DirectoGlobal, projekt který mohl změnit mnohé

Stejně jako všem členům reklamního systému DirectoGlobal i mě došel email s tím, že tento systém končí. Ať si k tomu říká kdo chce a co chce, tak osobně jsem vždy považoval DirectoGlobal za systém, který měl obrovský potenciál posílit monetizaci českých i slovenských internetových stránek. Byl ideální pro monetizaci středních projektů. Prakticky od začátku nasazení reklamní jednotky se dal z projektu dělaného pro zábavu udělat projekt, který svému majiteli nejen vydělal na náklady, ale zajistil i peněžní motivaci v pokračování projektu. Já jsem se systémem dosahoval vždy velice slušných výsledků, bez větší námahy (například v porovnání s adsense).

Na rozdíl od ostatních jsem ale viděl i do pozadí celého projektu a tam už to taková zábava nebyla…

Někdy před letními prázdninami mě Michal osobně požádal, jestli by jsem DirectoGlobal nezkusil opravit a zaplátat některé díry. Jeho programátor co na systému dělal totiž s nedodělaným projektem praštil a navíc ještě některé části systému poškodil, aby byl jako celek z dlouhodobého hlediska nefunkční. Ačkoliv to zrovna není moje specialita (nemám rád dlouhodobější spolupráce a nerad opravduju chyby druhých), přišlo mi Michala líto a slíbil jsem že se na to kouknu a zkusím systém postavit na nohy (navíc jsem nechtěl přijít o zisky z DG, co si budeme povídat). Dostal jsem přístupová práva naprosto ke všemu. Zazálohoval systém a pustil se do zkoumání kódu.

Upřiměn řečeno už jsem fixoval dost věcí, ale z toho kódu i celé koncepce mi bylo opravdu špatně. Programátor se zasekl snad někde na úrovni PHP 4.0. Celému projektu chyběla pořádná koncepce a postrádal notnou dávku moderního zabezpečení. Připomínalo mi to domácí úkoly, co mi nosili kluci, které jsem učil pokročilé programování v PHP a ne projekt za který někdo chtěl 200 táců. Přidal jsem nějaké kousky zabezpečení, opravil chyby, dodělal co si Michal přál a namontoval na všechno skripty na testování ranků (ty původní programátor smazal, asi si myslel že jej bude Michal prosit o pomoc). Začali se ale objevovat různé odchylky, které ukazovali na nedomyšlenost celého projektu, jako by byl dělaný na kolenou bez promyšlené architektury. Postupně jsem přidal pár skriptů, které dokázali “zamaskovat” problémy a vše se tvářilo funkčně. Upřimně už 3 dny od prostudování kódů jsem apeloval na Michala, že musí do roku 2010 si nechat udělat nové DirectoGlobal. Skripty byly nepřehledné a špatně koncipované, navíc sem nemohl nikde najít jak se chce vyrovnat s rokem 2010, když s ním ani nepočítá. Pak jsem na to ale nějak zapomněl a věnoval se jiným věcem. Automatizované skripty dokázali celý systém vždy vyrovnat a dopočítat chybné výpočty. Navíc poloautomatický skript na chytání podvodníků se prý velice líbil slečně, která měla odchyt cheaterů na starosti (prostě jsem vytvořil automatické skripty a nástroje s jejichž pomocí šlo udržovat systém v provozu). Už jsem tam nebyl více potřeba. Byl jsem rád, vždy když sem tam měl něco upravit běhal mi mráz po zádech. Měl jsem dokonce několik A4 s poznámkami co je vlastně k čemu. Celý projekt neměl jedinou funkci, či komentář (o OOP radši ani mluvit nebudu to autor očividně neznal).

