstevnost mnohem snadněji a rychleji, ty ovsem podobny portal nemas tak se na toto nemuzes spolehat. Odkud tam chces ty lidi dostat, jak je chces presvedcit ze werb funguje kdyz tam nebudes mit lidi nebude se nikdy ani prodavat ani kupovat příp-bude ale provoz webu tě bude stat víc než vydělek a to nepocitam čas s tim straveny a nervy při dotazech na foru jak jsem to tam tak četl. Mimochodem v tomto ti rozumim, opet mas vsak vyhodu ze tvi potencionálni inzerenti, navstevnici webu jsou dobře znali internetu, snadněji všem cokoliv !! vysvetlis, nepotrebujes telefonickou podporu jako ja kt.te stoji x tisic mesicne prot.bez te by to proste nefungovalo u me uz vubec.

  18. @David:
    1) Pochlub se. Jaký jsi rozjel úspěšný projekt podobný werbu a zaměřený na stejnou skupinu lidí?

    2) Nejsou ty tvé příspěvky jen přesně tím, co tu tak pomlouváš? Tedy reklamní kampaní? Nikde nevidím rozsáhlou kampaň na tvůj ProdejDomén.net tak jak mi to radíš. Kolik tam máš uživatelů?

    Možná, až budeš někdy nějaký jiný projekt hanit, bylo by dobré uvést, že provozuješ něco, co se snaží konkurovat a tvé příspěvky jsou pouze konkurenčním bojem.

    Začínám to celkem chápat :)
    Pokaždé, když se dočtu nějaké super rady a kritiku werbu, potažmo přímo mě, skrývá se za tím většinou někdo, kdo buď sám provozuje, nebo se nějak podílí na nějaké rádobykonkurenci. (webfair, webdeal, připravovaný systém bohemiasoftu teď nově prodejdomen.net)

  19. Fantas.
    Hele ty si to beres moc osobne, pritom ja ti chtel jen poradit, nic víc.

    1) Nemam projekt podobny werbu, okruh lidi-potencionalnich inzerentu +- stejny ale je to uplne jine odvetvi, jedna se však také o služby+prodej, taky nikde nepisu ze je portal zamereny na stejnou skupinu lidi, vymyšlíš si!
    2) reklamni kampani to jako že bych prebral tvuj styl? a ziskal takto o 10-20lidi na strankach víc? Úsmevne. 90% mých prodeju domen jsou přimi navstevnici na domene(ptam s jich) Prodej domen, proč toto proboha srovanavas, to jsou obyc.osobní stranky at mam ja trosku prehled co mam aktualne na prodej a je mi uplne jedno zda tam bude 50 nebo 250 lidi za den.
    3) HANIT? KONKUROVAT? vubec nevim o čem to píšeš, opět fantas, jsi uplne hotovy jen z toho když ti nekdo napise jednu radu at investujes do propagace, co proboha budeš dělat či jak pak budeš řešit jine situace,zivotni situace(mimo net)??? Jen jsem ti napsal o investici do portalu a ty jsi uplne “rozloženy” a vše překrucuješ, hledaš za tim směšně konkurenci atd.
    4) na webfair, webdeal toto me vubec nezajima, krom prodejdomen kde mam par svych domen kt.ty ani nemuzes brat jako potencionalni konkurenci a ty hned píšeš neco o rádoby konkurenci, nemam skrz domen nic, nevim kde jsi toto vzal
    5) Financuji projekt napr.v USA kde se o to stará kolega kt.v USA zije, nemam potrebu a ani nechci tady vypisovat co vlastnim, o co se osobně starám, nazvy eshopu ve kt.jsem tichy společník, služeb. Znovu opakuji, neprovozuji nic podobne jak ty provozujes, webdeal,aj. Raději tento čas věnuji přijemnějším věcem(vylety,rodina,dovolena)prac.záležitosti mimo net. Připadaš mi že trpíš nějakym stihomanem ci máš pocit že ti někdo neustále křivdi, ubližuje, neoceni tvoji práci atd. nemáš takovy pocit? V roce 2005-2008 jsem provozoval bar, hernu (ano existuje i podnikani i mimo net:-)skrz krize a mensim trzbam jsem toto radeji pronajal a jsem na tom lépe. Nekdy je lepe delat jednu vec poradne, vše zvážit co a jak dál nez desitky věci okolo jen tak a ještě se u toho nervovat. Hodně štěsti.(ty si to samozřejmě vybavíš zase po svém)

  20. @David: V jedné větě dokážeš napsat, že podobný web neprovozuješ a zároveň že jo :)
    Jak si asi mám přebrat zbytek tvého povídání ze kterého je celkem zřejmé, že ty jsi nikdy neměl v úmyslu poradit, ale prostě jen mastit vlastní ego.
    A ukřivděný se opravdu necítím. Nemám důvod. Nijak jsi mi neublížil. Tedy možná jsem díky tvým moudrým slovům klesl v myslích tobě podobných, ale to je mi opravdu úplně jedno, takže opravdu, křivdu necítím vůbec žádnou.

  21. pokud mas na mysli toto: Nemam projekt podobny werbu, okruh lidi-potencionalnich inzerentu +- stejny ale je to uplne jine odvetvi, jedna se však také o služby+prodej, taky nikde nepisu ze je portal zamereny na stejnou skupinu lidi, vymyšlíš si!
    ———-
    vypadlo mi tam jedno slovo a to slovo: Počet.”Počet potencionalnich inzerentu” , inzertni inzeruji neco jiného jde jen o približny počet-okruh lidi kterym ty umoznujes obchodovani

    Proste ty mas specif.zamereny web kde lide nabizeji nebo prodavaji(odkazy, reklamu, domeny), u mne tak samo inzeruji a hledaji, jiny sortiment, neni to vsak zamerene jako bazar, kde je siroka nabídka kategorii, kde je vse na jednom miste ale na urcity druh zbozi nebo sluzeb. To jsem rád ze nejsi ukrivdeny to by ses z toho musel zbláznit kdyby si mel byt ukrivdeny z toho že někdo napíse at investujes do reklamy, nebo at něco změníš na svém webu. Máš vše předem dobře promyšlené + Vita Vrba do toho pomůže, ma jistě bohaté zkušenosti(nemyšleno ironicky) tak jsi na dobré cestě. Tímto bych to opravdu ukončil. Ušetříme si čas na důležitější věci.

Comments are closed.