Mohou blogeři změnit svět?

premysleni.jpgBlogeři mohou změnit mnohé. Psaním kvalitních článků a návodů mohou přinést efektivitu do čtenářova života. Kritikou zase mohou přinést nový pohled na věc či poukázat na nedostatky nějakého produktu a tentokrát ušetřit čtenáři starostí. Mohou ale třeba společnými silami ovlivnit jednání určité skupiny lidí? Komunity určitě. Pokud dám domainerům a developerům detailní návod jak pomocí růžovožlutého designu vydělat 10USD/den bez větší práce a pro neomezený počet lidí a opravdu by to fungovalo, asi by to pěkných pár desítek % lidí minimálně zkusilo.

Spíše ale mám na mysli nějakou společnou akci. Jestli by třeba série virálně psaných článků napříč spektrem českých blogerů dokázala vyvolat v lidech pocit, že se něco důležitého děje a je nutné tomu věnovat pozornost. Aby jsem pravdu řekl nemám teď na mysli nic konkrétního, jen mi vrtá hlavou dneska pár článků co jsem četl. Nejdříve to byl trochu konspiračně laděný článek Maigiho o kterém se diskutuje na webtrhu a pak článek na novinkách o tvrdší verzi videa nemyslíš zaplatíš, mimochodem doporučuju shlédnout je to velice dobře udělané. Žádná zbytečná krev, ani zbitečné řeči. Když se do natáčení dají psychologové tak to hned dostane grady. Prostě mi to dneska nějak stále vrtá hlavou a přemýšlím jestli by se dala nějak využít síť blogů k tomu aby se dal změnit zaběhnutý pohled českého národa v případě že by to bylo nutné. Všude je to samá bulvární masáž Nova, blesk a spoustu dalších. Co kdyby někdo přišel na něco velice podstatné, ale nebylo by to možné dát ani do novin či do televize. Samozřejmě vím, že u nás je svoboda projevu a novináři můžou poukazovat na cokoliv, ale přeci jen kdyby se něco takového objevilo. Mohli by o tom začít psát blogeři a něčeho společně dosáhnout. Podařilo by se jim ovlivnit ne jen přímo čtenáře ale i jejich okolí. Prostě, aby čtenáří přemýšleli nahlas a zapojili do toho i osobi, které znají jen televizní masáž. Určitě si říkáte, že by na tohle byl lepší třeba facebook. Ale upřimně řečeno ten využívají hlavně mladí lidé a ti ve většině případů nemají ano volební právo natož, aby mohli něco v případě “krize” změnit.

Nevím možná jsem se dostal v úvahách až moc daleko, ale prostě nad tím stále musím dumat. Když se vrátím ještě k tomu drsnému videu. Naši politici ani kdyby se spojili dohromady prostě nikdy nedokáží na silnicích udělat pořádek. Na to aby se něco změnilo by musela nejdřív celá česká komunita změnit přístup. Když se někdo dokáže chlubit jak rychle dojede z Prahy do Budějovic a ostatní mu tleskají tak to prostě politici nezmění. Pokud by si ale ani vlastní matka o toho dotyčného doslova ani neopřela kolo a všichni by se na něj dívali jako na nějakého psychicky narušeného jedince, pak by se mohlo změnit všechno. A teď už otázka, která mě celou dobu psaní tohoto článku tíží. Dokázali by blogeři takto změnit svět?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Mohou blogeři změnit svět?”

  1. Kdyby blogy byly médiem číslo jedna a každý je četl, tak by se určitě dala ovlivnit část jejich čtenářstva. Ale jelikož jsou odborné, osobní blogy a jejich kombinace, tak myslím že například v našem státě by takováto “osvěta” pomocí blogů nemohla změnit názor většiny lidí.

    Většinou odborné blogy píšou například o IT, které čtou zase lidé jen z tohoto oboru, tak myslím že by se ten nový názor dostal jen do podvědomí těchto lidí.

    Samozřejmě, že v zahraničí je naprosto jiná blogerská scéna a tamnější poměry jsou pro nás nepředstavitelné, ale přesto by to bylo asi nadlidský výkon všechny blogery nadchnout nějakou myšlenkou tak, aby o tom všichni napsali článek.

  2. Nechci si teď tady nějak honit ego, ani se přeceňovat, ale prostě si myslím, že díky mému prvnímu článku, kde jsem psal o mafii v ČSSD a Šimkově kasinu, jsem dokázal odradit několik z těch 1456 lidí, kteří si článek přečetli, od volení ČSSD. Kdyby to byl jen jeden hlas, mělo by smysl dál psát.

  3. Osobně si myslím že takové pokusy byli při volbách… na několika blogách mi to až přišlo jako PR články. Ale bylo by určitě zajímavé, kdyby všichni blogeři psali o straně X s nulovým počtem hlasů a sami blogeři šli volit kolik by asi takové strana měla procent… no zamyšlení pro PR články pro nadcházející volby, to zase Hulán bude mít žně :-)

  4. Podla mňa by to bolo možné. Myslím, že takmer každý kdo má internet tak raz za čas niečo prečíta na nejakom blogu. Či už dievčatká o Zacovi na blog.cz alebo mami na materskej o “wendy a jej radách”. Ono na zmenenie vnímania najmä slovenského národa stačí ked niekde zaregistrujete informáciu aj “jedna teta povedala” . Občas mám dojem, že na takom princípe funguje Nový čas a pod …

Comments are closed.