Podle Google je lepší slabší obsah vylepšit než smazat

John Mueller ve svém posledním hangoutu zmínil zajímavou věc. Podle něj je lepší ne příliš kvalitní obsah vylepšovat místo jeho úplného smazání. Zkusme se nad tím zamyslet a podívat se jak by se takový obsah dal vylepšit.

Ne příliš kvalitní obsah (low quality content) bývá nejčastěji taková obsahová výplň. Google dokáže tento druh obsahu nějak identifikovat a z vyhledávání na něj posílat maximálně drobky. Samozřejmě o tom zdali se jedná o ne příliš kvalitní obsah většinou rozhodují návštěvníci. Někdy funguje lépe krátký text jindy delší. Domnívám se, že Google posuzuje různě dlouhý obsah odlišně, takže i krátké zprávičky se mohou držet nějakou tu dobu nahoře.

Kdy je ne příliš kvalitní obsah kritický

Pokud napíšu za měsíc 20 článků a dejme tomu 5 z toho bude úspěšných, na které mi dlouhé měsíce či roky bude chodit zajímavé množství  návštěvníků, tak můžu být spokojený. Můžu experimentovat anebo si připravit pár “horších” článků dopředu a věnovat sílu na ty potenciálně kvalitní. Jenomže pokud máte třeba eshop a na něm stěžejní článek jak si vybrat určitý produkt a má to být důležitý zdroj návštěvnosti zdarma, tak si tohle dovolit prostě nemůžete. Je třeba vytvořit něco v top kvalitě.

Právě v takovém případě je otázkou zdali článek rozšířit anebo začít znovu. Osobně preferuji spíše smazat a vytvořit znovu. Možná to však dělám špatně a na Google spíše bude platit rozšiřování obsahu.

Jak obsah rozšířit

S touto otázkou se setkávám poměrně často. Existuje hodně věcí a postupů jak identifikovat slabá a silná místa obsahu anebo přímo tipy na rozšíření. Osobně říkám, že to chce dobře identifikovat čtenáře a podle něj pak obsah začít vytvářet. Dejme tomu že jste odborník v oboru a chcete předávat své zkušenosti fanouškům. Samozřejmě se chcete předvést anebo si jen ulehčit práci a najednou zjistíte, že text který jste napsali je sice na velmi vysoké odborné úrovni, ovšem fanoušek musí v každém druhém odstavci Googlit odborné pojmy. Naopak když budete každý pojem vysvětlovat, tak hned na začátku může odpadnout odborná veřejnost, protože bude mít pocit, že jim článek nic nedá, protože je určený pro začátečníky.

Možná si říkáte, že by to chtělo najít nějaký kompromis a psát tak nějak napůl. Podle mě to není potřeba. Místo toho zvolte vhodné technické řešení. Pojmy můžete vysvítit anebo opatřit otazníčkem. Po kliknutí se pak zobrazí informační bublina anebo to prostě bude obsah na další stránku jako má wikipedie. Takto můžete vyhovět všem. V menší míře se dají použít i infoboxy podél článku. Asi bych nedoporučil lámat článek vkládáním infoboxů mezi odstavce. To jsem zkoušel a měl jsem pocit, že to zbytečně ruší.

Jestli něco spolehlivě funguje na Google tak jsou to fakta. Mohou to být grafy, tabulky, diagramy anebo i citace. U všech článků, kam jsem vkládal nějaký “vlastní výzkum”, jsem si také našel čas na vytvoření právě grafů a tabulek. Pokud to šlo tak u tabulek volím takové, které Google dokáže přečíst (textová forma). No mám pocit, že ten toho dokáže hodně přečíst i z obrázků.

Stále opakuji, že důležitá jsou i multimédia. Obrázky, videa a i gify. Tohle prostě funguje u návodů velmi dobře. Zvláště pokud video nahrajete na YouTube a využijete všechen jeho potenciál, které nabízí. Tedy titulky, propojení s dalšími videi a samozřejmě důkladné popisky, štítky …

Tohle všechno vytvořit stojí spoustu času, ale stojí to za to. Nejen kvůli vyhledávačům a čtenářům, ale i jako vaše osobní prezentace.

A nezapomínejte na přehlednost

Abych nezapomněl. Důležité je i jak to vypadá. Zvláště dlouhé texty se musí dát dobře číst a to nejen na PC ale i mobilu. Velice se mi také osvědčila osnova jako má Wikipedie. Na WordPress pro to existují super pluginy jako Table of Contents Plus. Nezapomínejte na dělení textů do odstavců a nedělejte je zbytečně dlouhé.

Závěr

Já když se vrátím po čase k nějakému obsahu, který potřebuje předělat, tak jsem už někde jinde a většinou to prostě smažu :)

A co vy? Když je obsah slabí, tak jej vylepšujete anebo smažete a vytvoříte nový?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Podle Google je lepší slabší obsah vylepšit než smazat”

  1. Díky moc Drago za podnětný článek. Zrovna příští rok mám v plánu dělat velké úpravy na mých dvou větších webech, tak se budu touto radou řídit.

  2. Takto mi to přijde i docela logické. Asi by mě nikdy nenapadlo mazat url/obsah, který jsem už jednou vytvořil, takže určitě je lepší volba si dát tu práci navíc a stránku vylepšit. Ať už přidat text, obrázky, video, ale třeba i jen přidat bodový seznam, tučné písmo, citace apod.

    Jinak plugin Table of Contents používám na jednom z webů a můžu taky jen a jen doporučit. Díky za článek.

  3. Mám to tak, že zpětné vylepšování obsahu by mi dalo asi nakonec více práce než nechat původní URL a vytvořit na ní celý originální obsah znovu. Ale téma je to zajímavé a podnětné k zamyšlení.

Comments are closed.