Jak dopadl průzkum Google v otravnosti reklam

Svět internetové reklamy se poměrně rychle mění a udržet krok s novými trendy není vždy jednoduché. Inzerenti chtějí na reklamě vydělat, provozovatelé webů zase, aby neodradila návštěvníky. Najít nějaký střed není vždy jednoduché. Možná nám s tím pomůže průzkum DoubleClick od Google.

Předně je třeba si uvědomit, že neplatí společná pravidla pro mobil a desktop. Jsou to dva zcela odlišné světy. To co na jednom zas tolik nevadí může být u druhého nepříjemné.

Tři největší nešváry internetové reklamy

  1. Reklama která přerušuje – 74 % mobilních uživatelů odpovědělo v průzkumu, že nesnáší když je při internetovém surfování přeruší reklama. Například otravný popup anebo když musí sledovat reklamu při přesměrování na obsah, který chtějí vidět. Uživatelé chtějí plynulý tok informací, ne otravné žádosti o zasílání notifikací, žádosti o přidání se k mailingu a už vůbec ne překrývací reklamy.
  2. Reklama která vyrušuje – Pokud chcete spolehlivě přijít o návštěvníky, tak si dejte na stránku reklamu, která bliká anebo video, co se samo spustí. Nezapomeňte že o tom zdali návštěvník na stránce zůstane rozhodují první vteřiny po příchodu.
  3. Reklamní šum – Velké množství reklam na stránce nejenže zpomaluje nahrávání, ale také může uživatele mást. Ten v nepřehledném “bordelu” ztrácí orientaci a radši to vzdá, případně klikne omylem na reklamu a naštvaně odejde.

Co vadí na mobilních telefonech

Mobilní telefony poskytují menší prostor pro zobrazení informací. Obsah je nutné tedy dobře rozložit a udělat jej přehledným. Jenomže kam s reklamou? Na desktopu není problém dát jí vedle obsahu, ale na mobilu to moc nejde. Nejčastěji se tak reklama dává mezi obsah, ale snadno způsobuje bannerovou slepotu. Hodně majitelé webů tak hledá alternativy, které však uživatelé nemusí.

Sticky ad on top je jednoduchá posuvná reklama připoutaná k horní části stránky. Podle průzkumu zas tak moc nevadí, i když rozsah ukazuje na určitou kontroverznost.

Sticky ad on bottom je banner připoutaný na spodní část stránky. Můžete jí najít i v AdSense jako Ukotvená reklama. Že jí uživatelům nevadí celkem chápu. Před pár měsíci jsem jí testoval na jednom webu a výsledkem bylo CPM 0,89 CZK.

Static inline je klasický banner anebo textová plocha uprostřed stránky. Mě osobně na mobilech momentálně fungují nejlépe.

Postital ad w/o countdown – Reklama na celou stránku, která se objeví před načtením stránky. V některých případech může být zobrazena než se načte obsah webu. Varianta bez odpočtu se zdá být celkem tolerována. Tento druh reklamy nabízí i AdSense jako Viňetovou reklamu.

Prestital ad w countdown – Varianta reklamy před načtením stránky, která má ovšem odpočet a musíte čekat.

Pop Up ad w countdown – PopUp okno s odpočtem. Nejméně oblíbené.

Co vadí na desktopech

Desktopy jsou podle Google na ústupu. Více lidé používají mobilní telefony, ovšem když dojde na lámání chleba tak spousta lidí stále preferuje třeba placení na počítači. Věří mu více než mobilním telefonům. Navíc na některé věci je prostě ten velký monitor lepší :)

Takeover Ad – jedná se o reklamu, která překryje část obsahu. V minulosti hodně nenáviděná forma (agresivnější popup okno). Dnes se však zdá, že už tak moc nevadí. Celkem překvapení.

Postital ad w/o countdown – Reklama než se nahraje obsah, s možností zavřít okamžitě. Na mobilu byla nepříjemná, na desktopu zas tak moc nevadí.

Full screen in-line – Široký reklamní proužek přes celou obrazovku. Často se používá na oddělení obsahu u webů bez postranních panelů.

Prestital ad w countdown – Reklamní stránka s odpočítáváním, teprve až doběhne odpočet budete přesměrování na obsah.

Pop Up ad w/o countdown – PopUp bez odpočtu.

Pop Up ad w countdown – PopUp s odpočtem.

Lardge sticky Ads on bottom – Velký reklamní proužek přichycený ke spodní části obrazovky je u desktopu největší zlo. Zajímavé je že u mobilů zas tak nevadí.

Závěr

Prozatím je reklama nejjednodušší metodou monetizace obsahu. Na rozdíl od paywall (zpoplatněný přístup) je váš obsah dostupný každému. Ostatní experimenty jako třeba byl Flatter se nezdařili. Jiné jako těžba kryproměny při návštěvě webu prohlížečem zastavili v zárodku už prohlížeče a antiviry.

Prostě reklama je zatím jedinou reálnou volbou, tak když už jí dáváte na stránku, tak ať alespoň nikoho nenaštve :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jak dopadl průzkum Google v otravnosti reklam”

  1. Jakákoliv blikající reklama nejen že obtěžuje. Některým lidem, kteří do monitoru civí celý den, způsobuje okamžitou přímou fyzickou bolest očí. Jedná se především o reklamy na hry, ale např. také na knihy a jiné zboží eshopů, kdy se střídají v okénku nabídky různých položek shopu. Pokud nelze problém vyřešit alespoň zaparkováním kurzoru na reklamě, okamžitě odcházím. Jedná se většinou o google reklamy.

Comments are closed.