Filozofie MFA webu

Následující článek je brán velice filozoficky, proto pokud nemáte náladu tak jej radši přeskočte. Nic nového se nedozvíte, jenom se budete muset zamýšlet nad neřešitelnými otázkami.

Co je MFA web a jak funguje asi každý tuší. Když si posbírá všechny informace, které se všude po netu povalují a začne něco dělat v tomto ohledu asi dopadne následovně:

Skritci

Tento obrázek jsem vzal z epizody Spoďárový skřítci ze Southparku. V podstatě se jednalo o megakokorporaci skřítků, kteří ve fázy 1 shromažďovali spoďáry a ve fázy 3 měli zisk. Mají dokonalý marketingový plán a rozjeli to opravdu ve velkém.

MFA jako stroj na peníze

MFA není jen stránka plná reklam, MFA je jakýkoliv prostředek jak přetvořit návštěvníky na zdroj financí. Čím míň pro ně budeme muset udělat a zároveň víc vyděláme tím lepší MFA máme. MFA je web na nahrávání a zobrazování obrázků, MFA je rapidshare, MFA je katalog nebo aukro. Všechno jsou to stroje do kterých vložíme návštěvníky a vylezou peníze. Některé jsou na jedno použítí, některé spoléhajíá na návrat návštěvníků a jejich znovurecyklaci. Je to v podstatě jedno. Důležitý je poměr nákladu k ziskům, jako u všeho ostatního. Klasické MFA máme rádi protože mají nejlepší poměr zisk/náklady. Časem se dostaneme do úžásných čísel. Problém ale je že to je jen poměr (teda spíše násobek – zisk několikanásobně převyšuje náklady). V reálu třeba MFA má efektivitu 50, tj vydělá 50tinásobek svých nákladu (500 dolarů zisk za rok, 10 dolarů náklady doména + část hostingu). Zisk je ale jen 490 dolarů za rok tj 15,8 USD/měsíc. Naopak můžeme mít projekt s efektivitou 3, což bude služba zajišťující webšablony od autorů za provizi. Zisk bude 300,000 ročně, náklady 100,000 (příspěvek studentům za jejich odvedenou práci). Pomineme li osobní čás tomu věnovaný, papírování atd. Tak nám lépe vychází projekt číslo 2.

Statistiky jsou mocné a hra s čísly dokáže kompletně zmást. Důležité je uvědomit si co vlastně chceme. Trochu do toho dát co nás vlastně baví. Ovšem to platí pouze v případě že dokonale ovládáme Fázi 2, která unikala Spoďárovím skřítkům.

Co je fáze 2?

Fáze 2 je KNOW HOW, anglicky vědět jak. Jde udělat opravdu cokoliv. Dokonce i spoďároví skřítci můžou proměnit spoďáry v tučný balík peněz. Musí aleznát KNOW HOW. To je totiž něco naprosto nejdůležitějšího. KNOW HOW se tají, najdete stovky článků, které vás budou tahat za nos jen aby jste na něj nepřišli. Některé vás nechají doslova k němu přičichnout. Ale prostě nikdo jej neřekne. Krásný příklad KNOW HOW je třeba jak řadí centrum výsledky vyhledávání. Co kdyby jste znali stejný způsob pro seznam. Prostě by jste věděli jak s pomocí 10 domén s SRANKEM 80 dostat libovolný keyword na první neplacenou pozici. Řekli by jste to někomu? I když víte že jsou tu lidé, kteří za takovouto garantovanou službu zaplatí na stůl 50 tisíc korun na dřevo? A co třeba lidé kteří zaplatí 1000Kč za každý den kdy budou první na daný keyword? A vy víte že nikdo jiný to nezná a hned teď můžete dát 10 webů s jakoukoliv tématikou na jakýkoliv keyword nahoru. 10K/den je dobrý zisk ;)

KNOW HOW je něco o co se nedělíte protože to jsou peníze. A jakmile se o to podělíte většinou klesá váš zisk s každým člověkem pro všechny dolů. A tím jak to oni říkají dalším nezbude za chvilku pro nikoho nic. A upřimně peněz není nikdy dost.

Jak získat KNOW HOW?

Nevěřte ničemu dokut si to neodzkoušíte. Aby jste našli něco co ještě nikdo neobjevil nesmíte k problému přistupovat jako každý. Zkuste přijít s novým pohledem. Dělejte experimenty. Hledejte cesty. Naučte se vyhodnocovat výsledky svím způsobem. Jakákoliv výchylka může znamenta, že jste našli kus know how. Může to být slovo, slovní spojení cokoliv. Anomalie neexistují, všechno se dá vysvětlit. Pokud přidáte na stránku nový prvek a zvedne návštěvnost jen na okamžik může to něco znamenat. Musíte to včas rozpoznat a reagovat na to.

Nenechte se tahat za ručičku pokud pujdete po něčích stopách možná nesejdete z cesty, ale rozhodně žádnou novou nenajdete.

Fakta o KNOW HOW

– KNOW HOW je nepočítatelné

– pokud nějaké KNOW HOW existuje nemusí existovat správně

– KNOW HOW je nejefektivnější pokud jej zná jen jeden člověk

– každé KNOW HOW má nejméně ještě jedno jiné KNOW HOW, které jej může udělat daleko efektivnějším

– KNOW HOW je patent na peníze, ale musíte jej umět prodat

– největší KNOW HOW vznikla na základě náhody nebo nepromyleného kroku


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Filozofie MFA webu”

  1. Drago ty píšeš stále lépe a lépe. Tvoje články mají hlavu a patu a jsou fakt super. Jenom co mě jako překladatele dráždí jsou ty hrozné pravopisné chyby:).

  2. Dobrý článek. Myslím, že Know How si vybuduje každý sám- zkušenostmi, pokusy a omyly. Jenom připomenu, že i když někdo vytvoří MFA o jedné stránce, která mu vydělá např 100 násobek toho, co do ní vložil, ještě to nemusí být nutně dobrá věc, či dokonce zázrak. Ono koupit info doménu za dolar a udělat z ní 100 není moc těžké. Ale když si vezmeme, že takových webů máme 100 a o všechny se starat, měnit linky, předělávat obsah, papírování apod, není to moc zábava. A proto se taky mimo výdělek koukejte na to, jestli vás to baví.

  3. Perfektně sepsané. K příspěvku pepperosona jen dodávám, že všechno je o penězích. Pokud takových stránek bude 100 a každá vydělá 10 dolarů denně (asi přeháním), tak se taková nezáživná činnost nějakou dobu dělat dá. A až to přestane bavit, dá se najmou LPS (levně placená síla), která to bude dělat za Tebe. Samozřejmě, pak to bude o tom řízení a zajištění toho, aby Tě LPS neokrádala. Ale jde to.

  4. Aj mne sa dragove clanky velmi pacia :) Je to jeden z mála ktorý púšta nejaké to svoje know how :) i keď nepriamo, ale predsa ;)

  5. Clanek super, akorat delat MFA jako na vyrobnim pasmu zbytecne zatezuje tvuj cenny cas. Nejenze musis jednou ca zas udelat revizi, prolinkovani, ale taky zmenit grafiku, posunout reklamni jednotku jinam… A pri 200 kouscich MFA se z toho po…

    KNOW HOW nesmis sdilet ani se svoji partnertkou:)
    Vymsti se ti to;)

  6. Whiter: Moc know-how nepustil. Dělá presně to, co píše v článku. Jen krouží kolem a říká to, co se dočteš všude. :)

  7. Souhlasím s pepperosem ve smyslu zábavy. V určité chvíli přijde bod, kdy si řekneš, že už je toho moc.
    Ale těch pravopisných chyb…

  8. Andre: ale to nás přece všechny baví ne? čekání kdy se tu objeví něco extra :) A i kdyby se objevilo, všim by si toho někdo? Měl by někdo know how, jak nějaké jiné know how využít? protože “KNOW HOW je patent na peníze, ale musíte jej umět prodat” platí vždy a všude :)

  9. Pěkný článek… ale ten název není zrovna trefný.

    S tím, že “KNOW HOW je nejefektivnější pokud jej zná jen jeden člověk” vůbec nesouhlasím. Není opak hlavním cílem afillate marketingu???

  10. Peníze až na prvním místě. A nebo taky “mistrovo” oblíbené – Proč? Protože peníze :-D

  11. Skvělý článek, Drago! Akorát nesouhlasím s tím úvodem – tenhle článek má cenu číst za každé nálady! :)

  12. ja jsem rad, ze raz za cas na internetu na rozumny (z meho pohledu) clanek :-)

    Presne tak premyslim i ja -> pomer vstupu(cas/penize) a vystupu(penize). nesnazim se lpet na jednom projektu a vysperkovat ho a pak zjistit, ze to byl omyl. Rozjizdim kazdy den (doslova) nove a nove projekty, stranky, MFA weby, skripty a buhvico jeste. Jasne, 90% je omyl a vetsinou to vydela ztezka dvojnasobek vlozene castky (domena+cas), ale pro tych zbylych 10% se to oplati delat ;-)

    Na internetu plati stare zname: je jedno co delas, hlavne ze delas…

Comments are closed.