Podle amerického soudu není porušování podmínek webu nelegální

Americký odvolací soud rozhodl, že porušování podmínek užívání webu není nelegální, což je poměrně zajímavé a vzbuzuje to otázku jak by to bylo u nás.

Ale začneme od začátku. Spor Oracle vs Rimini se vede už několik let. Rimini Street je společnost zabývající se zákaznickou podporou pro software třetích stran. Oracle Corporation je tvůrce komerčního databázového systému. Společnosti se dostali do sporu když Rimini Street začali pro své klienty automaticky stahovat soubory s dokumentací. Oracle přitom povoluje pouze “ruční” stahování. Rimini Street argumentují, že pro své klienty potřebují tolik podkladů, že by je nedokázali ručně stáhnout.

V roce 2016 soud v Nevadě a Kalifornii rozhodl ve prospěch Oracle a nařídil společnosti Rimini zaplatit pokutu. Také společnosti zakázal automatické stahování. Rimini se však odvolali k federálním odvolacímu soudu a ten rozhodl tentokrát v jejich prospěch.

Soud se výslovně vyjádřil k případu:

“[T]aking data using a method prohibited by the applicable terms of use”— i.e., scraping — “when the taking itself generally is permitted, does not violate” the state computer crime laws.

Získávání dat používáním metody, zakázané podmínkami užívání, například scrapingem, když získávání samo o sobě je povoleno neporušuje zákony o počítačové kriminalitě.

Soud dále uvedl, že Rimini měli oprávnění data získávat a používat.

Popravdě toto rozhodnutí je USA důležité, protože tvoří silný precedent. Ostatně pokud by porušování podmínek užívání webu bylo trestné, tak miliony Američanů mohou být stíháni a ani nebudou tušit, co vlastně provedli. Stačí totiž odkliknout při přístupu na web podmínky a pak jste zodpovědní za všechno.

Jak to je asi u nás?

Nejstarší a dovolím si tvrdit, že i nejpoužívanější podmínkou užívání webu je dotaz zdali vám je 18 let. Nachází se totiž na nejnavštěvovanější stránkách pro dospělé. Pokud by někdo zalhal, mohl by mu hrozit postih? Asi těžko.

Další oblíbenou podmínkou užívání webu je zákaz kopírování obsahu. Nejlépe pěkně do patičky s odkazem na ochranu autorských práv. Nevím jestli se někdy něco podobného u nás dotáhlo u soudů do konce, ale tuším že na Webtrhu se probírala kauza webu 1000her (anebo tak nějak), který všichni kopírovali. Provozovatel se naštval, zaregistroval si ochranou známku a pak všem kdo vytvářeli weby jako 1001her apod. rozesílal pokuty.

Závěr

Článek o případu Oracle vs Rimini mě zaujal protože otevřel otázku nakolik jsou podmínky užívání webu vymahatelné. Například spousta affiliate programů má v podmínkách přímo pokutu, pokud provedete něco co je poškodí. Mohou to vůbec?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Podle amerického soudu není porušování podmínek webu nelegální”

  1. Dosť zaujímavé, ešte viac by ma ale zaujímalo ako to je s vykrádaním obsahu a autorských práv k obsahu, či sa niekedy v česku konal súd za porušenie autorských práv k textom alebo aká je vymahateľnosť práva v takomto prípade.

  2. Zákon je nad podmienkami webu, ale na vykrádanie obsahu a autorské práva sa zrejme vzťahujú samostatné zákony. (asi?)

Comments are closed.