Lid promluvil – žádné IDN na .cz!

Dnes 18.11.2010 byla zveřejněna vůle lidu, který pevně věří, že český internet nepotřebuje složitost, která se nazývá IDN, neboli Internationalized Domain Names. S výjimkou zástupkyň družstevního rolnictva starších 50 let, se pracující inteligence a dělnická třída svorně shodli na tom, že IDN domény jsou spíše nepotřebné a vedly by ke komplikacím.

Podle tohoto průzkumu se tak vrcholní představitelé, kteří mají hlasovací právo ve sdružení CZ NIC, jako i předchozí roky rozhodnou IDN na .cz doméně nezavést.

Přijde vám to jako naprostý bull shit, anebo že by to vánoční kofoli, kterou tak rád piji při psaní,  začali něco přimíchávat? Bohužel vás zklamu, tohle je trochu sarkasticky pojatá realita, kterou si můžete přečíst na stránkách českého NICu.

Že “odborná” veřejnost odsuzuje zavedení IDN domén, aby se ušetřily prostředky při zavedení novinky už jsem si zvykl. Stach ze spekulantů, kteří by vyparazitovali miliony na známých doménách z důvodů, že BFU neumí správně napsat adresu stránek a majitel si nedokaz v prelease koupit ekvivalent s diakritikou, taky beru. Ale aby největším zastáncem zavedení IDN domén byly ženy starší 50 let bydlící v menších městech to už je trochu moc i na mě.

Možná nastal čas, aby rozhodování o budoucnosti .cz domény vzali do rukou opravdu lidé, kteří o tom rozhodují a neschovávali se za průzkum lidí, kteří si pletou adresní řádek s vyhledávacím polem na seznamu.

Podle mě by jsme se neměli být následků nových technologii, které jinde dobře fungují. Čím déle se to bude odkládat tím horší to bude mít následky. Většina argumentů, které jsem slyšel nemá cenu řešit. Problémy tu budou vždy a každá nová věc se vždy bude dát zneužít.

.cz doména je národní doménou České Republiky, tak proč jí ochuzovat o češtinu? A to píšu jako člověk, který má největší koncentraci chyb na 1 decimetr čtvereční textu ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Lid promluvil – žádné IDN na .cz!”

  1. Osobne si myslím (a nemusíte to brať vážne, veď som Slovák), no IDN je pre mňa veľmi diskutabilná otázka. Na jednej strane by sa otvorilo strašne veľa nových možností pre domény, na druhej zase by s tým mohli byť dosť veľké problémy (viď. text na háčkyčárky.cz). To, kto o tom rozhoduje fakt neviem, ale je pravda, že by to pravdepodobne veľa skúsených užívateľov prijalo a už by to bolo dávno na svete. Kto ale hlasuje… asi fakt 50 roční roľníci…

    Každopádne sa sťažovať na nedostatočný vývoj zo strany CZ-NIC je asi aj trochu neoprávnené, však DNSSEC a .free – mám dať ešte ďalšie dôkazy? CZ-NIC robí niečo, a robí toho asi dosť (napríklad k porovnaniu s SK-NIC toho robí o 100% viac, keďže SK-NIC nerobí nič – asi preto sa volá NIC, však)…

  2. Nezavední IDN pro .cz domény je v současné době správné rozhodnutí. Dobrá zpráva taky je, že správci .cz respektují názor řadových uživatelů.

  3. mno, i když argumenty zmíněné v článku jsou mírně řečeno scestné, samotný nápad na zřízení IDN domén v CZ mi přijde ještě více zcestný. samozřejmě nevylučuju, že za pár let na to budu mít jiný názor, ale v současné době, kdy se standardní psaní domén bez diakritiky etablovalo tak, že už i úplní BFU vědí, tak mi to přijde jako matení toho rolnictva, dělnictva, jakož i pracující inteligence. pro provozovatele domén by to znamenalo, že musí nainvestovat další prachy a energii do nakoupení domén, které vykryjí jejich nonIDN doménu. a hlavě přibude ohromný zmatek lidí, zda mají psát aktuálně.cz nebo aktualne.cz (ti však budou mít vyřešené) nebo běžnádoména.cz či beznadomena.cz.
    k IDN doménám jsem ostatně měl vlažný vztah do doby, nežjsem vyslechl prezentaci pana Komárka ze Zoneru na posledním DD, který mě přesvědčil, že jde o blbost jako Brno (aniž by se o to ovšem snažil, žeano).

