Pozor na nákup MFA

failgraphObčas mi někdo napíše co má dělat s nově koupenými MFA či minisite, které nevydělávají tolik, kolik bylo deklarováno prodejcem. Vždy radím zkusit se kouknout jestli se něco nezměnilo (pozice, ranky, počet odkazů, jestli nedošlo do textu atd.). Ve většině případů je totiž viníkem propad pozic na seznamu. Původní majitel už neleje SERP šťávu ze silných a zaběhnutých projektů nebo prostě web rychle prodal kvůli penalizaci. V každém případě to chce dostat z původního majitele o co se jedná, aby se s tím něco ještě dalo dělat.

Pokud nakupujete vydělávající MFA musíte vědět vždy co kupujete. Znát potřebné knowhow a rozpoznat na první pohled výhodný prodej od nevýhodného. MFA a minisites kupujte pouze v případě že víte co s nimi chcete dělat dál. Každý developer má totiž svá tajemství proč právě to jeho MFA si drží ty správné pozice a určitě jej nebude prodávat za pár set korun. Navíc veřejný prodej vždy MFA devalvuje na cenně. Jednak to uvidí konkurence a do pár týdnů už se musíte dělit o zisk, a také proto že veřejné aukce jsou často pod dohledem lidí, kterým se nemusí líbit, že nějaké nepoužitelné MFA jim konkuruje (nahlášení MFA vyhledávačům, držitelé TM, výhradní distributoři, majitelé katalogů, vlastníci originálních textů a prostě mnoho dalších, kteří na rychlosplácaných MFA přichází o zisk).

Ono upřimně na MFA není co prodávat. Většinou se jedná o rychlošablonu, popřípadě free šablonu s nekvalitním textem, který je často plný překlepů a chyb (ať žije seznam a uživatelé, kteří si si nečtou co napsali a mačkají hned enter). Prostě hodnota většiny nejúspěšnějších MFA pokud odečteme know how (chce to vědět něco o rozmístění reklam, pozitivních barvách atd.) tak je pár set korun. To co si ve skutečně kupujete je relativní zisk, jenž je důsledkem dobrého umístění ve vyhledávačích. Takže přeneseně řečeno v podstatě si kupujete dobrou pozici ve vyhledávačích. Velká většina MFA je jednoduše postavená na návštěvnosti z vyhledávačů. U nás se prakticky type in MFA nedělají a ostatní druhy MFA postavené například na cenové arbitráži jsem snad ani neviděl. Prostě to co si kupujete v 99% případů je MFA s dobrou pozicí na seznamu. Proto si zjistěte jestli web náhodou nedostal penalizaci a majitel jej jednoduše nechce prodat. Dále to chce zjistit, které odkazy na stránku povedou i po prodeji. No je toho víc, prostě zjistit jestli to MFA funguje jako správné MFA.

U minisites se ve většině případů dá udělat i dobrý obchod. Pokud je text smyslupný a rozsáhlí časo stačí nahradit adsense affiliate programem a můžete dokonce i vydělat. Tady to ale chce už trochu víc. Musíte se sami sebe ptát jestli dokážete z minisite dostat víc než kolik má současný výdělek. Často je rozsah i 10 až 20 normostran kvalitnějšího textu. Někteří by mohli nadhodit, že z toho pujde udělat 5 až 10 MFA, které budou vydělávat víc. Jiní zase, že pokud je základ kvalitní mohlo by se minisite rozrůst na něco víc než jen minisite. Zvláště u fan webů skupin většinou už to nejdůležitější máte. Stačí pak přidat jen aktuální písničky, najmot někoho aby psal za pár korun 3 – 4 články za měsíc a zároveň propagoval kde se dá. Minisites k menším webům často opravdu nemají daleko.

Takže si to shrneme. MFA se nejčastěji prodávají protože majitel zjistil propad pozic, popřípadě penalizaci. Minisites se zase prodávají protože je neumí současný majitel dobře monetizovat, často jsou to weby, které vydělávali slušné peníze za rancích, ale dostali penalizaci napříkald na GPR. Prostě buďte opatrní při koupí čehokoliv. Podnikání je tvrdá džungle. Buďte podezíravý, protože se jedná o peníze :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Pozor na nákup MFA”

  1. V podstatě souhlasím a chválím, pěkný článek..až na ty překlepy,od tebe to sedí, viz: “Pokud je text smyslupný a rozsáhlí časo stačí nahradit..” :))

  2. Děkuji za hezký článek, je to pravda, proč by někdo prodával projekt, který mu vydělává.

  3. Skvely clanek, kazdopadne myslim ze MFA i MFA portfolia prodavat je absolutni nesmysl. V prvni rade nedostanete penize takove jake by jste chteli(viz webtrh), za druhe neuveritelny narust konkurence do tydne vzdy ve svych katalozich registruju obrovsky narust ruznych MFA, ktere nekdo par dny prodaval na webtrhu.
    Myslim ze bud uz to tak je nebo je to jen otazkou casu kdyz si panove ze seznamu zajdou na webtrh mrknou na nove aukce MFA a rovnou to budou tipat!

    Neprodavejte MFA, nekupujte MFA, kazda strana tim prohloupi a prodela!

  4. “proč by někdo prodával projekt, který mu vydělává.”

    Protože potřebuje peníze. Děje se to dnes a denně. U MFA je to ale podezdřelé.

  5. 80% MFA co se prodává ma webtrhu je buď od někoho, kdo si přečetl jak bez práce mít koláče a za dva měsíce mu dojde, že to tak není. Nebo to jsou MFA vytvořená primárně za účelem prodeje. Jak vidím v aukci “web je mladý, proto nemá žádné ranky”, ani dál nečtu.

  6. no niekdo by mohol predavat zarabajuci projekt preto, ze projekt prerastol casove/financne moznosti majitela, pripadne uz nevie co s nim dalej. napr. ja predavam tvojden.sk a davam k nemu bonus auto, pretoze som dostal dlhodobu pracu v zahranici aj so sluzobnym autom a nebude sa mat o tu stranku kto starat

  7. Jak pise Musilda, ze kdyz vidi text “web je mlady, proto nemá žádné ranky” a že ani dál nečte; tak jsem koupil 2 takova MFA a uz si na sebe vydelali 10x tolik, než za kolik jsem je kupoval. Jde o to co nejlepe je zmonetizovat.

  8. Nebo se taky stava, ze web proda clovek z duvodu financni tisne, a novy nakupujuci tento web “posere” takovym zpusobem, ze za mesic z PR4 na 0, SR 70 na 0, bad rank, po celem webu paticky a nesmyslne spojeni. Ted je mi lito, ze jsem to vubec prodal, kdyz vidim jak to nekdo poslal do kytek… Pritom tento web byl schopen si za tri mesice vydelat na prodejni cenu…

  9. pekný článok ale musím dodať, že sa mýliš existuje hneď niekoľko spôsobov nato aby web zarábal a netreba nato ani weby založené na vysokej hľadanosti a prvých pozíciach, keď vieš čo robiť tak po mesiaci ti jednostránkový šmejd s textom s wiki v pohode zarába 20 €/ mesiac bez toho aby si tam adsens adfox a pod…
    a predávať MFA má zmysel aj kupovať pokiaľ nie sú penalizované prípadne neparazitujú na TM, resp. tam boli použité nekalé praktiky…
    kvalitné MFA s dobrým textom + trocha rozumu = 2x taký zisk oproti tomu čo dotoho investuješ..
    jak vy říkate ” Kdo umí ten umí, kdo neumi ten jenom čumí” ..

  10. Jakým způsobem byste doporučili zmonetizovat hudební minisite (krom AdSense)? Díky.

  11. Kupovat MFA muze mit smysl, napriklad tehdy kdyz je web postaveny na alespon pouzitelne domene nebo jde o odkup balicku od nekoho kdo potrebuje penize nebo jeho buseness smeruje jinam. Zajimavy muze byt i trochu opacny postup, koupit za par supu funkcni web, blog a behem 20minut jej predelat na MFA.

  12. Predať alebo kúpiť minisite (aj MFA) je rovnaké ako kupovať čokoľvek iné. Ak tomu rozumieš, vieš čo je dôležité a čo len “omáčka”, na čo dávať pozor aby si sa nespálil, tak je veľmi pravdepodobné že kúpou získaš.

    Ľudia kupujú/predávajú aj horšie veci ako sú MFA, preto s tým osobne nemám žiaden problém.

    A ešte jeden detail, čím viac sa ich bude predávať, tým skôr sa ľudia naučia “ako na to” a v budúcnosti bude nákup MFAčka takým jednoduchým krokom ako nákup v eshope.

Comments are closed.