Týden o investování – Pár zkušeností na začátek

V posledních týdnech mi přijde, že se stále více diskutuje o investování. Možná je to teď tím, že se věnují média více kryptoměnám, a tak si spousta lidí začíná říkat, jestli by nestálo za to něco dělat s naspořenými prostředky. Pár takových diskuzí se vyrojilo i na Webtrhu. Napadlo mě udělat takový týden o investování a věnovat se tomuto tématu. Začneme pár zkušenostmi.

Předně chci říct, že velké peníze neinvestuji. Pokud vás zajímá jak se točí miliony tak doporučuji tento blog.

Na začátku nemusíte vydělat hodně

Na Webtrhu jsem v mnoha tématech zhlédl jak se někdo ptá, že má relativně malé množství prostředků a že chce zkusit investovat. Na to mu bylo sděleno, že je to příliš málo a nevyplatí se to. Má radši investovat do sebe anebo jít někam na brigádů. Tohle jsou nesmysli a s tímto přístupem nikdy nezačnete.

Moje první investice do fondů byla do Fondu absolutních výnosů od KB. Ten měl za úkol udržet hodnotu peněz, takže některé jeho strategie byly třeba jít proti sobě. Roční zhodnocení bylo 0,5 %. Jo čtete správně půl procenta. To je horší než ta inflace na kterou všichni odkazují. Snad i na účtě by to dalo víc atd.

Vtip je v tom, že s tímto přístupem vám většinou za rok zůstanou peníze ležet nečinně na účtu. Já si “přišel” za rok na cca 500 CZK, zjistil jak to celé funguje, prošel si v reálu celým procesem od návštěvy banky, podepsáním smluv, vysvětlení jak a kde sledovat pravidelné reporty, kdo je píše atd. Prvních několik týdnů jsem ty reporty fakt hltal a ne jen toho “mého” fondu. Sledoval jsem zvláště akciové fondy. Tehdy mě napadlo, pokud spravují akcie profi bankéři asi vědí co dělají. Začal jsem procházet detailněji portfólia a komentáře k nim.

Po roce jsem získal zkušenosti, nové poznatky a také si vyzkoušel jak to celé funguje. Dneska už bych věděl jak peníze investovat lépe a skutečně zhodnotit, ale popravdě neměnil bych. Stálo za to to vyzkoušet.

Takže pokud si něco chcete zkusit a máte z toho mít třeba jen pár stovek, tak to udělejte. Je lepší pocit získat zkušenosti v praxi než nedělat nic.

Nezapomínejte na všechny poplatky

Když jsem se dostal k akciím, tak jsem měl určitý plán – strategii. Chci akcie, které nesou dividendy a chci je držet dlouhou dobu. Jenomže když na 1 akcii máte dividendu třeba 5 korun a poplatek za nákup je 40, tak si musíte koupit minimálně 8 akcii abyste za rok byli na nule. Musel jsem si proto stanovit, že budu nakupovat akcie po balíčkách za 10K a toho se držet. Tohle je jednoduchý příklad, ale pokud investuje třeba v USD je nutné zapojit do toho i kurzy. Nezapomínejte na poplatky. Tohle všechno se musí dobře spočítat. Čísla budou základem vaší obchodní strategie.

Psychologie a plán

V momentě kdy si koupíte první várku akcií, tak v ten okamžik spadnou ;) Proto musíte zachovat chladnou hlavu a držet se plánu. Ze začátku to není žádná sranda. Ten pocit nejistoty, jestli jste něco nepřehlédli je neuvěřitelný. Každou chvíli koukáte na aktuální graf, sledujete diskuze k akciovému titulu a říkáte si jestli to nebyla chyba. Musíte věřit vašemu minulému já, které vytvořilo pravidla a plán. Časem a hlavně díky diverzifikaci investičního portfólia si na to zvyknete.

Samozřejmě mohou nastat i extrémní případy jako bylo rozdělení akcí Telefonica O2 na O2 a CETIN. PPF kteří skupovali akcie se podařilo srazit jejich cenu pod 200 CZK. Přitom se vědělo, že CETIN bude minimálně za 150 CZK a O2 za 50 CZK. Zamávalo to i se mnou, ale přikoupil jsem :)

Musí to dávat smysl

Tohle je spíše k akciím. Pokud nějaký titul roste musí k tomu být důvod, pokud klesá tak také. Nehledejte v tom žádnou magii. Všechno má svůj důvod a pokud ne, tak je něco špatně a je třeba být velice obezřetní.

Často se nepochopitelné růsty anebo poklesy připisují insider informacím. Ve skutečnosti to ale může být třeba odprodej akcií nějakým velkým zahraničním fondem, který má ve stanovách že ze střední evropy bude mít jen určité procento portfólia. Podobná situace se stala koncem roku 2014 u akcií Philip Morris, kdy spadly pod 10K CZK.

Je třeba dávat si pozor i na různé “odborné názory”. Třeba pád ceny ČEZ kvůli nízké výkupní ceně elektřiny – objevovali se názory, že pokud cena spadne pod určitou hranici, tak ČEZ bude ve velkých problémech. ČEZ však elektřinu neprodává teď, ale má to rozložené do více let. Navíc jak se ukázalo, tak tu hranici každý odborník odhadoval jinde.

Informace je třeba sbírat, filtrovat a analyzovat. Musí dávat smysl. Pokud budete dávat peníze do titulů a nebudete vědět proč, tak to není investice ale hazard.

Závěr

V dalším článku se podíváme detailněji na akcie.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup