Internetu dochazí IP adresy

Podle společnosti OECD v roce 2011 dojdou IP adresy. Nebude tak možné dále rozšiřovat internetovou síť.

Organizace OECD varuje, že v současné době se využívá 85% použitelných IP adres. S narůstajícím počtem počítačů a mobilních zařízení je nutné co nejdříve začít uvažovat o přechod na IPv6 (Internet Protocol version 6) . IPv6 umožní používat neomezené množství adres (konkrétně 2 na 128mou, což je v přepočtu 5 x 10^28 IP adres na jednoho člověka) a navíc se otevřou možnosti užití nových technologií. Více info o IPv6 nalzente na wikipedii.

Ale vraťme se zpět k samotnému problému. Mnoho společností do IPv6 neinvestuje, protože nemusí. Státy jsou si ale vědomi důležitosti rozvoje Internetovích technologií. Například USA si stanovili jako cíl pro rok 2008, aby všechny jejich úřady byly na IPv6 připraveny. Evropská komise investuje nemalé prostředky do výzkumu a rozvoje.

Pro zajímavost Japonská firma NTT používá IPv6 k propojení s tisíci senzory na testování otřesů půdy. Ty jsou propojeny pomocí počítačové sítě s televizními stanicemi a dokonce i semafory, které v případě otřesů automaticky zastaví dopravu.

IPv6 bude také masivně testováno při OH2008 v Pekingu. Čínská vláda nazvala tento projekt China Next Generation Internet. Nový systém bude využít při komunikaci s mobilním zařízením, zabezpečením a řízením dopravou.

V budoucnu tak zřejmě bude běžné, že naprosto každý semafor, kamera a mobil bude mít svoji vlastní IPv6 adresu. Pak bude stačit zadat do prohlížeče 2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344 a zjistíte jaká barva zrovna svítí na semaforu na křižovatce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Internetu dochazí IP adresy”

  1. no… ta IP je dost krkolomna… kto to bude pisat? :) …

  2. tehle vete nerozumim:
    Pro zajímavost Japonská firma NTT používá IPv6 k propojení s tisíci na testování otřesů půdy.

  3. Má tam být senzory. Budu muset články psát před půl nocí :)

  4. To jsou velmi zajímavé informace, díky za ně. ;)

Comments are closed.