Má web porušující autorská práva být vymazán z internetu? Americké soudy si myslí že ano.

Internetový projekt Sci-Hub si dal za cíl zpřístupnit všechen vědecký obsah na internetu zdarma. Dokonce i ten, který je za paywall, tedy i v placených sekcích webových stránek. Momentálně hostuje více jak 64 milionů vědeckých prací. Není to tedy takový běžný warez web, ovšem to neznamená, že některých vydavatelům obsahu neleží v žaludku.

Projekt založila v roce 2011 vývojářka a neuroložka z Kazachstánu Alexandra Elbakyan v reakci na vysoké ceny za zpřístupnění odborných prací. Některé weby si za jednu takovou práci účtovaly až 30 USD. Podle ní by publikované vědecké poznatky měly být zdarma k dispozici celému světu. První verze byla na doméně .org. Ta byla zrušena v roce 2015 na žádost vydavatele autorských prací Elsevier. Od té doby střídá domény, které postupně padají. Zajímavé je, že drží .bz, .cc, .io anebo .ac. Web je dostupný i přes TOR, což jej dělá víceméně imunní proti úřadům.

Ale zpět k tématu. Naposledy Sci-Hub zažalovala American Chemical Society (ACS) v září 2017. Americký soud jim dal 3. listopadu 2017 za pravdu a nařídil zaplatit Sci-Hub 4,8M USD. Ovšem součástí rozsudku je i podivné nařízení že se na provozu Sci-Hub mají přestat podílet internetové vyhledávače, webhosteři, poskytovatelé internetu, registrátoři a registry domén. V podstatě to znamená že Sci-Hub má zmizet z internetu.

Takže teď jsem zvědavý jak USA hodlá přepsat dějiny internetu. Sci-Hub jako poměrně známý web se nachází v dalších kopiích všude po světě a to včetně historie v archive.org. Také má různé profily na sociálních sítích. Tohle vše se bude muset vypnout, aby si uživatelé nemohli předávat nové adresy. Google bude muset toto slovíčko dát na blacklist a nezobrazit žádný výsledek, kde se nachází, aby se nešířilo povědomí o webu, který nesmí existovat. IPS budou muset také blokovat.

Hlavně svobodný internet pro všechny ✌️


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Má web porušující autorská práva být vymazán z internetu? Americké soudy si myslí že ano.”

Comments are closed.