Mladí bulvárníci

teletubbies.gifNápad udělat na internetu bulvární portál je nějaký ten pátek už starý. Osobně jsem s tím experimentoval před pár lety a efektivita byla poměrně slušná. Otestoval jsem si jak psát poutavé nadpisy, jak reagují různé komunity na zprávy z jejich prostředí, jak rozpoutat flamewar a také jak správně moderovat diskuzi. S projektem jsem velice rychle seknul, protože efektivní směr mi byl proti srsti a psát nebulvárně o bulvárních věcech prostě bylo k ničemu. Flamewar se vytrácel a efektivita upadala. Projekt jsem zabalil dřív než se stihnul vůbec rozrůst. Sebral know how a začal se naplno věnovat 404m.com.

Před pár dny se na českém internetové scéně (spíše kolem webtrh komunity) objevily dva nové projekty, které sami sebe považují za IT bulvár. Jeden z nich je itbulvar.eliteclub.cz a druhý r*magazin.cz. U obou by člověk mohl říct, že parazitují na webtrhu a jeho komunitě. Nicméně takovéto odsouzení by nás internetové podnikatele mohlo přijít na slušné peníze a tak si to zkusíme shrnout, jestli v tom kluci náhodou nevidí nějaké hodně pěkný způsob jak se napakovat.

Co funguje?

Nejdříve si shrneme co vlastně u bulváru tak dobře funguje a přitahuje potenciální čitatele.

  • Jednoduchost – tohle je naprosto ta nejdůležitější složka bulváru. Musí to být krátké a dobře se to číst. Radši rozdělit jeden velký článek na 3 menší než zbytečně unudit potenciálního čtenáře. Bulvár musí mít formu relaxačního čtení, který stihneme přečíst a okomentovat během 5 minutové pauzy. Prostě vzít faktickou informaci, která se dá shrnout do jedné věty. Nabalit na ní dalších několik krátkých vět vlastních úvah, spekulací či domněnek a je hotovo. Rozsah maximálně jedné normostrany. Čitatel to musí být schopný přečíst bez toho aniž by se musel vracet na začátek.
  • Pocit vidět do pozadí – čitatel po přečtení musí mít pocit, že se dozvěděl něco tajemného co nikde jinde není.
  • Aktuálnost – krátké články s doplňujícími informacemi musí prostě být pořád. Na rozdíl od seriózních portálů musí bulvár neustále rozebírat další a další důkazy a informace ohledně starých kauz. Pokaždé když tam člověk během dne zabloudí musí tam být nové a doplňující informace. Pokud na bulváru chcete vydělávat tak musíte donutit, aby se lidé na stránku vraceli co nejčastěji. Prostě přidávat další a další články k jedné kauze i 5x za den. Čtenář musí vědět, že když se na stránky za hodinku znovu podívá najde něco nového. Takže 5 článků za den je opravdové minimum.
  • Úderné nadpisy – nadpisy v čtečkách, linkovacích službách a vyhledávačích je to co si můžete na rozdíl od seriózních stránek dovolit opravdu přehnat. Tohle se nesmí podceňovat. Volte krátké šokující věty často končící třemi tečkami nebo otazníkem. Potenciálního čtenáře musí donutit na to alespoň kliknout. Když navíc uvidí krátký text určitě to přečte.
  • Flamewar – to je to co přitáhne pozornost a zvedne počet impresí. Kde jinde si zaflamovat než pod bulvárním článkem. Všichni se snaží flame hasit hned na začátku vy jej musíte rozdmýchat hned na počátku.
  • Nevhodné fotky – nebojte se používat ilustrační fotky. Z kazy o ničem musí být cítit státní zástupce, policie, vězení. Pokud o někom negativně píšete hoďte tam jeho fotku na které nevypadá nejlépe. Fotky z oslav jsou naprosto nejlepší.

Tohle vše je jen začátek o tom jak vést bulvární portál. Některé rady, které jsem zde zmínil jsou také důvody proč jsem se na to tehdy vykašlal, ačkoliv návštěvnost rostla. Kluci si budou muset najít svojí cestu jak to vést, ale čím ostřejší budou tím větší návštěvnost budou mít a také porostou jejich příjmy.

A jak jsou na tom?

Co se týká srovnání tak ITbulvár mi přijde na první pohled lepší. Je přehlednější, údernější titulky a lepší navigace. Také se drží pravidla krátkých příspěvků. Jen by to chtělo o hodně více článků. Jinak to pro lidi bude jen další blog. U R*Magazínu se dost ztrácím. Chybí tam přehlednost bulvárního designu, navigace je zmatečná (dole mi chybí nějaké pokračování jak se dostat k dalším článkům). Texty jsou dlouhé. Ilustrační fotky často mimo. Spíše než o bulvární portál se na první pohled jedná o blog, jenomže většina blogů má příchuť bulváru (včetně toho mého), takže v podstatě jen zapadne do davu dalších blogísků.

ITbulvár jsem si dal do čtečky (5 minutek na přečtení článku si najdu vždy), R*Magazín má zatím formu blogu, který nezaujal, ale třeba se zlepší.

Potenciál?

Potenciál zisku je zde poěmrně velký. Pravidelně vracející se návtěvníci vytvoří nejen velké množství impresí, ale když nic nového zrovna nenajdou tak by je mohla nalákat nějaká reklama. Bulvár měl vždy virální efekt a tak by mohly projekty získat celkem slušné množství zpětných odkazů, což by kromě návštěvnosti mohlo zvednout i cennu přímého prodeje reklamních bannerů a odkazů. Nějvětší potenciál je ale samozřejmě v návštěvnosti. Asi by jsem se snažil co nejdříve dosáhnout návštěvnosti 50K UIP/měsíc a pak zkusil prodávat velké reklamní plochy, podobně jak to dělají novinky.cz, aktualne.cz a mnoho dalších. U bulváru už velké rušivé reklamy mnoho lidí prostě považuje za samozřejmost. Cena těchto ploch je pak v řádech tisiců, při návštěvnosti nad 100K UIP/měsíc pak desetitisíců. Další slušný příjem by pak mohl jít z PR článků. Přeci jen nepíše se tady o celebritách z offline světa, ale naopak IT, takže daleko větší cílení PR článků. No nevím už se dostávám až k spekulacím, tohle je pro mě trochu víc neprobádaná oblast.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Mladí bulvárníci”

  1. 50k UIP mesačne to nedosiahne, veď je to blog len pre userov webtrhu, ostatní to nepochopia.

    Príde mi to dosť zvláštne, nechápem prečo maigi robil takýto web.

    Tiež nechápem ako to chcú monetizovať.

  2. IT bulvár by mohl mít lepší doménu. I když mu jí nějaký “spekulant” sebral, smířit se se subdoménou je chyba. U RMagazínu to je podobný.

    A pokud se budou motat jenom kolem Webtrhu, tak ten potenciál zabijou.

  3. Presne tak, treba tam zatiahnúť Hulána, Vogla, atď, atď. Jednoducho roztočiť to.

  4. Jak řekl Robert, musí obsáhnout celou IT oblast v ČR a to nemám vůbec žádné tušení jak by mohli udělat, pokud nechodí s Lukačovičem na pivo. Navíc by s nimi asi hodně rychle chodit přestal :) Bulvár je jenom o kontaktech

  5. Článek zajímavý a jak vidím, Retal jej šoupl hned na nejlepší pozici na WT. Možná vzkaz, když už se vyhýbá rozhovoru, z čímž se WT držet je nesmysl.

    Děkuji za kritiku, ale krapet nebyl pochopen smysl magazínu. My nechceme zdaleka psát jen o Webtrhu, chceme psát něco mezi Lupou.cz a ITbulvarem. Mezi mnou a Maigim je velký rozdíl, jelikož on se skutečně bude držet WT, my ne. Naším cílem není psát o stovce lidí (tj. aktivní lidi WT, slavní z WT), ale chceme to dostat i jinam. Teď se však dějí největší věci právě kolem WT, proto hodně článků z této oblasti. Proto také dáváte do čteček ITbulvár. Pokud budu psát o warforu.cz, budou mě mít v čtečkách warforané.

    Pobavil mě výdělek. Nezlob se na mě, ale já nejsem člověk, který vidí za vším výdělek a otázka: “jestli v tom kluci náhodou nevidí nějaké hodně pěkný způsob jak se napakovat” mě skutečně rozesmála. Kdybych se chtěl napakovat, mám lepší zdroje, než magazín s 200 UIP/den a to z 90% z WT.

    Díky za kritiku a doufám, že se to udrží. Zatím s tím popravdě spokojen nejsem. Sami si v týmu musíme rozmyslet kam magazín povedeme, chceme konečně získat rozhovory slavných lidí, ale není to tak lehké. Rozhodně ale nechceme parazitovat na WT a napakovat se.

    PS: Po napsání článku si to přečti, je tam dost překlepů a to je horší jak krátká věta s tečkami na konci.

  6. Atsore ty si strašně zákeřnej člověk. Není to poprvé co vidím, že ti někdo něco vytkl a tys mu hned také musel něco vyčíst.

  7. ITBulvár je blog o tom, jak se na Webtrhu nic moc zajímavého neděje.

    R*magazín je pro změnu blog úplně o ničem. Články typu “z facebooku se možná kradou fotky, ale možná taky ne” nebo “pohádal jsem se s někým na ICQ”…

    Asi také nejsem ta pravá cílovka.

  8. Bohužel Atsor sesnese jakoukoliv kritiku článku nebo sebe sama, škoda, mohl by to být o něco zajímavější bulvární webík. Není to zrovna profesionální přístup. Aspoň tady mu můžu poděkovat za smazání dvou pravdivých komentářů.

  9. biggycz: Nejsem si vědom chyby. Do teď jste si všichni mysleli, že ITbulvar.cz a RM jsou dva stejné magazíny. To jsem vyvrátil. Jestli narážíte na poslední odstavec, tak příště mlčím. Pokud narážíte na můj výsměch ohledně “napakování”, narážejte dál…

  10. To ne, bavím se o mých dvou komentářích k článku “Počítačové školy jediným cílem mladých?”. Moje reakce byla po pár sekundách smazána a vypadá to, že to někoho hodně trápilo.

  11. Smazána? Pokud jsi v tom neměl něco nevhodného, jako například sprostá slova nebo reklamu, tak to smazané být nemohlo. Nebo alespoň né mnou. Omlouvám se, ale neodeslal jsi to špatně? Navíc používáme HyperCache a ten to možná odešle až za 2 minuty.

    No, neuvědomuji si, že bych něco mazal…

Comments are closed.