Google omezí v AdWords kryptoměny a vše kolem nich

V červnu tohoto roku dojde k aktualizaci podmínek užívání AdWords. Řešit se bude hlavně inzerce na rizikovější finanční produkty jako binární obce, forex apod. Ovšem v seznamu zakázaných jsou i kryptoměny. Pokud budete chtít inzerovat budete potřebovat získat certifikaci Google.

Zatímco u finančních produktů (kontrakty na vyrovnání rozdílu, promptní devizové obchody typu „rolling spot“, sázení na spread a obdobné) nabízí Google možnost zřídit si Certifikaci pro omezené finanční produkty, tak u kryptoměn žádná takováto možnost není. Zakázaná bude inzerce na cokoliv od peněženek, směnáren až po poradenství. Popravdě do definice Kryptoměny a související obsah se vejde prakticky cokoliv. Klidně to může být i diskuzní fórum (to může být bráno také jako poradenství) až po nezávislý blog.

YMYL

Že chce Google omezit rizikové finanční produkty celkem chápu. Ostatně v Google General Guidelines je zmíněn pojem YMYL (Your Money or Your Life), se přímo píše že k stránkám o finančních produktech mají pracovníci Google na hodnocení stránek (Search Quality evaluator) přistupovat nanejvýše obezřetně. A také mohu z vlastní zkušenosti říct – nové stránky o finančních produktech to v Google nemají lehké. Možná tedy Google aplikuje stejnou politiku i na své reklamy.

Kryptoměny jako nebezpečný obsah?

Pokud však finanční produkty jsou dejme tomu rizikovější obsah, tak do stejné kategorie možná spadají už i kryptoměny. Na rozdíl od AdWords, totiž Google nemusí se změnou vyhledáváním čekat kvůli smluvním podmínkám.

Jestliže to tak je, tak odkazy na weby s kryptoměnami by mohly být stejně nebezpečné jako odkazy na pochybné finanční produkty. Je to podobné jako warez stránky, na ty také neodkazujete.

Na druhou stranu tohle by se dalo celkem jednoduše zjistit. Když si založíte web o finančních produktech, tak má problém se umístit na Google. Je tam něco jako soft penalizace. Když moc chcete tak jej v indexu najdete, ale prostě nechodí lidé, tak jak by měli. Řešením je splnit předpoklady pro Vysoce kvalitní stránky.

Obdobně by to mělo být i pro weby o kryptoměnách. Založit jednoduchý web bez reputace, nahodit pár článků s unikátním obsahem bez velké konkurence a zkusit bez odkazů jestli budou chodit lidé. Takže pokud máte někdo čas a hlavně rozumíte kryptoměnám můžete to zkusit :)

Závěr

Scott Spencer ředitel pro udržování kvality reklam Google k omezení kryptoměn řekl:

“We don’t have a crystal ball to know where the future is going to go with cryptocurrencies, but we’ve seen enough consumer harm or potential for consumer harm that it’s an area that we want to approach with extreme caution.”

“Nemáme křišťálovou kouli, abychom věděli kam směřuje budoucnost kryproměn, ale viděli jsme dostatek poškozených spotřebitelů anebo potenciál pro poškozování spotřebitelů, že je to oblast ke které chceme přistupovat s extrémní opatrností.”

Takže pokud byste viděli, že teď BitCoin poletí dolů, tak třeba je to kvůli Google, který kryptoměny nemá rád.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Google omezí v AdWords kryptoměny a vše kolem nich”

  1. Googlu utiekol vlak, v kryptomenách nie je líder, tak aspoň to ostatným trochu spravíme ťažšie. don’t be evil :)

Comments are closed.