Automatické reklamy AdSense

Dnes mi dorazil zajímavý email z Google AdSense – Představujeme novinku – Automatické reklamy AdSense. Myslel jsem si, že se jedná jen o další novou plochu, která se bude přizpůsobovat části stránky, podobně jako třeba reklamní formát In-article, ale tohle má být naprosto jiné. Má se jednat o jeden kód, který vložíte na web a on se postará o automatické rozmístění reklam po stránkách.

Vím zní to neuvěřitelně. Google si však myslí, že to díky strojovému učení zvládne. Umístíte do hlavičky jednoduchý JavaScript a najednou se začnou na vašem webu zobrazovat reklamy. Mají být využita pouze místa, kde to má smysl a zároveň reklamy nemají zbytečně omezovat uživatele. Pokud existuje na vaší stránce místo, které může vydělávat, tak jej Google najde a dá tam reklamu. Navíc o vše se postará jen ten krátký kus JavaScriptu, který nemusíte jakkoliv upravovat. Dokonce jej můžete dát na libovolné množství webů. Prostě není nutné generovat pro každý web zvláštní kód.

Samozřejmě mi to nedalo a zkusil jsem nasadit novinku na můj testovací blog o hře Gods and Glory, kam reklama vůbec nebyla plánována.

Nejdříve je nutné vytvořit globalní nastavení pro všechny weby. Tam máte na výběr z 6 druhů reklam:

  • Textové a obsahové reklamy – klasické reklamy
  • Reklamy In-feed – kdekoliv je nějaký seznam článků anebo produktů, tak se do něj vloží nenápadná reklama.
  • Reklamy In-article – speciální formát, který se vkládá mezi odstavce článků. Google s ním poměrně hodně pracuje a reklama velmi dobře zapadne.
  • Odpovídající obsah – vytvoří se seznam podobného (doporučeného) obsahu který už na webu máte a vloží do něj reklama (na 404M je dole nad patičkou).
  • Ukotvené reklamy – určení pro mobilní zařízení. Jedná se o proužek s textovou anebo grafickou reklamou, který je ukotvený ke spodní částí displeje a pohybuje jak scrollujete.
  • Vinětové reklamy – také určena pro mobilní zařízení. Vždy když se na webu načítá stránka tak se objeví reklama na ukrácení času.

Z těchto výše uvedených si musíte vybrat, které chcete používat. Já měl defaultně nastavenou jen Ukotvenou reklamu, s kterou nemám dobré zkušenosti. Hned jsem jí tak vypnul a zapnul klasiku Textové a obsahové reklamy, Reklamy in-feed a Reklam In-article. Pak jsem si nechal vygenerovat kód a umístil jej do hlavičky stránky, přes WordPress plugin Head and Footer Scripts Inserter.

A teď čekám až se začnou zobrazovat :)

Závěr

Uvidíme jaké reklamy strojové učení vybere a kam je umístí. Pokud by šlo všechno podle plánu, tak bych automatické reklamy vyzkoušel i na webu s větší návštěvností.

Přiznám se, že se na to těším. Jeden kód, který hodíte na stránku a postará se o vše zní více než dobře. Už jen toho ušetřeného času. Ten slibovaný zbytek by byl už jen bonus. Na struhou strnu na kolik věříte Googe, že vám nerozbije design? ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Automatické reklamy AdSense”

  1. Také jsem včera na jeden svůj web vložil kod automatické reklamy přesně dle instrukcí ale žádnou reklamu nevidím ani za 24 hodin. Zdá se mi to divné.

  2. Drago nějak se ti tam ty reklamy zatím nezobrazují, což je divné, že by to trvalo tak dlouho?

    1. Nezobrazují, jen v jednom delším článku jsem zahlédl prázdnou plochu klasické reklamy. Jinak než jsem zasáhl do globálního nastavení, tak byly aktivní Ukotvené reklamy a ty udělali pár impresí. Takže zatím mi to přijde spíše jako snaha procpat právě ty Ukotvené reklamy.

  3. Pochopil jsem to jinak. Na webu nechat stávající reklamu a Google si ji sám bude přesouvat, kam se mu hodí. Z konce článku ho klidně hodí pod perex. Už to testuji přes víkend a jsou to docela brikule. Jak mrzne jde návštěvnost nahoru, takže dělat závěry z jednoho mrazivého víkendu nejde. Pokud nepřinese výsledky poletí to pryč, protože ta ztráta kontroly je veliká.

    1. Mě už se to rozjelo a musím říct že si nebere servítky :)
      Dám tomu měsíc a napíšu zhodnocení. Budu rád pokud se pak přidáš.

      1. jj, kouknu na tvou moetodiku a klidně se přidám. Částky neřeknu, ale % klidně. :)

  4. Myslím, že je pitomost nasazovat každý gúglí úlet. Daný systém považuji za slepou vývojovou větev, která je založena na předpokladu inteligence “umělé inteligence”. Což se nekoná a dlouho, pokud vůbec někdy, konat nebude…

  5. Je to slabota – teda aspoň zatiaľ a pomerne vtipné je to – že to umiestňuje reklamu na miesta ktoré sú v rozpore s pravidlami umiestňovania adsense reklamy alebo to umiestnuje reklamu tam – kde podla viacerých štúdií a aj podla google sú najmenej vhodné miesta vzhľadom na CTR, UX apod. Ale zdá sa mi že od kedy fungujú tieto automatické reklamy tak sa zlepšilo CTR ukotvených reklám na mobilných zariadeniach a pomerne výrazne.

    1. Začal jsem jí testovat na jiném webu, kde je větší návštěvnost a tam se zobrazuje všude. Článek je v plánu, jen čekám na výsledky za delší dobu.

Comments are closed.