Rád by jsem vydělal na internetu kde mám začít?

realityusd.jpgAsi tak by se dala shrnout jedna z nejčastějších otázek, které mi přijdou na ICQ, email nebo PM na webtrhu. Ne že by mi vadilo na tyto pořád stejné otázky odpovídat, ale rozhodl jsem se vybrat pár nejlepších postupů pro ty, kteří se tak trochu stydí zeptat. Předem říkám, že následujících pár odstavců z nikoho milionáře neudělá, ale nějakou tu korunu vám měsíčně určitě přinést může. Miliony zatím budete muset nechat lidem, kteří vše dělají profesionálně, mají dostatek know-how, referenci a mohou kdykoliv operativně opravit případné nedostatky. Následující postupy jsou převážně jednorázové a ten kdo si je objedná bude počítat, že nic nevyreklamuje.

Registrace do katalogů

Klasická práce dříve určená pro studenty, ženy na mateřské a lidem, kteří po práci mají sílu maximálně na práci u počítače. O co v skradce jde? Stále je dost lidí, kteří věří, že odkaz v katalozích je spása a zajistí lepší SERP (Search engine results page méně často známé i jako Search engine relative position). V každém případě se považuje alespoň za základ linkbuildingu. Jednoduše řečeno, za nějaký poplatek dejme tomu 100Kč, zaregistrujete web do 50ti vyhledávačů a katalogů. Pro tuto práci budete potřebovat: internetový prohlížeč, novou unikátní emailovou adresu (třeba na seznamu), sceenshotovací program a nějaký nástroj co urychlí CTRL+C, CTRL+V. Jak práce probíhá? Nejdříve nabídnete své služby třeba na webtrhu. Forma může být třeba podpis nebo oslovíte někoho kdo shání levnou registraci do katalogu. Zašlete mu seznam katalogů do kterých můžete provést registraci. Součástí nabídky by mělo být i zaměření katalogu, jeho ranky a přibližná doba než registraci schválí nebo zamítnou. Čím profesionálnější to bude tím lépe. Jakmile je objednávka potvrzena můžete začít s celým procesem. Klient dodal všechny požadované texty, které se vyplňují do ta formulářů. Vše registrujete na nově vytvořenou emailovou adresu. Před každým odklepnutím registračního formuláře uděláte sceenshot obrazovky, aby měl klient jistotu, že jste svou práci odvedli. Jakmile je doregistrováno a vše potvrzeno. Pošlete na email zpakované všechny sceenshoty a přístupové údaje klientovi. Jakmile si vás jednou zákazník odzkouší, budete dostávat pravidelně zakázky na různé desítky MFA a minisites.

Webdesigner

Tak tohle je kámen úrazu pro mnohé. Ovládat HTML a CSS opravdu na dělání webdesignera nestačí. To co pro začátek budete potřebovat je vlastní přístup a grafické cítění pro web jako celek. Prostě musíte vědět, že to ještě stále nění ono, že tam něco neladí atd. Inspirací pro Vás nesmí být jen konkurence, ale třeba plyšová hračka, billboard, trailer na film, leták z hypermarketu, grafity sprejerů, tetování co nosí holky po celém těle, mraky, DVD co se pouští jako vizualizace na diskotéce, prostě cokoliv zajímavého. Pokud chcete někdy být opravdu top webdesigner nebo spíše grafik tak musíte mít určitý styl a nápady. Mnoho lidí to neví, ale webdesign může být i uměním. A jak takový design vlastně vzniká? Pokud už máte nápad, vezmete si papír a uhel, pokud není uhel postačí černé pero přinejhorším ořezaná tužka. Udělá se základní skic nápadu, přidá se pár prázdných elementů jako menu, bannery atd. Pokud to vypadá obstojně, tak co se dá kreslíte v grafickém programu (Adobe, Gimp). Z výsledku musí být cítit, že je to opravdu unikát, který si nikdo z ničím nesplete. Pokud si věříte tak je načase udělat nekvalitní screenshot a začít prodávat odkazy v patičce. Ideální je max 1 až 2. Chcete tam přece ještě dát i odkaz na Vaše reference. Mezitím celou šablonu nakódujte pro wordpress. A proč by měl platit majitel za odkaz v patičce nějaké šablony? No dáte jí zdarma ke stažení do všech možných wordpress free template databázi. Pokud bude šablona opravdu odvážná a opravdu nezaměnitelná, tak brzo dosáhne pěkných pár desítek tisíc stažení. Pokud jen jedno procento lidí si na ní postaví svůj blog, nebo nahradí svou stávající šablonu, získá váš sponzor opravdu velké množství zpětných odkazů.

