ICANN zrušil akreditaci 448 registrátorů

Začátkem měsíce zrušil ICANN akreditaci 448 registrátorům, které patřili pod společnost Pheenix. Což je jedna z tří největších firem specializující se na odchyt domén. Pheenix tak ztratil kolem 90 % svých akreditovaných registrátorů. 300 z nich nemělo akreditaci ani rok.

Zrušení registrátoři jsou LLC (americká obdoba s.r.o.) a měly název Everest číslo 1 – 100, LLC, popřípadě jméno fiktivní měst, historických postav anebo bájného meče (Camelot, Alexander the Great, Billy the Kid, Constantine the Great, Hercules, William the Conqueror, Excalibur apod.) – odkaz na kompletní seznam najdete pod článkem.

Důvodem není, že by ICANN něco měl proti odchytu domén, ale prostě registrátoři, respektive Pheenix, už o akreditaci neměl zájem. Zřejmě se to nevyplatí.

Firmy na odchyt domén jako je Pheenix, SnapNames/Namejet anebo DropCatch vytvořili za roky více jak tisíc akreditovaných registrátorů. Odhaduje se, že v současnosti ze všech akreditovaných registrátorů jich jsou 2/3 určeny pro odchyt jen pro tyto tři velké firmy. Jen samotný DropCatch jich měl v roce 2015 752. Teď to vypadá, že je postupně budou rušit.

Pro ICANN je to samozřejmě ztráta peněz, protože akreditovaní registrátoři musí platit. Přesnou částka je stanovena výborem ICANN ale ročně nepřesáhne 4K USD. Dále si může účtovat ICANN poplatek za nadměrné množství přístupů a to až do výše 10K USD. Celkově se tak může jednat o zajímavé peníze, o které se ICANN dobrovolně připravil. Sám ICANN odhaduje že příští rok přijde až o 750 akreditovaných registrátorů

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “ICANN zrušil akreditaci 448 registrátorů”

  1. Když to ruší, zjevně se to nevyplatí, což umím pochopit. Ale je hodně zajímavé, že se to tak dlouho vyplácelo v takovém množství, ten náklad je neskutečný.

  2. Spominam si, ze ked bol pred casom DropCatch na predaj, prezeral som si dokumentaciu k predaju a predaj pozostaval okrem riesenia samotneho z asi 900 registratorskych uctov. Ak uvazime ze minimalny poplatok za nie velmi aktivneho registratora je cca $10,000 rocne, nie je to malo…

Comments are closed.