Jak moc poškodil mainstream média test Facebooku na Slovensku

Víte co má společného Slovensko, Sri Lanka, Srbsko, Bolívie, Guatemala a Kambodža? Facebook v těchto zemích rozjel test takzvaného “Facebook Explore Feed” a popravdě vyděsil tím spoustu lidí.

Co je Facebook Explore Feed

Představte si, že vaši fanoušci na Facebooku neuvidí vaše příspěvky pokud se nepodívají do položky Facebook Explore Feed (česky Průzkumník příspěvků, slovensky Prieskumník). Že jste o této funkcionalitě nikdy neslyšeli? Tak pozor najdete jí na následujícím místě:

  • V levém menu v sekci Prozkoumat klikněte na Zobrazit další …
  • 18 od shora je Průzkumník příspěvků

Případně můžete kliknout na tento odkaz, to bude určitě jednodušší. Tak a tady vidí Slováci příspěvky ze stránek, které sledují.

Prostě z hlavního feedu, který většina lidí sleduje všechny příspěvky ze stránek zmizely a byly přesunuty do Facebook Explore Feed. Předpokládám, že pokud si někdo nastavil odběr a napevno jej dal do levého menu (Zástupci), tak mu tam i zůstal. Takže věrný fanoušek si bude moct kontrolovat novinky pravidelně, pokud tedy neodebírá desítky stránek. Samozřejmě za peníze se do hlavního feedu uživatelů dostanete.

V každém případě se asi shodneme, že to je na houby a zvláště tvůrcům obsahu, kterým by měl Facebook měl být vděčný, že baví či vzdělává uživatele, to ubližuje.

Jak moc je to zlé?

Na Medium.com vyšel článek od Filip Struhárika z Denník N, který popisuje své zkušenosti a odhaluje i pravdu jak moc je Facebook vlastně důležitý pro tvůrce obsahu. Podařilo se mu získat data z 50 největších mainstreamových médii a porovnat je před a po změně.

  • Průměrný počet interakcí (Líbí se, Komentáře, Sdílení) spadl o 52 %.
  • Průměrný počet interakcí u důvěryhodných médii spad o 39 %.
  • Průměrný počet interakcí u desinformačních webů a stránek, které sdílejí nenávistné příspěvky spadl o 27 %.
  • U největších mainstream médii se návštěvnost téměř nezměnila.
  • Menší weby, které dobře pracují se sociálními sítěmi a jsou na nich závislé, ztratili desítky procent návštěvnosti.

Vývoj situace od půlky října, kdy došlo ke změnám vypadá následovně:

Jak je vidět za 7 týdnů si prozatím lidé na stav nezvykli, popřípadě se jej nesnaží nijak řešit.

Nevíme jak se s novým stavem vypořádala velká média, tedy jestli nějak učí své fanoušky jak odebírat příspěvky přes FB, popřípadě jestli to nějak “zabalili” či ponechali po staru.

Naopak u webů, které pracují řekněme bulvárnější formou s informacemi či neověřenými informace, je vidět postupný nárůst. Odhadl bych to na lepší sdílení samotnými lidmi. Přeci jen seriózní média mírně upadla a tak záleží právě na sdílení uživateli. No a bulvár a “hurá” informace se sdílí o sto šest. Ale to je jen můj odhad.

Jak je na tom Denník N

Filip se také podělil o konkrétní čísla z Denník N.

  • Projekt je 3 roky starý a má na FB 23K odběratelů.
  • Z FB mu chodilo 40 % návštěvnosti.
  • Po změně ztratili 32 % interakcí na stránce, dosah (reach) spadl o 34 % a zapojení o 38 %.
  • Na návštěvnost webu to však mělo jen minimální dopad. Spadla o 3 %.

 

Filip v rámci svého průzkumu zdůraznil 5 postřehů:

  1. Facebooková stránka není tak důležitá jak původně předpokládali. Daleko důležitější jsou influenceři (lidé jejichž slovo má váhu) a fanoušci, kteří rádi sdílejí. Facebooková stránka pomůže, ale její dopad není tak dramatický.
  2. Pokud váš web je známý i mimo Facebook, tak tato změna na vás nebude mít velký dopad.
  3. Nestarejte se o dosah. Některá čísla, která Facebook prezentuje jsou zcela zbytečná. Jsou jen bezvýznamným indikátorem o kterém nemá cenu se zajímat. Třeba dosah příspěvku může den ze dne skákat o 50%, ale vliv na návštěvnost nebude mít žádný.
  4. Facebook nepřemýšlí nad dopady svého jednání a nezajímá jej co se děje v zemích kde probíhají testy. Například na Slovensku zasáhl více seriózní weby než ty s fake news. Nejde však jen o média jsou tu i stránky organizací na ochranu lidských práv, charit anebo občanských iniciativ. Ty vsází právě na organický dosah příspěvků.
  5. Tvůrci obsahu by měli zvážit jak distribuují obsah ke čtenáři. Návštěvnost z Facebook postupně upadá. Měli byste přemýšlet jak si udržet čtenáře a dostat k němu obsah (newletter, notifikace, SEO).

