Kapitalismus vs Češi

pracujuzajidlo.jpgŽe se u nás musí všechno dělat jinak než jinde ve světě je známá věc. Jedním z hlavních důvodů je rozdílné myšlení lidí a jejich přístupu ke kapitalismu. Jedním z témat, které se na prázdninově laděné atmosféře webtrhu, objevilo je i rozdělení trhu na profesionály a neprofesionály, podobně jak to má grafika.

Osobně jsem nějak debaty moc nesledoval, protože pokud někdo není na trhu dostatečně úspěšný, ačkoliv nabízí kvalitu, může použít různých metod v rámci zákona, které mu pomůžou. Například pokud chcete nabízet opravdu kvalitní copywriting musí to být vidět. Jednou z největších výhod v jakékoliv komunitě je, že pokud budete pro komunitu něco dělat, například radit lidem, tak v ní získáte i nějaké to postavení. Je pravda, že na to vždy není dostatek času, hlavně u úspěšných lidí. Na druhou stranu ti úspěšní zvolí jinou metodu. Například napíšou Retalovi a navrhnou mu sponzorovat sekci pro Copywritery. Za to by mohli chtít třeba aby jejich nabídka byla v sekci nahoře. Teď nevím jestli by s tím Retal souhlasil. Prostě jen uvažuju nahlas. Pokud jste jednička v oboru tak to prostě musí být vidět a webtrh je jedničkou pro online podnikatele (alespoň co se týká šířkou zaměření). Kdo tam není jako by nebyl, anebo už tam být nepotřebuje :).

Ale vraťme se zpět na zem. Nemá cenu bojovat s levnou konkurencí cenou. To nemáte šanci na vyhrát proti celému české internetu. Vždy se najde někdo kdo to udělá levněji. Jestli něco na obyvatele České republiky platí tak je to cena a možnost pochlubit se. S cenou toho moc nenaděláte, protože proti vám stojí lidi, kteří to mají jako přivýdělek často ke studiu (neplatí zdravotní, sociální, daně ale také neponesou následky). Takže musíme vsadit na možnost pochlubit se. Je to jako když si kupujete boty. Většina dražších bot nad 1K jsou kvalitní kousky, které bez problémů splní svůj účet i nějaký ten rok po skončení záruky, ale jen Adidas má tři proužky :). Když se kouknete na reklamy velkých společností tak se snaží při prosazování své značky protlačit i všechna možná ocenění, které dostali. Ve světě IT to můžeme nazvat reference. Dejte zákazníkům pocit naprostého luxusu. I posty na webtrhu mohou zářit luxusem. Když už nabízíte službu nebojte se dát hned na začátek své logo. Reference nemusí být jen suché odkazy. Pokud se jedná o Copywriting neměl by pro vás být problém ty reference náležitě podat. Lidé chtějí už na začátku vidět, že opravdu umíte prodat to co píšete. Na konec klidně přidejte jako kontakt svoje telefoní číslo. Pokud to navíc bude něco luxusního jak jsem psal v minulém článku tak to jen přidá na luxusu. Celou dobu od kliknutí na váš post až po zaplacení faktury musí vědět (nebo alespoň mít pocit), že svoje peníze utratil nejen za kvalitu ale i za přístup a celou realizaci. Jen tak získáte další zakázky. Navíc spokojený zákazník se rád pochlubí = další potenciální zákaznicí.

V internetovém podnikání jste to vy vs celý internet. Lidé si vás nemusí vybrat jen proto, že jste jediný ve městě. Chce to ten kapitalismus budovat trochu jinak zvláště proti anonymní konkurenci, která často nemá ani oprávnění podnikat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Kapitalismus vs Češi”

  1. Taky nechápu proč to lidem tak vadí, pokud člověk dělá kvalitně, práce si ho najde sama (nebo to tak aspoň pociťuju :D) Takový člověk na nabídky copywritingu 100,-/NS nebo minisite za pěééťo může jen mávnout rukou (anebo přesvědčit zadavatele o svých kvalitách a domluvit s ním jinou cenu)… nevím mno, děcka jdou za chvíli do školy, možná to ustane ;)

  2. Bohužel nemohu souhlasit.

    WebTrh a luxus nejdou dohromady. WebTrh je, ať chceme nebo ne, forum pro zoufalce. I kdyby byl každý můj post pozlacený, pořád bude mezi stovkami příspěvků od patnáctiletých děcek.

    Má Adidas svůj shopík na tržišti ebay.com? Nemá. Prodávat na WebTrhu je jako dát novou publikaci rovnou do Levných Knih.

  3. Rival: Já se na to dívám dost podobně v oblasti překladatelství. Mám určitou cenu a pod tu prostě nepřekládám, protože si myslím, že by to byla degradace řemesla. Ovšem na druhou stranu stále existují lidé, kteří dokáží odvádět kvalitní práci za nejlepší cenu, protože to mají zorganizvoané úplně jinak než konkurence. Přesvědčil jsem se o tom v poslední době zejména v oblasti copywrightingu. Dělá pro mě jedna Angličanka, která mi je schopna napsat v super kvalitě a v dokonalé angličtině (tedy v angličtině od rodilého mluvčího) 5 PR článků v celkovém rozsahu 1250 slov za 800 Kč. V přepočtu na normostranu to vychází něco kolem 170 Kč za normostranu, což je v angličtině zadarmo. A ta holka dělá super kvalitně a generuje v tom obrat přes milión dolarů ročně. Ovšem dlužno dodat, že je spíše výjimkou. Takže proto bych nezatracoval levné služby, někdy dokáží parádně překvapit.

  4. Celý problém na webtrhu ani nie je to, že sa všetci chcú deliť, ale to že grafici môžu a ostatní nie. Ja osobne si myslím, že by sa nič deliť nemalo a ako píše rival, keď niekto robí naozaj kvalitne, tak práce bude mať dostatok.

  5. Treba brať v ohlad že niekto hlada pomer medzi kvalitou a cenou… resp. niekto uprednostní cenu na úkor kvality… to je normálna vec.

  6. Jen menší poznámka. I když je člověk student a podniká, tak platit sociální a zdravotní pojištění + daně musí. Jsou tam sice pěkné “slevy”, ale i tak to něco stojí:-)

    Jinak poměrně souhlasím, cena rozhodně není jediný faktor, který může podnikatel ovlivnit.

  7. Myslím, že ta celá “hysterie” co vyvolali copywriteři na WT je naprosto od věci, protože řeči typu že webtrh upadá podle mě jsou nesmysl.

    Podle mě míchají dohromady dva fakty a to, že o prázdninách je všeobecný útlim onlinu bizu na všech frontách a zároveň k tomu připočítávají fakt, že na WT se každý den objevuje několik nových nabídek “copywritingu” od člověka, která se právě registroval, tedy má jedinný příspěvek, žádný iTrader a často žádné reference.

    Myslím, že drtivá většina z nich nikdy nedostane zakázku, protože i klinti, kteří nechtějí utrácet za texty hodně peněz, tak zakázku dají spíše prověřenému člověku s vysokým iTraderem a kvalitními referencemi.

    Tedy podle mého stačí počkat až začně zas školní rok a vše se zas ustálí. A to že jim levní studentíci (tedy i já) přebírají práci a ničí trh je podle mě taky dost názor mimo, protože čas od času se někdo od těch vyšších copywriterů ozve že má zakázek dost, ať si ostatní dělají třeba za 50kč /NS.

    Tvrdit, že student který si psaním článků na zakázku mrší trh tím, že píše 100Kč/NS je nesmysl, protože určitě všichni začínali s nižší cenou než za jakou teď píší, tak tedy kde člověk má získat reference potažmo klienty?

  8. @Martin Hruška: Neviděl bych to tak špatně. Já jsem přes webtrh sehnal většinu prvních zakázek a i nyní odtamtud občas vezmu zákazníka a rozhodně ne za cenu, kterou bych si dovolil označit za sociální.

    Myslím že spoustě lidí uniká to, že mnoho obchodů se odehrává v pozadí webtrhu, ale mezi lidmi, kteří tam chodí a kteří se odtamtud znají – jak jsem uvedl, naprostou většinu zakázek i stálých zákazníků jsem získal odtamtud, ale pokud byste chtěli, abych vám to vyhledal, zjistíte, že naprostá většina komunikace byla soukromá a na veřejnosti jsem se ohledně grafické poptávky prakticky neprojevoval.

Comments are closed.