Největší brazilské noviny Folha de S Paulo končí s Facebook

Největší brazilské noviny Folha de S Paulo oznámili, že stahují svůj obsah z Facebook. Důvodem je změna algoritmu zobrazování zpráv jejich fanouškům. Současný algoritmus prý preferuje takzvané fake news před jejich legitimní novinařinou.

Mark Zuckerberg, zakladatel a ředitel Facebook, minulý měsíc oznámil, že nový algoritmus bude upřednostňovat obsah se „smysluplnými sociálními interakcemi“ a osobní příspěvky lidí, na úkor propagaci značek a médií. Tedy takový obsah, který lidé budou sdílet, lajkovat a komentovat. Jak je však známo, většina uživatelů Facebook takto nejvíce reaguje na šokující či bulvární zprávy.

To si myslí i redaktor Sérgio Dávila novin Folha de S Paulo. Podle něj nový algoritmus jen napomáhá šíření politických desinformačních textů a hoaxů. Facebook se tak stává nehostinným prostředím pro profesionální žurnalistiku a kvalitní obsah.

Podle jejich průzkumu za posledních 12 měsíců (od ledna 2017) spadl počet sdílení, komentářů a lajků u 10 největších brazilských novin o 32 % (na celkové návštěvnosti to bylo z 9 % na 6 % během druhé poloviny 2017). Naproti tomu od října 2017 do ledna 2018 vzrostl počet interakcí u webů s fake news na trojnásobek.

Ve Folha de S Paulo se tak rohodli s Facebook skončit. I přesto, že jejich stránka má 6 milionů fanoušků. Prozatím jí chtějí zachovat, už jí však nebudou aktualizovat.

Fake news v Brazílii

Fake news jsou v Brazílii horkým tématem, protože v říjnu budou volby do kongresu a také se bude volit nový prezident. Vláda tak založila speciální skupina, která má s fake news bojovat. Mezi její členy patří zástupci federální policie, soudní úředníci a prokurátoři.

Na Slovensku poškodil Facebook seriózní novináře ještě více

Změna algoritmu je jedna věc, ale na Slovensku a v dalších pěti zemích provedl Facebook ještě brutálnější test. Schoval všechny příspěvky ze stránek uživatelům a přesunul je do Facebook Explore Feed. Že nevíte kde to je? Tak zkuste hledat, časem to možná najdete.

Jak se ukázalo, také to znamenalo posílení desinformačních webů, protože tento obsah uživatelé Facebooku prostě sdílejí sami. Více se dozvíte v článku Jak moc poškodil mainstream média test Facebooku na Slovensku.

Závěr

Jak se ukazuje Facebook prostě o váš profil nestojí. Jediným důvodem proč se o něj starat je pokud hodláte utrácet za reklamu.

https://www.theguardian.com/technology/2018/feb/08/facebook-brazil-newspaper-folha-de-s-paulo-fake-news


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup