Varování před PBN pobavilo

Na Search Engine Journal se většinou nachází zajímavé články, ale tentokrát jim to moc nevyšlo. Varovat před PBN (Private Blog Network) je určitě na místě. Jsou to obrovské sítě webů, většinou blogů, které distribuují link juice v abnormálním měřítku. Jejich úkol je tedy ovlivňovat pozice webu ve vyhledávaní, což je proti pravidlům a Google proti tomu “bojuje”. Jenomže návod, jak si prokleponout každý web, kde chcete koupit odkaz už je sám trochu podivný. Všichni víme, že odkazy se přeci nekupují a z PBN vám ho nikdo jinak než za peníze nedá ;)

Jak identifikovat PBN

Podstatou celého článku je seznam bodů jak identifikovat weby zapojené do PBN. Jediný důvod proč by to někdo dělal, je že si tam chce koupit odkaz. Vtip je v tom, že skutečné PBN vám žádný seznam webů nedají, možná dostanete odkaz na nějaký vzorek.

Ale jen tak pro zábavu se na to podíváme.

  • Hosting – všechny jsou na jednom webhostingu. – Někdo nedával na hodínách black hat SEO pozor. Pokud si chceme hrát s ohněm, tak vždy mažeme stopy. Klasická PBN je většinou na stovkách IP adres po celém světě. Ostatně jeden blogpost na PBN se pohybuje v cenách 5 – 20 USD a minimální odběr je v desítkách kusů. Náklady jsou vysoké, ale odpovídá tomu i zabezpečení. Viděl jsem i menší PBN dělané na zakázku pro jednoho klienta, které se schovávají na sdíleném webhostingu společně s desítkami tisíc dalších webů na jedné IP. Google takovéto weby nepenalizuje, byl by sám proti sobě. Unikátní obsah tvoří jednotlivci a ti nemají peníze na vlastní server s vyhrazenou IP.
  • Design webu – je podobná navigace, barvy atd. – Ale kdeže. Každá šablona je naprosto odlišná. Často jsou to placené kousky, které se špatně prodávají. Nakupují se v balíčkách po desítkách do zásoby. Občas jsou to designové šílenosti. Samozřejmě každá šablona musí být SEO ready.
  • Stejné šablony – viz. předchozí bod. Na druhou stranu zvláště na WordPress se používají šablony zdarma na desítkách tisíc webů. Jak mezi nimi najít ty z PBN? V davu se dá dobře schovat.
  • Stejný vlastník anebo whois proxy – S Whois proxy souhlasím. Existují i názory, že Google penalizuje weby, které neví komu patří. U citlivých témat spadajících pod YMYL bych se tomu ani nedivil. Co se týká kontaktních údajů ve whois, tak to je případ sám pro sebe. Lze vytvořit velké množství falešných profilů, které nikdo nikdy nebude zkoumat dokud nebude nějaký problém. Dokonce jsou vytvořit i pravé, které jen zblbnou systém. Já si jednu adresu (kontakt) u CZ.NIC ověřil 2x a teď mi přišlo upozornění jestli nechci znovu a ano bylo to ověření přes doporučený dopis. Není vždy nutné napsat adresu správně, pošťačky jsou na rozdíl od strojů chytré a dokážou improvizovat. Pochopí že Hezká Ulice 10, Hezké Ulice 10, Hezká Ulice č. 10/3 anebo Ulice Hezká Ulice 10 jsou jedno a to samé. Lokální pošty si zase umí přeposlat dopisy, když je v PSČ na konci špatné číslo atd. Jediný problém na který jsem narazil je telefonní číslo. Vážně falešné údaje ve Whois nejsou nic neobvyklého.
  • Duplicitní obsah – stačí prý zkopírovat kus textu do Google a je to hned jasné. – V dnešní době se dají sehnat copywriteři za desítky korun, popřípadě zaměstnáte skupinu brigádníků (studenti, matky na mateřské) v případě angličtiny jsou ceny ještě nižší. Kdo by se snažil přepisovat obsah? Navíc duplicitní obsah je to nejhorší pro SEO co může být. Vážně by si takto někdo odrovnal celou PBN?
  • Odkazový profil – zkontrolovat na Ahrefs a Majestic – Tohle mě opravdu pobavilo. Hned na začátku každého návodu jak začít s vlastní PBN je vytvoření zákazu přístupu robotů všech služeb, co shání SEO data. Tyto seznamy obsahují často stovky položek. Zakazuje se to natvrdo přes .htaccess. PBN jsou tu pro lidi a boty vyhledávačů, pro nikoho jiného :)
  • Obrázky a videa – údajně jsou nákladné a tak se na těchto webech opakují. – Přiznám se, že si nepamatuji tutorial, návod anebo nějakou analýzu, kde se přímo řeší obrázky u PBN. Co si tak pamatuji, tak v obsahu jsou většinou obrázky generované – grafy, wordcloudy anebo amatérské fotky z mobilu. Možná se však jednalo o fotky z fotobank jen prohnané přes silnější filtry (nejen barevné ale i rozmazané).

A teď zpátky na zem

PBN jsou celkem tři druhy. Jedna se dělá na zakázku pro jednoho klienta. Koupí se vhodné domény, vytvoří unikátní obsah, udělá nějaký linkbuilding a pak se předá klientovi. Není to otázka dnů ani týdnů. Jen na vhodné domény se často čeká měsíc.

Druhý typ jsou masivní PBN, kde vám publikují blogpost. Jsou tam vyšší desítky až nižší stovky blogů s kvalitním linkbuildingem. Ceny jsou celkem vysoké. Nižší jednotky desítek dolarů za blogpost a musíte utratit alespoň stovky dolarů. Tyto sítě se aktualizují a udržují rok až dva. Pak jsou dány k ledu a ponechají svému osudu. Tvůrci přejdou k další, která s tou první nemá nic společného.

Třetí typ je permanentní. Prostě se síť udržuje a často i zvětšuje. Čím je starší tím je blogpost na ní levnější. Takovéto sítě se občas podaří odhalit a pak tu máme senzaci, že Google zničil obrovskou PBN.

Samozřejmě to funguje a dobře. Jen je to hodně drahé, takže se objevují levné náhrady kde se šetří na čem se dá. U těch by se určitě dalo narazit na chyby jako duplicitní obsah atd. Možná kdyby to vzal do ruky někdo nezkušený tak i ty zmíněné další neduhy jako neskrytí přes SEO službami anebo všechno registrováno na jednoho člověka. U nás se můžete setkat i s takzvanými PR weby, což je teprve humus :)

Závěr

Tak jsem se rozepsal až je z toho článek o 900 slovech, ale nedalo mi to :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Varování před PBN pobavilo”

  1. Ano, taky jsem se dobře pobavil nad tímto článek. Je to skoro jak Google propaganda. Takové fake news. :-D

Comments are closed.