Dell zapomněl prodloužit důležitou doménu a vystavil své zákazníky nebezpečí

Spousta firem zapomněla prodloužit svou důležitou doménu a pak z toho byla slušná ostuda. Ovšem jen pár z nich se podařilo o doménu opravdu přijít, tedy že byla smazána a zaregistroval si jí někdo jiný. Dell navíc přišel o doménu, odkud si jejich zákazníci stahovali dříve zálohy.

Jednalo se o doménu DellBackupandRecoveryCloudStorage.com. PC značky Dell v sobě mají program Dell Backup and Recovery. Ten v základní verzi, která je zdarma zajišťoval vytvoření zálohy systému a také továrního nastavení. Tedy pokud se něco pokazí s operačním systémem, tak vám pomůže vše dát do původního funkčního stavu. Také umožňoval zálohovat do cloudu. Tato služba však měla být podle stránek Dell ukončena k 1. červnu 2016.

Doménu měla na starosti partnerská firma Dell SoftThinks, ta si jí v roce 2013 registrovala. Tento rok v létě však doménu neprodloužili a jakmile byla smazána, ihned si jí registrovala společnost Team Internet, která se specializuje na prodej návštěvnosti z překlepových domén. Pár týdnu poté byla doména zařazena na seznam nebezpečných. Prohlížeče tak zobrazovaly varování před malware. Také se na ní nacházelo přesměrování na závadnou IP adresu.

Závěr

Ačkoliv se v originálním článku píše, že doménu někdo zřejmě zapomněl prodloužit, je klidně možné, že to neudělali schválně. Projekt minulý rok skončil, tak proč držet doménu. Může se však jednat o velké bezpečnostní riziko. Všichni víme jak je to s aktualizacemi u BFU a klidně tak mohou být zapomenuté PC, které by s doménou stále chtěly komunikovat.

Také si tam někdo mohl zřídit phishingovou stránku anebo posílat emailem scamy, že originální službu prodloužili a opět mohou uživatelé zálohovat. Stačí si stáhnout tento nenápadný prográmek.

Ať je to jakkoliv domény si firmy prostě musí hlídat i když je už nepotřebují. Ideálně automatické prodloužení anebo prostě vsadit na subdomény.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup