Co mají weby na top pozicích v Google oproti těm méně úspěšným

Zajímavá přednáška se objevila na SMX West. Olga Andrienko ze SEMrush prezentovala výsledky studie z roku 2017, která se zaměřila na 100 prvních pozic v Google u 600 tisíc klíčových slov. To už je hezký vzorek ne?

Na rozdíl od běžných studií, které se zaměřují na hledání určitých korelací u hodnotících faktorů u SEMrush použili model strojového učení pojmenovaný Random Forest. Tento model je založen na náhodných vzorcích souborů dat k vytvoření rozhodovacího stromu. Prostě vezmou několik odlišných vzorků dat, vytvoří na nich určitý model a pak průměrují výsledky napříč různými vzorky. Mohou tak dosáhnout lepších, či spíše jiných výsledků a případně objevit něco nového.

O tom ale na přednášce řeč nebyla. Z dat vybrala přednášející několik on-page faktorů a představila výsledky. Nutno podotknout že celkem zajímavé i když pro zkušenější tvůrce webových projektů celkem předvídatelné.

Klíčové slovo v title

Při sběru a vyhodnocování dat zjistili, že přesné slovní spojení v title se nachází pouze u 35 % stránek. Ovšem čím je na hledané slovní spojení větší konkurence, tím více se nachází v title. Jinými slovy pokud se pere hodně stránek o pozici, tak 60 % z nich má v title dané slovní spojení.

Jinými slovy u hodně konkurenčních klíčových slov je potřeba mít klíčové slovo v title. Pokud se jedná o slovní spojení, tak musí být v přesné podobě jak jej hledající zadává.

Klíčové slovo v textu odkazu

Velké překvapení se koná u klíčového slova v odkazu. U SEMrush zjistili, že prakticky nemá vliv na pozice. Pouze u velmi konkurenčních slovních spojení, s více jak 10K hledáními za měsíc, se nachází u 8 % odkazů. U méně konkurenčních jsou to nižší jednotky procent.

Zde může být odpovědí boj Google s webspamem a umělým linkbuildingem obecně. Pokud bychom výsledky studie SEMrush přijali, tak pouze u 8 % odkazů potřebujete klíčové slovo a u dalších může být něco jiného. Naopak pokud by procento odkazů s klíčovým slovem byl o dost vyšší můžeme si koledovat o penalizaci, protože jak víme, tak Google vychází z nějakých statistik – průměrů, a kdo se vychýlí je podezřelí ;)

Délka obsahu

Obsah stránek v TOP 3 je v průměru o 45 % delší než obsah výsledků na 20. pozici. Přitom nezáleží na konkurenčnosti.

Tohle není nic nového. Google tlačí delší obsah už dlouhou dobu, a kdo děláte obsahový marketing anebo píšete články, tak jistě víte, že právě delší texty si vedou dlouhodobě v Google lépe. Samozřejmě dělat delší texty není vždy ke prospěchu čtenáře. Někdy prostě chcete jen zveřejnit nějakou aktualitu a na to nepotřebujete dva tisíce slov.

Obsah u long tailů je o 20 % delší. Podle mého osobního názoru tohle může být způsobeno také tím, že se prostě těch long tailů vleze do delších článků více. Navíc jak už bylo zmíněno delší články bývají konkurenceschopnější.

Doba načítání stránky

TOP 10 stránek u hodně hledaných klíčových slov načte FMP pod 4 vteřiny. FMP (First Meaningful Paint) je doba, kdy uživatel na stránce něco uvidí. Na rozdíl od ostatních faktoru, doba načítání stránky nedokázala že má přímá vliv na pozice. Na druhou stranu Google nás tlačí do optimalizovaných webů celkem dost.

Počet odkazů z různých domén

Stránka na prvním místě má téměř 2x více odkazů z různých domén než stránka na desátém místě. Navíc z grafu v prezentaci je vidět, že top výsledky prostě mají v počtu odkazů náskok za konkurencí. Na linkbuildingu tak záleželo i v roce 2017 a bude záležet i teď. Odkazy byly hlavním hodnotícím kritériem když Google začínal a dodnes za něj nenašel vhodnou náhradu a to se fakt snažil.

Další zajímavé postřehy

  • 65 % domén v TOP 3 výsledcích už má HTTPS
  • Google odvádí velmi dobrou práci a bounce rate prakticky kopíruje výsledky – čím vyšší, tím níže je web ve vyhledávání
  • Návštěvníci z Google v průměru navštíví 3 – 3,5 stránky
  • TTFB (Time to first byte) se u TOP 20 výsledků pohybuje od 0,4 – 0,5 vteřiny. Ovšem John Mueller v jednom tweetů zmínil, že nemá vliv na pozice. Samozřejmě pokud je v nějaké rozumné mezi :)

https://www.slideshare.net/SearchMarketingExpo/semrush-ranking-factors-semrush-study-with-unreleased-updates-by-olga-andrienko

d


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Co mají weby na top pozicích v Google oproti těm méně úspěšným”

  1. S těmi texty odkazů zaměňuješ příčinu a následek. Každý, kdo s odkazy umí a dělá, ví, že tyhle poměry se nemají přehánět. Většina profilů, co sleduji já, má pro jednotlivé fráze max. jednotky procent podíl v rámci odkazového profilu.

Comments are closed.