No co dodat přišel nový rok a robot na vyhodnocování reklam se zadrhnul. Totálně zlikvidoval databázi a jediná použitelná věc jsou finanční deníky, podle kterých bude muset Michal ručně vše dát do pořádku. Upřimně už jsem s DG nechtěl mít nic společného. Doporučil jsem Michalovi ať se na to vykašle a dál se věnuje projektu directo.sk. Masivní přesun jak inzerentů tak publisherů by mohl nové directo.sk slušně nastartovat. Ruční přidávání odkazů je sice “vopruz”, ale u webů s ranky už se to i celkem vyplatí. Od lidí, kteří directo.sk používají mám navíc info, že o reklamu je celkem zájem. Tak uvidíme jak si nové directo.sk povede. Držím mu palce. Michal se snad už poučil a nebude dělat marketingové blbosti jako u directoglobal a má na nový systém i spolehlivého programátora.

A co bude dál? No nevím čím nahradím plochy po DirectoGlobal. Možná zkusím nějaký přímý prodej, aukce na webtrhu nebo něco podobného. Nic co by jej mohlo nahradit tu zatím není.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “DirectoGlobal, projekt který mohl změnit mnohé”

  1. Naprosto nechápu, jak je možné, že s přechodem roku prostě systém havaruje.
    A jinak existuje mlink.cz, který také nabízí podobné plochy jako Directoglobal.

    1. Andre: mlink je dobrý pro MFA stránky s ranky (ty celkem jdou a řekl by jsem že srank se celkem prodává), ale pro větší projekty je o ničem (alespoň mě se nepovedlo pořádně nic prodat a to sem nasadil menší cenu než na DG)

  2. Tak nevím jak to s tím novým programátorem u directo.sk vlastně je, já do podrobností nevidím a sám programátor nejsem, ovšem jako majitel webů mi poměrně vadí, když mi jejich skript označí z 40 webů na 5 fake PR a přitom tyto weby mají ranky již přes půl roku získané jednoduchým linkbuildingem. To je ovšem jediná chyba, kterou jsem zatím objevil a již se na mých webech pár reklam také prodalo (directoglobal jsem nepoužíval a volil místo něj mlink právě kvůli pevné ceně podle ranků a to je taky důvod proč jsem zkusil i directo.sk kde je navíc výhoda, že je vše téměř anonymní a nemusím dělat zásahy do stránek a až do doby kdy je koupená reklama a v tu dobu již ten odka rád vložím :D

    Sice jsem trochu odbočil a napsal malou recenzi tohoto systému, ale tak snad to nebude vadit

    1. varty: možná dělá bordel www. před doménou.To ověřování by mělo fungovat na info:domena.tld, pochybuju že tam mají něco složitějšícho

  3. A neuvažuje Vembl o podání trestního oznámení? Jestliže neodevzdal dostatečně kvalitní práci a dodatečně ještě něco smazal, tak já na Vemblovo místě bych asi neváhal.

  4. Jen_da: nad tim sem taky premyslel. Jestli to je tak jak Wembl rika, urcite by to mel udelat. Jestli nekdo poda na Wembla zalobu, tak jak radi pooh.cz, tak je to i v jeho zajmu to resit. Proc se nechat popotahovat u soudu kvuli demenci “”programatora””

  5. Problem je ze vembl si to nejsitil zadnou smlouvou proto nema v podstate nic na toho neschopneho programatora. Jinak je to velka skoda ale pro vembla urcite o obrovskou starost mene prece jenom poslednich par mesicu to musel dotovat ze sveho.

  6. Co: To co pise Dan Docekal mi prijde usmevne, nic o tom nevi a plka nesmysly jenom proto, aby si zvysil ctenost toho sveho platku. Jenom co to doresime s DirectoGLOBAL tak nekam hodim konecne prijmy a vydaje, aby bylo krasne a jasne videt kolik jsem na tom “svym podvodnym jednanim” vydelal. Pokud jde o zalobu na programatora, reknu to asi takhle. Clovek ktery to programoval se mi predstavil pod jinym jmenem, mel obcanku na jmeno nekoho uplne jineho, penize za directoglobal jsem mu prevedl na ucty v bance, ktere patri nekomu jinemu, neni zadna smlouva nic – jenom jeho ustni zavazek, ze nikdy neudela nic podobneho… Jedine co mam k dispozici je historie e-mailu, ale opet bohuzel e-maily ode me chodily na jeden e-mail a on odpovidal z ruznych e-mailu. Proste je to naprosto nevyhratelny spor, zejmena v Cechach a pred ceskymi soudy. Navic by to stalo dalsi naklady. Bohuzel jsem udelal silenou blbost a za ni ted platim. Ten pad DirectoGLOBAL me na jednu stranu mrzi, ale na druhou jsem rad, ze se toho zbavim. Drzel jsem to jenom proto, abych minimalizoval ztraty, ale opravovat to nema cenu, protoze vsechny podobne systemy jsou jiz prekonane a tudy cesta nevede. Directo.sk bude snad zajimavejsim projektem, chci do toho nacpat i hodne vlastnich projektu, tak uvidime.

