Každoroční obíhání úřadů

Tento rok jsem se na všechno papírování vrhnul až poslední týden v únoru. Potřeboval jsem znovu projít účetnictví jestli všechny papíry sedí a spárovat ještě některé faktury s výpisem z účtu. Tento rok kromě lenivosti jsem ještě bojoval s neproplacenými fakturami. Není jich žádné závratný počet (3 kousky), celkem mám neproplacené faktury za cca 10K, což není potěšující, ale na druhou stranu je to od lidí, kteří mi zatím všechno zaplatili, prostě jen teď nemají peníze.

V sobotu jsem zamakal na třídění faktur a zjišťoval jestli sem na něco nezapomněl. Samotné vyplňování papírů jsem nechal na neděli. Po zkušenostech z minulého roku jsem použil pro vyplnění daňového přiznání opět software od 602, tentokrát Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro XML filler vzor č.16. Zadal jsem tam všechny potřebné věci. Nechal to spočítat a pak v klidu přepsal do papírové verze (respektive jsem poprosil přítelkyni s její krasopisem jestli by to nepřepsala, já se v reálu umím tak maximálně podepsat). Tento rok to bylo bez záseku. Druhý formulář byl pro VoZP u kterého jsem se naopak zasekl. Stále mi tam vycházeli nějaké divná čísla, ale chyba byla opět v tom, že jsem si popisky nepřečetl slovo od slova. Nějak jsem si až moc zvykl na intuitivní vyplňování všech formulářů na internetu.

V pondělí jsem se pak vydal do města. U nás v Táboře mám s úřady vesměs dobré zkušenosti. Na FÚ v podatelně nebyl žádný problém. Paní prošla čísla, jestli tam toho není nějak málo, orazítkovala a já se vydal na sociálku. Zdejší formuláře jsou asi nejjednodušší na vyplnění, jen jsem nikdy nepochopil proč to tam musím tak složitě přepočítávat, když to paní jen zadá do počítače a hned to vidí. Jeden takový by mohli přistavit pro veřejnost s tlačítkem na vytisknuti :). Tentokrát se mi ale podařilo zapomenout kolik jsem uhradil celkově na sociálním. Jelikož dohromady v podatelně nikdo nebyl (na OSVČ jsou samostatné přepážky),  tak jsem se rozhodl, že tentokrát vyplním formulář přímo na přepážce. Slušně jsem pozdravil, poprosil jí jestli by mi s formulářem nepomohla. Všechno důležité už na papíře bylo předvyplněné (iniciály, zisk, zaškrntutá políčka), stačilo jen dopsat výsledek a ty mezipřepočty. Takže místo aby jsem na mobilu deset minut všechno přepočítával mi nadiktovala výsledky za cca minutku. Sice jsem ještě dostal pokárání, že si nemám navyšovat zálohu jak se mi zlíbí (mám pravidelné přeplatky jak na sociálním tak zdravotním vždy o pár korun, protože jsem u VoZP před třemi roky musel kvůli malinkému nedoplatku vysolit pár stovek, tak teď mám radši permanentní přeplatek), protože jejich systém s tím neumí pracovat. Takže jsem stejně musel na pokladnu doplatit rozdíl :).

No za měsíc a něco mě čeká první DPH přiznání a ta zpráva či jak se to jmenuje, která se musí vyplňovat kvůli reverse charge, tak dám vědět.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Každoroční obíhání úřadů”

  1. Dobré informace se dají najít tady http://www.lucik.cz/ucetnictvi/male-podnikani/pokyny-pro-fyzicke-osoby-aneb-jak-podavat-danove-priznani.html

    Seznam všech formulářů tady http://www.lucik.cz/ucetnictvi/male-podnikani/formulare-pro-priznani-dane-z-prijmu-fo-za-rok-2009.html

    A ohledně souhrnného hlášení pro DPH si už začni dělat na poště ověřený certifikát pokud ho ještě nemáš a nepočítej s tím, že je to sranda na pár minut. Přesný postup včetně postupu pro registraci k elektronickému podání hodíme na web jakmile to bude aktuální.

  2. “…si už začni dělat na poště ověřený certifikát” – co to proboha je? K DPH budu podávat taktéž poprvé a začínám se pomalu děsit.

  3. Není na tyhle věci lepší mít účetní? Za tři litry ročně a bez starostí a ztraceného času? :]

  4. No, já se na to chystám dnes a příští týden to asi půjdu dát na FU. Spíš se víc bojím teď nově toho souhrnného hlášení atd., stejně doteď nevím, jak to přesně u toho AdSense bude.

    Už jste si někdo byl zařídit ten certifikát? Je to hodně zdlouhavý?

  5. Myslím jako elektronický podpis na poště, aby bylo jasno, co jsem myslel:-).

  6. A máte někdo nějakou dobrou “no-brain” účetní? Prostě nepřemýšlím, pošlu jí mailem výpis z firemno účtu, faktury a 3k CZK a dál se tím nezabývám? Já jsem hledal a větinou to je o tom, že to chce papírově, chce to v nějakém svém formátu (např. množství ne jako prvni polozku), atp. Prostě někoho, kdo mi to nebude komplikovat a kdo bude ochotný na sebe vzít plnou moc a zodpovědnost za mé účty?

    Já nikoho takového nenašel, minimálně ne ve svém okolí.

  7. Ještě ho zřízený nemám, ale do konce týdne bych to měl rád pořešené. Dám pak echo a link na přesný postup, po kterém už stačí jen odeslat elektronicky souohrnné hlášení na 1 kliknutí.

  8. Tomas Fejfar: však takhle to funguje úplně normálně, pošleš výpis, faktury a za každou položku zaplatíš určitou částku, účetní se o všechno postará, najde nezaplacené faktury atd…

    Fit: stačí ti datová schránka….

  9. Tímto si právě procházím taky. Akorát s tím rozdílem, že přiznání je moje první. Pravidelné (najisto) přeplatky taky. DPH poprvé taky. Tyto informace se mi zrovna hodí.

    Díky Drago!

  10. Jako fyzická osoba mít datovou schránku nemusíš a rozhodně jí nedoporučuju. Pokud nebudeš schránku pravidelně kontrolovat, neodvoláš se třeba proti rozhodnutí tak přijdeš klidně o spoustu peněz. Nehledě na to jak datove schranky (ne)funguji … to uz je lepsi ten certifikat

  11. To opisování je zbytečné. Já to normálně vytisknu v té 602, a na FÚ jim to nevadí (je tam i hlavička “vytištěno v aplikaci EPO”). Alespoň teda ve Zlíně.

  12. Rozhodně si datovou schránku zřizovat nechci. Prosím teda pak někoho, aby poslal přesnej postup založení toho el. podpisu přes poštu. Chci to už raději co nejdříve pořešit…

Comments are closed.