A proč radší šablonu neprodat rovnou?

  • Šablona nebude dělaná na míru. Takže bude nutné jí hodně upravovat. Což zabere čas a nervi.
  • Jako amatérský webdesigner dostaneš za dobrou nakódovanou šablonu se štěstím pár tisíc, za zpětný link z kvalitní šablony se dá vydělat přes deset tisíc.
  • Získáš reference, které můžeš prezentovat budoucímu zaměstnavateli/klientům.
  • Šablona bude jen na tobě, žádné úpravy. Pokud bude špatná je to tvoje prohra, pokud bude dobrá bude to tvoje výhra.
  • Zatímco prodat špatnou šablonu třeba jen za 200Kč je těžké, prodat odkaz na špatné šabloně, která bude ve spoustě databázích za 200Kč je jednoduché. Ostatně jedná se o permanentní odkaz za 200Kč a pokud by byl jen na desítkách stránek tak se to vyplatí.

Spousta webdesignerů chce hned od začátku dělat weby a dostávat za to velké peníze. Radím jim ať raději jdou touhle cestou.

Hmm zase jsem se extrémně rozepsal. Takže pokračování příště :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Rád by jsem vydělal na internetu kde mám začít?”

  1. Když už se někdo takhle blbě ptá na iqc, tak již teď je jisté, že nikdy ničeho pořádného nedosáhne. Jde v první řade po penězích a chce je zadarmo. Prostě, vyžvaň mi know how, ja chci peníze. Na takové se vyser Drago. Ztrata casu.

    1. Až to dopíšu tak pak jen rozdám linky, možná zapnu nějaký autoresponse na ICQ pro neznámé čísla :)

  2. mě se jednou jeden ptal “chci vydělávat na internetu, ale nechci se nic moc učit, jak to udělám”…tehdy jsem se ho snažil nějak satyricky popostrčit, teď bych ho dal do ignore…

    k článku…trochu mě mrzí, že jsi od registrace do katalogu skočil rovnou k webdesignu…čekal jsem třeba ještě copywriting, ppc, …

  3. clanok je urcite zaujimavy ale ako podotkol sad tak ked sa takto niekto vypituje ako zacat tak nebude mat na 99% uspech. Tento clanok a aj jeho pokracovania skor beriem ako inspiraciu ako rozsirit cinnosti ktore uz clovek ma rozbehnute.

  4. Pro začátečníka může být článek poučný. Ale registrace do katalogu časem skončí.

  5. “Rád by jsem vydělal na internetu kde mám začít?”

    by jsem, aby jsem (bych, abych) Je to složité na zapamatování?

    “Rád bych vydělal na internetu, kde mám začít?”
    Říkáš “by jsem” i někomu, s kým se bavíš normálně v hospodě?

    1. Switch: já říkám věci, které jsou ne porti pravidlům ale proti zákonům českého jazyka už od 6ti let :)
      McQuack: jj to jsem měl v plánu, ale neudržel jsem nervi na uzdě. O ostatních možnostech také napíšu.

  6. “Inspirací pro Vás nesmí být jen konkurence, ale třeba plyšová hračka, billboard…”

    Nebral sis příklad z mých Plyšáčci.cz? :D

    Hezký článek ;)

  7. PS: Článek obsahuje mnoho chyb… Například “O co v skradce jde?” tě hodně shodilo.

    (prosím o sloučení dvou komentářů a vymazání této závorky)

  8. při vší úctě, podle tohoto článku nikdo nevydělá ani korunu (“udělat nekvalitní screenshot a začít prodávat odkazy v patičce” ? WTF?:)

    Pokud někoho opravdu zajímá, jak by mohl z malou investicí začít podnikat na internetu, doporučuju tento starší fandorův článek – http://www.fandor.cz/jak-zacit-vydelavat-na-internetu/

  9. Misha: obě metody fungovali, fungují a fungovat budou, protože po obou byla, je a bude poptávka. To že ty v tom nic nevidíš, je tvůj problém. Za odkaz na fandorův článek díky.

  10. Tedy chlapi, vy tady dáváte češtině zabrat :) Ale to je vedlejší. Co ty odkazy v patičce? Seznam i Google už je vesměs ignorují, jaké máte zkušenosti?

Comments are closed.