  7. Admin: nevím jaký byl tvůj záměr, ale pokud bych se právě teď rozmýšlel, jestli se mám zapojit do DirectoGLOBAL, nyní directo.sk, tak bych si asi zachoval odstup. Jakkoliv Michalovi fandím.

    Měl jsi tohle v úmyslu?

    1. Jar-da: já se do directo.sk zaregistroval, ale neplánuju jej využívat. Chybí mi tam ta automatika. Na druhou stranu je nutné podporovat všechny nové projekty, které pomohou monetizovat malé a střední projekty, takže se je snažím alespoň propagovat.

  8. directo jsem vyzkousel a prenesl se i pres tu automatiku..ceny nejsou spatne tak proc ne..ale nechapu, ze me kazde dva dny system ukazuje ze reklamy na webu Bezi a dalsi den me prijde email, ze reklamy na systemu nebezi a ze do 6 dni to bude stazeno..na kontaktni email nikdo neodpovida atd..proste je to zatim dost nedodelane. Clovek ma na webu reklamy, ale system mu pocita jen pulku dni v mesici, protoze maji spatne napsany overovaci script :(((

  9. 8910: O tomhle víme, nicméně se to zatím ve všech případech při dalším projetí crona opravilo a nedošlo k zastavení zobrazování reklamy (tedy dny se pořád přičítají, pokud na cílovém webu odkaz je). Programátor již pracuje na odstranění zjištěných problémů na základě prvních reakcí uživatelů.

  10. no dekuji za odpoved, ale ani po tydnu to neni lepsi. Kazdy tak treti den mam pozastavene pricitani dnu, protoze Vas robot tvrdi, ze na strankach odkaz neni :(((((

  11. Něco, co by mohlo nahradit DirectoGlobal tu je. Před pár dny jsme dokončili novou verzi AioAds.cz. Došlo v ní k zpřehlednění položek, lehké změně designu a především k zprovoznění vložených reklamních formátů. Vložené reklamy nemají vliv na pozice v SERPu, tudíž za ně majitele stránek nepotká penalizace.

    1. Wushin: AioAds dělal stejný programátor jako DirectoGlobal, ten který to celé podělal. Omlouvám se ale s tím systémem nechci mít nic společného ani jej zde nebudu propagovat.

  12. Drago a to jsi vzal kde? Abych to uvedl na pravou míru – základní scripty pro přímé reklamní formáty jsou skutečně od programátora, který se podílel na systému directoglobal. Nicméně vše ostatní již jeho práce není a to co bylo se dost zásadně předělalo dle mých potřeb. Nechápu proč pořád řešíte podobnost systému. V podnikání je, vzít si ze svých předchůdců to dobré a vyhnout se jejich chybám, běžný a rozumný postup.

    1. Wushin: no je hezké že jsi postavil systém na skriptech, za které zaplatil Michal takové peníze. Omlouvám se ale AioAds rozhodně nebudu propagovat ani kdyby to byl zlatý důl.

  13. Za scripty jsem samozřejmě platil i já (co vím, tak Michal měl domluvený odkup jen jedné kopie skriptů pro provoz directoglobal.com bez jakékoliv exkluzivity v jejich použití). Mám dostatek zkušeností a zdrojů na kontinuální rozvoj a zajištění stabilního finančního i technického fungování tohoto reklamního systému. Nechápu kde se berou ty negativní reakce vůči němu.

Comments are closed.