Německý nejvyšší soud rozhodl – Google nemusí řešit zdali stránka neobsahuje hanlivý obsah, než jí zobrazí ve výsledcích

K německému nejvyššímu soudu se dostal zajímavý případ dvou lidí, kteří požadovali po Google, aby jim “zajistil imunitu” proti všem pomluvám. Minulým, současným a dokonce i těm budoucím.

Dvě osoby požadovali po nejvyšším německém soudě, aby Google vytvořil filtr, který zabrání jeho uživatelům nalézt jakékoliv stránky, kde se o nich nemluví hezky. Také chtěli i finanční odškodné, protože se Google údajně částečně podílel na poškozování jejich práv. Naštěstí nejvyšší německý soud jejich žádost zamítl s tím, že Google musí mazat výsledky vyhledávání pouze v případě, že je na to upozorněn a pouze pokud je zjevné, že dochází k porušování práva jednotlivce. Tedy žádné filtrování budoucích výsledků.

Německý nejvyšší soud své rozhodnutí odůvodnil, že by zavedení takovéto povinnosti vážně narušilo obchodní model internetových vyhledávačů. Tento obchodní model už byl schválen zákonodárci a také jej společnost chce. Dále uvedl, že bez pomoci internetových vyhledávačů by bylo nemožné pro člověka smysluplně využívat internet, vzhledem k množství dat, které se na internetu nachází.

Závěr

Že nejvyšší německý soud považuje internetové vyhledávače za nezbytné pro chod internetu je opravdu zajímavé. Popravdě pro běžné uživatele to bude zřejmě i pravda. Možná by stálo za to na to myslet i u zákonů a trochu nejen tu síťovou neutralitu více ochránit. Například na úrovni ústavního práva. Pak bychom mohli zrušit například zákon u nás v České republice, který dovoluje vytvořit seznam webů a přinutit poskytovatele internetu zabránit jejich uživatelům k nim přistupovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Německý nejvyšší soud rozhodl – Google nemusí řešit zdali stránka neobsahuje hanlivý obsah, než jí zobrazí ve výsledcích”

  1. A rozhodl dobře. Jít k soudu kvůli takové kravině by normálního člověka snad ani nemohlo napadnout.

Comments are closed.