Ruská federace má svou “pouze” IDN doménu

Dnes v 10:00 (12:00 Moskevského času) byla spuštěna volná registrace .рф (.rf) domén. Jedná se o národní doménu Ruské Federace (Russian Federation). V ASCII formátu se objeví jako .xn--p1ai. Vlastnit jí mohou pouze lidé s ruským občanstvím a samozřejmě firmy působící v Ruské Federaci. To ale není jediné omezení této nové TLD. Doména druhého řádu totiž musí být kompletně v azbuce (cyrilice), což je podle mě zajímavý přístup.

O doménu se momentálně stará 25 akreditovaných registrátorů. V 16:00 (18:00 moskevský čas) hlásil centrální registr celkový počet registrací od spuštění 184352 (za 6 hodin je to hodně slušný zájem). Celkem je registrováno 202743 domén (18391 domén bylo zabráno ještě před spuštěním registrace).

Uvidíme jak si povede proti doméně .ru, kterých je momentálně zaregistrováno něco málo přes 3 miliony.

Jestliže chcete sledovat aktuální vývoj zkuste stránky http://www.cctld.ru/ru/. Podmínkou je ale znalost ruštiny, protože anglická verze moc aktuální vývoj nesleduje.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Ruská federace má svou “pouze” IDN doménu”

  1. “Podmínkou je ale znalost ruštiny” … nebo google translator. :)

  2. Milan: Ještě tam mají .rf ;). Jinak málo se mi to nezdá, Rusko je z jedné části ,,bohaté´´ a z druhé části chudé a vem v potaz, že někdo na Sibiři těžko bude míti internet.

  3. EDIT: tak nemuze :) Oni to automaticky registruji na jejich kontakt, tak me to zmatlo :)

Comments are closed.