  4. já jsem proti zavedení IDN na .cz doménách, se zavedením IDN bych souhlasil pouze tehdy v tom symyslu, že by si majitel domény bez diakritiky mohl zdarma přiřadit “alias” doménu IDN

    Jinak je IDN z mého pohledu dobrý tak akorát pro spekulanty, dneska klidně můžete říct, název domény s háčky čárky a každý ví že to má napsat bez háčků a čárek, a přineslo by to akorát zmatek

    Co se týče toho průzkumu, spíš bych uvítal kdyby to udělali ve stylu voleb, každý majitel/kontakt domény by mohl hlasovat/rozhodovat a podle počtu vlastněných domén by měl i tolik hlasů

  5. Dopr: Řadových občanů myslíš ženy nad 50 let odněkud z prdelákova? V IT podle mě nemá co diakritika dělat.

  6. PRimárně by byl problém taky v tom, že TLD s háčkama by byla prakticky neprodejná (krom spekulantů), pokud by její nonIDN alternativa nebyla taky k dispozici. Protože ještě tak 5let budou běžní lidé v ČR (rozuměj zákazníci) psát bez háčků.
    IDN má význam JEN TAM kde se nevyužívá klasická latinka k psaní.

  7. Přidávám se k většině diskutujících. IDN jednoznačně NE.

    Btw: Dřív tady bývala anketa ke kdejaké kravině, zrovna u tohohle článku by se hodila.

  8. IDN ma vyznam iba v tomto pripade: pica.cz a píča.cz
    Ak by som mal chut na pizzu aby som neuvidel namiesto chutnej “pice” hnusnu píču…

  9. Bud ma “lid” nakoupeno furu domen nebo si uvedomuje problem moznych sporu a zmatku. Jo, kdyby jsme meli azbuku nebo klinovy pismo, to by byla jina… :)

  10. samotna diakritika je hrozny nesmysl, je jedine dobre ze se to nerozsiri i do domen.

  11. Zdeněk: Zrovna při psaní toho prvního příspěvku jsem na to také myslel. Poslední dobou chybí ankety se zajímavou poslední odpovědí ;).

  12. Zavedeni IDN by vedlo k devalvaci domenovych portfolii (zvyseni nabidky vede ke snizeni ceny), takze stanovisko tech co maji nakoupeno je jasne…. a pokud jde o tradicni uzivatele tak si opravdu myslim, ze to prinese vice starosti nez radosti. Kdyz mi BFU diktuje email tak pokazde zduraznuje bez hacku a carek, najedou by se melo zmenit a vedlo by to ke zmatku, navic nekteri branduji jiz ted domeny s diakritikou, aby lide pochopili co to znamena (např. háčkování.cz VS hackovani.cz) a spoleha na to, ze vedi ze do prohlizece se to zadava bez hacku.

  13. Admine vetsinou s tebou ve vsech clancich souhlasim ale dnes opravdu ne :) “Podle mě by jsme se neměli být následků nových technologii, které jinde dobře fungují.” kde jinde to dobre funguje? Uved par prikladu uspesynch webu ktere beri pouze na IDN a nemaji nakoupenu neIDN variantu.

    p.s. pridavam se k nazoru ze registraci IDN varianty by mel mit moznost vytvorit jen drzitel neIDN varianty a to naporad, tj toto pravidlo by se nezrusilo, argument ze mohou existovat ruzna slova bez hacku a carek beru ale neni to pro to aby se kvuli par jednotkam procent pripadu uvolnoval trh pro spekulace, zlodejiny a typo

  14. Taky jsem proti. Byl by to jen prostor pro spekulanty a zvyšovalo by to náklady. Spousty domén bych musel mít zaregistrováno 4x (pomlčky, diakritika).

  15. Podobne asi ako väčšina diskutérov, napriek tomu, že väčšinou mi Dragove názory pripadajú rozumné, v tomto mi jeho (Tvoj, milý Drago), pripadajú nebezpečné.

    Iná varianta fungovania IDN v Slovenských doménach ako dobrovoľný alias by bol iba obyčajným vyťahovaním peňazí z vreciek vlastníkov domén, ktorý už teraz musia pri populárnejších projektoch zohľadňovať y/z alebo y/i.
    Takto by museli okrem týchto klasických omylov museli zohľadňovať nielen ASCII/(pravopisne správne IDN), ale aj ASCII/(pravopisne nesprávne IDN). K tomu samozrejme treba prirátať brutálnu chybovosť v znaku mäkké Ľ, ktorý aj keď je v Slovenčine dosť často používaný, minimálne na západe Slovenska robotníci, roľníci a drvivá väčšina pracujúcej inteligencie ho dokáže správne napísať iba vďaka speelcheckru.

Comments are closed.