Jak jednoduše vkládat do šablon WP reklamu

wordpress_logoUrčitě už jste mnohokrát řešili jak vkládat do WordPressu nějak efektivně reklamu.Ono to jde více či méně několik způsoby od naprosto jednoduchých, přes složitější až po úpravu a vylepšení šablon. Postupně si ukážeme nejrozšířenější způsoby, které se u vkládání reklamy do wordpressu používají.

Využití text widgetu

Jedná se o naprosot nejjednoduší a často dostačující řešení. Ideální například pro vkládání google adsense nebo přímého prodeje bannerové či flashové reklamy. Jednoduše si stačí přidat v administraci na postranní panel textový widget a do něj vložit html kód (Vzhled -> Widgety). Dávejte si pozor u nadpisu widgetu. Google adsense má v podmínkách některá omezení, které naopak kupci reklamní ploch ocení. Patří sem například různá upozornění jako Žhavá nabídka! Nepřehlédněte! Sleva pro každého! Tyto hlášky mohou často hlavně u statických bannerů zvednou CR o nějké to procento (záleží na umístění i grafickém zpracování šablony).

Vylepšený text widged s pomocí pluginů

Pokud máte problém s implementací PHP kódu přímo do šablony tak doporučuju použít plugin Executable PHP widget. V podstatě se jedná o klasický textový widget, který ale umožňuje vkládat PHP kód. Hodí se například pro reklamní systémy jako DirectoGlobal, Mlink nebo Backlinks. Své uplatnění ale najde i pro jednoduché skripty, které mohou například rotovat reklamní plochy nebo reagovat na aktuální události.

Další plugin, který doporučuju je KB Advanced RSS Widget. Jedná se vylepšenou RSS čtečk u které se dá nastavit prakticky cokoliv. Je ideální na propojení s různými affiliate produkty. Například vytáhnete odněkud právě smazané .cz domény a nalinkujete je na affiliate nějakého registrátora. Možností je nespočet.

Úprava šablony

Co si budeme povídat. V každé šabloně se najdete dostatek místa, aby se tam dala vložit další reklamní plocha. Stačí se k ní dostat přes Vzhled -> Upravit Soubory. Zde najdete několik standardních souborů:

  • index.php – tohle je pouze homepage celého webu, pokud na ní umístíte reklamu ta se nebude zobrazovat na podstránkách
  • single.php – stránka jednotlivých příspěvků. Hodně developerů (včetně mě) právě sem pod text vkládá velký reklamní čtverec. Má dobrý clik rate a reklamy jsou vždy pouze k aktuálnímu postu. Sem se také vkládají tlačítka na různé linkovací služby jako linkuj.cz apod.
  • page.php – pokud máte více stránek, tak je nutné i sem vložit reklamu, aby byla sitewide
  • search.php – stránka s výsledky vyhledávání. Sem většinou reklamu nedávám, ale někteří developeři jí doplní reklamou s linky od adsense. Pokud člověk nenajde co hledá, možná klikne na reklamu, kde to najde.
  • archives.php – tento soubor nepodceňujte je zde v podstatě všechno ze sekcí rubrik a archivu. Rozhodně by reklama zde neměla chybět. Na tuto stránku se hodně dostávají návštěvníci přes vyhledávače.

Pokud inzerujte, že prodáváte reklamu sitewide (tedy po celém webu) měla by se nacházet ve všech těchto souborech.

Pokročilá úprava šablony

Teď si určitě říkáte, že by bylo nejlepší při vkládání upravovat jen jeden soubor a nějak to tam includovat. Ano jde to a velice jednoduše. Nejdříve si v adresáři se šablonou vytvořte soubor reklama468x60.php. Když se znovu podíváte do editace šablony zjistíte, že tam tento soubor přibyl a můžete do něj vkládat jak HTML tak PHP kód. Teď je třeba vložit jej i do šablon výše zmiňovaných stránek. Slouží k tomu jednoduchý řádek kódu:

<?php include (TEMPLATEPATH . ‘/reklama468x60.php’); ?>

Ten vložíte do všech šablon, přesně tam kam potřebujete. Když pak upravíte obsah souboru reklama468x60.php automaticky se to upravý všude, což ušetří nějaký ten čas, ale hlavně na nic nezapomenete.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Jak jednoduše vkládat do šablon WP reklamu”

  1. Tak z tohodle článku jsem zmaten, předpokládal jsme že tví čtenáři nejsou totální začátečníci, spíše jsem si tím jist.
    Tak proč takovýhle návod pro BFU ??

  2. Ja som to riesil upravou sablony ale dikes za tie pluginy, o tych som nevedel, je to jednoduchsie

  3. Myslím, že Draga čtou i ti, kteří na WT začínají…

    Btw pod článkem je pěkná facebook reklama na H1. Ta se jim povedla…

  4. Já to většinou includoval ze speciálního souboru, u některých reklam to ale nefungovalo. Např. reklama directo se zobrazovala pouze pokud byl directo kod přímo v theme.

  5. díky za info, konečně jsem trochu zmonetizoval svůj blog. teda zatím jsem tam jen naházel bannery, ale snad to přinese i nějakou tu korunu. :)

Comments are closed.