Závěr

Nedá se než souhlasit. Filip to pěkně vystihl. Facebooková stránka je jen pomocníkem, důležité je kolik lidi sdílí články za sebe pro své přátele. Ostatně není problém si to zjistit. Označte si odkazy sdílené přes tlačítko na stránce a hned uvidíte kolik vám toho chodí díky vaší FB stránce a kolik díky věrným čtenářům, kterým se líbí váš obsah.

Což nás dostává k další věci a tím je tvorba vlastního obsahu, který máte plně pod kontrolou. Pokud příspěvky na vaši FB stránce nikdo neuvidí, tak co budou vaši fanoušci sdílet přátelům? Zkuste třeba blog na subdoméně. Úplně každý má o čem psát. Majitelé eshopů o tom jak vybírají zboží pro zákazníky, co se chystá za novinky, jak probíhá distribuce/reklamace a jak by třeba oni sami nakupovali. Vždyť kdo jiný by měl vědět jak poznat kvalitní zboží než majitel obchodu? No a pak tu máme ty charity. Ukažte svým fanouškům co vlastně děláte. Fotky, videa, rozhovory, příběhy. Máte hodně obsahu, který můžete vytvářet. Na FB pak dávejte jen krátkou ochutnávku s odkazem na blog.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak moc poškodil mainstream média test Facebooku na Slovensku”

  1. Najhorsie su na tom stranky, ktore pouzivali ako hlavnu navstevnost facebook. Take, ktore mali napriklad 50 fb stranok, na ktorych zdielali clanky. Pri tychto weboch klesla navstevnost aj o 80 percent.

    Pred zmenou som predaval fb stranku s 20 000 sk/cz fans za 300 az 500 euro. Po zmene stranky nemaju hodnotu ani 30 euro.

    Velku vyhodu ma to, ze na facebook uz vdaka tomu takmer nechodim a tento trend pozorujem u vsetkych znamych. Z FB sa stava len chat do mobilu.

  2. 1) Platící inzerenty toto příliš nezasáhne, prostě traffic půjde víc přes placenou reklamu a ubude jim “neplatící” konkurence.
    2) Neplatící stránky (neziskové projekty, malé firmy či OSVČ atd.) to drtivě zasáhne.
    3) Donutí to plno lidí mnohem víc spamovat ve skupinách, tlačit to přes fake účty atd.
    4) Následkem výše uvedného nejspíš FB zařízne dosah i skupinám a tím pohřbí poslední rozumnou funkci co na FB zbyla.
    5) Uživatelé začnou zdrhat, protože o spam-feed plný inzerce a bulváru opravdu tojí jen nesvéprávný idiot.

  3. Táto zmena bola fakt masívna a prvé dni po jej aplikovaní bol FB úplne iný ako v dobe kamennej nebolo tam nič a v prieskumnikovy sa nezobrazovali lajknuté stránky od uživateľa ale rôzne iní ,,odporúčané stránky,, .. nedávno to FB už vrátil a na timeline sa zobrazujú aj posty od stránok ale stále zároveň existuje aj prieskumník a dosah príspevkov na stránkach je stále nižší ako bol pred touto zmenou.

  4. V mojej sieti obsahových webov mám odpozorované, že postovanie príspevkov na FB stránky nárazovo zvýši návštevnosť webov, ale je to návštevnosť jalová. Teda že 95% ľudí si prečíta nazdieľaný článok, ale vracia sa späť na “svoj internet” teda Facebook. Nekliknú si na ďalší článok na webe, nekliknú na affil, nekliknú na reklamu, nevrátia sa na web. narozdiel od návštevníkov z organického vyhľadávania, tí sú aj ekonomicky užitoční.

    Teda ešte jeden taký “experiment” alebo zníženie dosahu príspevkov a prestane (aspoň mne) dávať zmysel venovať sa skupinám a FB profilom, kde príspevky z webov zverejňujem.
    Inak mi neostáva, len s Filipom súhlasiť.

Comments are closed.