Cesta na FÚ za registrací k DPH

Po pár dnech od zprávy, že k užívání adsense od nového roku bude potřeba stát se plátcem DPH, mi trochu vychladla hlava a začal jsem uvažovat co by pro mě případné plátcovství mělo za nevýhody. Došel jsem k závěru, že kromě úvodního papírování a větší administrativy se pro mě nic nezmění. Sice adsense není můj hlavní zdroj příjmů, ale i tak by jsem o něj nerad přišel. Prostě jsem si spočítal, že to nebude až zas tak horké. Naplánoval jsem si proto na pondělí cestu na FÚ u nás v Táboře. Podle návodu od webtržníka Malý Jarda (provozovatel portálu krimidoma.cz), jsem si vytáhl z příjmů kolik jsem tento rok vydělal.

Dorazil jsem tam po jedné hodině. Věděl jsem jak formulář přihlášení k DPH vypadá (pdf verze), ale netroufal jsem si jej sám vyplnit. Nejdříve jsem se stavil na vrátnici pro formulář. Tam sem jej obdržel. Je to neuvěřitelné ale byl totožný s tím internetovým. Vyplnil jsem vše u čeho jsem si byl 100% jistý a vyrazil do kanceláře, kde si nechávám kontrolovat daňové přiznání. Tam mi řekli, že jsem špatně a že mám jít do přízemí, kde je paní jež má na starosti registrace k dani. Ještě se mě zeptali jestli vím co pro mě DPH znamená a když sem nazpaměť odříkal, všechno co jsem si dal jako důvod proti, tak se usmáli a že se na mě těší.

Sešel jsem o patro níž. Zaklepal na dveře. Vešel s pozdravem. vysvětlil paní že se chci registrovat k DPH ale, že mám pár položek u kterých si nejsem jistý. Sednul sem si ke stolu. Nejdříve zkontrolovala jestli mám vše správně vyplněné (to málo co tam bylo). Pak sem jí zdělil, že se chci stát plátcem od 1.1.2010 a jestli stačí příjmy za tok 2009, nebo bude potřeba něco z minulého. Řekla že to stačí a ukázala kam co zapsat. Také sem měl příjmy zaokrouhlit na tisíce. (přinesl sem to tam na 2 desetinná místa přesně). Do předpokládaných příjmů mi navrhla napsat přibližně 2 násobek toho co tento rok. To mě dost zarazilo, ale komentovala to, že je to jen orientační číslo a může se klidně lišit (alespoň mám motivaci). Další byl důvod. Jelikož byla v dobré náladě, tak sem jí chtěl vysvětlit problém EU vs reklamní společnost v členském státu, která je plátcem. Po pár větách mě přerušila a řekla, že tam mám hodit jako důvod Požadavek obchodních partnerů. Bylo očividně jasné, že ví o čem je řeč a zřejmě jsou úředníci FÚ na tyhle změny v rámci EU dobře připraveni, takže všichni kdo od nového roku vsázíte na schování se v davu, radši zajděte na FÚ. Pak následovalo podepsání papíru a v pondělí si jdu pro papír o osvědčení registrace k DPH. Plátcem se stávám 1.1.2010.

Závěrem chci napsat, že to bylo naprosto jednoduché. Stačilo mi číslo účtu (mého samozřejmě), rodné číslo (resp. DIČ), konečný přijem za rok 2009. Cca 10 minut na FÚ. To je všechno. Nic víc.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Cesta na FÚ za registrací k DPH”

  1. Zajímavá historka ;) jen doplním pro lenochy, že mohou dát plnou moc osobě která přihlášení k DPH provede za vás. Jinak já osobně jsem strávil na FÚ 15min na P9. btw. berte v potaz, že přihlášku k DPH vyplňujete převážně z povinnosti!!! To admin: přemýšlel jsi o založení firmy v zahraničí dříve než jsi se přihlásil k DPH?

    1. LUKiO: no já mám 2009 už vesměs uzavřeno a plátcem budu od nového roku, takže v tom problém nebyl.
      Marek Stejskal: ani ne, nemám rád obcházení (i když legální) problémů. Když dám státu co mu patří a dodržím platné předpisy tak věřím že nebudu mít zbytečné problémy.

  2. Konečný přijem za rok 2009 je asi blbost ne, když 2009 ještě neskončil? Já tam byl před dvěma týdny, a dal jsem tam za rok 2008, a předpokládaný jsem dal za rok 2009 který jsem odhadl poměrně přesně protože se už chýlí ke konci. A super bylo, že všechno bylo vyřízeno během pár minut i s finálním lejstrem, takže už nikam podruhé nemusím. Jo ještě dodám, že to bylo v Ostravě.

  3. být plátcem má pro mne jednu výraznou pozitivu
    4x do roka si člověk MUSÍ dát dohromady papíry a když se dělá daňové přiznání, tak je to v podstatě hotové (používám pohodu)

    druhá – občasný nákup HW je o 20% levnější pokud se dá dát do nákladů

    Pozn. v diskuzích jsem neviděl info o možnosti si rok zpětně vyžádat zaplacené DPH když se přihlásím. Dříve to tak myslím bylo. Takže pokud byste si koupili nějaké HW pro podnikání v 2009, tak si DPH můžete nárokovat zpětně. Ale je potřeba si to ověřit.

  4. Ahoj, šlo by prosím do článku doplnit, kterak vyplnit některá konkétní políčka přihlášky k registraci? Konkrétně mám na mysli tyto:
    03 (plátce/osoba identifikovaná k dani)?
    05/06 (předpokládám že 06)?
    09 (požaduji-li čtvrtletní, tak zaškrtnout NE)?
    10 (asi odstavec ze zákona)?
    13 (Požadavek obchodních partnerů)?
    Jinak díky za podrobný popis!

    1. Dolphi:3ku mi zaškrtla paní na FU, nevím co tam teď bylo, 5byla tuším 1.1.2010, 6tka aktuální datum (jistý si nejsem), 9 – NE (ANO je pro obraty v řádech milionů Kč), 10 – nevím co tam napsala, 13tka přesně tak. Mě to prostě nadiktovala co mi chybělo. Byla to fakt rychlovka.

  5. To Dolphi: vůbec nic složitého v tom nehledej a pokud některé políčka nevíš jak vyplnit, nech si je tedy vyplnit od zaměstnankyně fú – mj. od toho tam jsou btw. přeci jen se nestáváš plátcem dobrovolně v uvozovkách, to je třeba mít na paměti. PS: Nejde náhodou tento form. podat elektronicky?

  6. Tak to jsem asi jedinej s kterým na FÚ vyběhli. Přišel jsem na FÚ, že se chci přihlásit k DPH od 1.1. a na podatelně mi řekli, že se nemohu přihlásit dřív než 1., takže to mám podat až v novém roce, takže tam budu muset hned v v po v lednu. Hmmm to teda nechápu proč.

  7. Dnes jsem tam byl taky :-). Průběh byl úplně stejný jako u autora článku :-). Za 10 min hotovo a už mám i osvědčení o registraci (od 1.1.2010).

    Tak a je to… AdSense olééé :-). Doufám, že nebudu mít problémy s papírováním.

  8. Jde se zaregistrovat i zpětně? na FU bych šel 15.1 a chtěl se zaregistrovat k 1.1 . jde to ?

  9. tak já jsem naopak DPH rušil :) pár drobných z adsense mi nestojí za ty starosti

    vyplnil jsem formulář doma a poslal poštou, pak ještě po dvou týdnech telefonicky ověřil, že je to v pohodě (v prosinci jsem nevyzvedával poštu)

  10. U nas v mensim meste vubec nevedeli o nejake novele zakona. Prej se tam vubec nikdo hromadne nezacal prihlasovat. Vubec mi ani nekontrolovala jake castky jsem tam vyplnil, bylo ji to uplne jedno vsechno :-) A zpetne se prej k DPH prihlasit neda mi rekla.

  11. Je krásný, jak se tu všichni radujou z příhlášení se k DPH, já dělam vše proto, aby ani jedna moje entita nemusela být plátcem, jelikož je to z 90 % nevýhodný, ale je hezký, že to tady každej bere s velkym klidem

    třeba nás ovečky nakonec stát za svoje předražený dálnice naučí platit daně s radostí :)

Comments are closed.