Seznam v brzké době nasadí nový relevanční model

Seznam oznámil na svém blogu brzké nasazení nového relevančního modelu. Ten má zlepšit kvalitu výsledky k dotazům, kterým rozumí. Na testovacím vzorku se kvalita výsledků zlepšila o 4,5 %.

Co to znamená? Pokud Seznam umí porozumět dotazu a má pro něj relevantní stránky ve svém indexu, tak bude k nim umět najíte lepší výsledky. Předpokládám že se bude jednat hlavně o velmi často hledané fráze anebo takové, které obsahují často se opakující klíčová slova (například encyklopedická).

Součástí nasazení nového relevančního modelu je i zvýšení počtu výsledků z jedné domény. Jak Seznam tak i Google omezují počet výsledků na 1 doménu, pokud je dostatek konkurence. Tohle má u Seznamu skončit. Jak je demonstrováno v ukázce zmije ve stávajícím Seznam.cz vs zmije v beta testu, mohli by z toho těžit autoritativní weby s kvalitním a dobře zpracovaným obsahem rozděleným na více stránek.

Závěr

Tohle hodnotím jako velmi dobrý krok. Pomůže to obsahovým webům. Otázkou je jestli to někdo nedokáže zneužít ke zaspamování stránky s výsledky vyhledávání. Ostatně právě z tohoto důvodu je omezený počet výsledků z jedné domény. Snahy o to jsou na denním pořádku prostřednictvím více domén v komerční sféře.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Seznam v brzké době nasadí nový relevanční model”

  1. Seznam je čím dál tím lepší. Je to jenom otázka času, než sestřelí Google.

  2. Jj, vypadá to celkem dobře, ale přichází pozdě. Seznam už se prakticky přestává vyplácet sledovat, svou základnu už ztratil a teď je vaří z důchodců, kteří ho mají jakou svou HP a cokoli jiného jako HP je děsí. :-D

Comments are closed.