gTLD na českém doménovém trhu

cartoon_goldminer.jpgUž delší dobu mi vrtá hlavou co se vlastně děje, ale hlavně bude dít na českém doménovém aftermarketu ohledně gTLD. Bylo to také jedno z témat na DD Afterparty (alespoň té střízlivé části). Upřimně předpovídat budoucnost v tomto ohledu je dost těžké.

Má cenu shánět kvalitní český keyword s gTLD? A kterou?

V současnosti se registruje velké množství gTLD hlavně kvůli tvorbě MFA. Hlavně jdou na odbyt .info domény. Jenomže na tvorbu MFA se používají často na první pohled nepoužitelné domény (víceslovné). Pokud by jsme se měli bavit o opravdu top českých slovech v kombinaci s gTLD, tak jsou pro klasické MFA nepoužitelné. Jedná se o vysoce konkurenční slova, na jejiž prosazení je potřeba opravdu velmi velká síla a to není styl klasických českých low cost MFA. Rozhodně podle mě přes MFA cesta nevede.

Co jsem tak scanoval na DD tak českéslovo.gTLD zrovna moc neletí a kdo doufá v desetiticíce tak si zřejmě v brzké době nepomůže. Největší problém je, že čeští end useři prostě nechtějí do gTLD jít (radši volí více slovné verze .cz, nebo méně atraktivní varianty .cz). Pak je tu příliš mnoho možností z kterých se dá vybírat (.com, .net, .org, .info, .biz). Je pravděpodobné, že se případný end user zeptá odborníků do které gTLD je nejlepší investovat. Odpověď bude samozřejmě .com. Přeci jen je to nejpoužívanější komerční TLD. Pak by se teoreticky hodnota .com mohla vyškrábat do low XX tisíc CZK, ale aby sme takovéto obchody mohli vidět pravidelně muselo by se jednat opravdu o top kousky a vyprodat ještě tak půl milionu .cz domén, aby opravdu už nebylo na co sáhnout. V ČR se na the big 3 nehraje (.com, .net, .org) prostě ostatní nemají výhledově cenu. Jestli se někde budou ostatní gTLD hýbat tak to bude mezi domainery, ale cena podle mě jen zřítka překročí 10K CZK.

Takže gTLD ne, .cz rozhodně ano. Je tu ještě další možnost investice? Ačkoliv se mnou na DD většina domainerů nesouhlasila tak trvám na tom, že investice do .eu není rozhodně chyba. Věří jim naše vláda, takže by v BFU mohli vzbuzovat důvěru. Navíc ač všichni tvrdí jak je na houby tak nedávno překonala hranici 3M. Rozhodně by jsem tuto doménu nepodceňoval. Osobně jich moc nevlastním. Jen 8 kousků z toho jsem 7 koupil minulý rok při aukci se slevou a nelituju toho (na rozdíl třeba od mého experimentálního nakoupení .cn domén – .cn už nikdy více). V současné době jsou .eu domény v akci na czechia.com s heslem “Velikonoce” za 90Kč/kus. Mimochodem počet zaindexovaných česky psaných stránek na google je na .eu doméně 25,8M a .com má jen 13,7M.

Když si tu vše co jsem napsal shrneme tak můj odhad pro nejlepší spekulace jsou top .com domény, jejichž čas nastane po naprostém vyprodání použitelných .cz domén. Do té doby se může český národ zbláznit a nažit se být evropští a pak by se mohli pohnout i ceny .eu domén nahoru (vzrost by o ně zájem end usery).

Pokud já osobně uvidím dobrý český keyword na gTLD tak jej koupím ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “gTLD na českém doménovém trhu”

  1. .eu budoucnost má, proto už jich asi 20 mám a čekám. Jsou levné a do budoucna použitelné. Dávám tomu max. 5 let :)

  2. Pridávam sa k .eu-filom, a aj keď za nepokladám za žiadneho experta, myslím že 5 rokov je veľa. Ich čas príde skôr.

  3. tak veru, eu je skor branding ako o typo ci nieco podobne. Vsimam si ze top slova maju uz davno eu domenu a su aj nejake bilboardy a podobna reklama, no stale je moznost badat sk domeny s nizkou kvalitnou typu domy-byty.dubravka.sk a podobne.

Comments are closed.