John Mueller prozradil pár zajímavostí o indexaci obsahu Google

V posledním Google Webmaster Central office-hours hangout, se diskutovalo o indexování obsahu. Padlo tam pár opravdu zajímavých věcí, které stojí za to si připomenout.

Pokud není problém tak manuální přidávání obsahu nepotřebujte

Google má nástroj na přidávání obsahu. Najdete jej zde. Jedná se o formulář kam vložíte URL a Google se na ní celkem rychle dostane. Dlouhou dobu se vedly diskuze zdali je dobré takto nový obsah přidávat, popřípadě jak se vlastně k tomuto Google staví. John Mueller to vysvětlil.

Za běžných okolností tento nástroj nepotřebujte. Google si váš web dokáže projít, stáhnout obsah, zpracovat jej a zařadit do indexu poměrně rychle. Jestliže se ve vyhledávání neobjevujete anebo zařazení do indexu trvá delší dobu, tak je to podle Johna Muellera váš problém, který byste měli řešit. Může se totiž jednat o nějakou chybu.

Ovšem nejčastěji je obsah prostě jen zastrčený. Google má jakýsi omezený výpočetní rozpočet pro váš web. Snaží se tak procházet to nejdůležitější a hledá nový obsah. Pokud na nový obsah vedou odkazy z nějaké podsekce anebo listování, tak se na něj nedostane. Prostě vyčerpá prostředky než se tam prokouše.

Řešením je:

  • Dát odkaz na často procházenou část webu – hlavní stránka anebo hodně odkazované podstránky.
  • Sitemap.xml je mocný nástroj, kde by měl být seznam všech stránek na webu.
  • Zvláště pro magazíny je vhodné využívat i RSS feed a na něj odkazovat ze všech stránek (třeba odkaz v patičce).

Kdy naopak přidání obsahu využít

Jakmile pošlete Google URL k procrawlování, kterou už zná, tak to bere jako informaci že se tam něco důležitého změnilo. Využívá se to pokud například byl web hacknutý. Obsah hacknuté stránky se dostal už do vyhledávání a dělá vám špatnou reklamu. Nejrychlejší způsob jak říct Google ať si načte opravenou verzi je prostě mu poslat odkaz.

Dalším důvodem může být omylem zveřejněný obsah. Třeba jste v článku uvedli osobní údaje anebo něco zavádějícího. Opravte to a opět přidejte URL k procrawlování.

Závěr

Je to celkem zajímavý pohled na to jak vlastně přidávání obsahu do Google přes funguje. Že to vlastně ani tak není o přidání nového obsahu jako spíše jeho aktualizaci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “John Mueller prozradil pár zajímavostí o indexaci obsahu Google”

  1. Google si snad najde i obsah na zcela nové doméně? Tady bych si troufla tipnout, že přidání stránek přes googlí formulář bude hodně užitečné.

    1. Stačí jeden odkaz kdekoliv a najde si ho :-) Minimálně přidání do webmaster tools by mělo dát světu vědět, že web existuje. Sám se občas divím co dokáže Google zaindexovat bez jakékoliv snahy z mojí strany

  2. Dosť dobrá featurka. A mimochodom keď tak čítam tento článok, napadol ma môj nedávny problém. Jeden z mojich webov bol úplne zle indexovaný. Asi len 20% stránok. A neskôr som zistil, že plugin, ktorý som mal na webe vytvoril zlú sitemapu, neboli v nej všetky stránky. Vyriešil som to inštaláciou iného pluginu.

  3. Zdravím super článek jen mam dotaz je třeba registrovat například do google svoji doménu s www i bez www? každý tvrdí něco jiného a mam v tom trochu zmatek děkuji :)

    1. Mělo by tam být přesměrování na jednu variantu a ta se pak bude zobrazovat v Google. Osobně preferuji bez

      1. Děkuji mockrát přesměrovaní mam a jen poslední otázka, možná dvě. Přesměrovaní tam je jen mě zajíma proč volíte spíše bez www? A v search consoli google mam přihlášené obě i s www i bez www je to v pořádku, nebo raději jednu smazat? děkuji mockrát :)

        1. Já to beru tak, že čím kratší adresa tím menší šance že návštěvník udělá chybu. Navíc domény s www jsou náchylné na cybersquatting a phishing. Někdo si zaregistruje wwwtvojedomena.cz a máš problém :)

          V Search console si nech obě. Pokud by se něco pokazilo alespoň ti dá Google vědět.

Comments are closed.