Podporuje Googlebot HTTP/2?

Bartosz Góralewicz provedl zajímavý experiement a publikoval výsledky na blogu MOZ. Chtěl otestovat zdali si Googlebot dokáže poradit s HTTP/2, protože jeden z jeho klientů už nechtěl zbytečně utrácet za optimalizaci webu pro HTTP/1.1. Z oficiálních zdrojů opakovaně zaznělo, že Googlebot s HTTP/2 nemá problém, je tomu opravdu tak?

HTTP/2 je bezpochyby velký technologický pokrok. Ostatně nahrazuje HTTP/1.1, který je starý už 17 let, což je v IT světě doslova věčnost. Dnešní internetové stránky se s těmi před 17 lety nedají ani srovnávat. Umí například Multiplexing (poslat více požadavků v rámci jednoho spojeni), Server push (když si prohlížeč vyžádá HTML stránku, tak mu server k ní rovnou pošle i vše potřebné jako CSS a JavaScript) a další zajímavé věci, které dnes běžná stránka potřebuje.

Jedinou “nevýhodou” je, že přenos musí být šifrován. Tedy potřebujete HTTPS. No a samozřejmě musí hosting HTTP/2 podporovat (seznam hostingů podporujících HTTP/2).

Jak probíhal experiment

Zjednodušeně řečeno Bartosz na serveru vypnul podporu HTTP/1.1 a nechal jej přístupný pouze pro HTTP/2. Originální článek obsahuje i technické detaily, pokud byste chtěli provést vlastní testování. Experiment provedl od 7. do 13. března. Tedy dal tomu týden.

Co se stalo

Hned po vypnutí HTTP/1.1 zkusil Bartosz Načíst stránku jako Googlebot, tato funkce je v Search Console (bývalý Google Webmaster Tools). To se mu nepovedlo. Brzy se také v Search Console začaly objevovat první chyby. Googlebot také snížil počet pokusů o návštěvu webu. Následovala částečná deindexace kvůli chybě “Access Denied” (přístup zamítnut). Dále už nebylo co testovat Googlebot si s HTTP/2 prostě neporadil.

Výsledek

Výsledky svého testování konzultoval Bartosz s Johnem Muellerem. Ten mu zdělil, že se jedná o technickou záležitost. Googlebot přechází na HTTP/2 až po přístupu přes HTTP/1.1. Nikoho v Google nenapadlo, že by někdo mohl HTTP/1 schválně vypnout.

K celé věci se vyjádřil i Ilya Grigorik web performance engineer z Google. Googlebot komunikuje pouze přes HTTP/1.x, FTP (s anebo bez TLS – šifrování). V podstatě tedy HTTP/2 neumí :)

Závěr

Více technických detailů najdete v originálním článku. HTTP/2 stránky opravdu viditelně zrychluje, zvláště když se jedná o složitější šablony. Chce to však testovat jestli je web dostatečně rychlý i pro Google. Také stojí za zmínku chyba “Access Denied”. Pokud jí uvidíte v Search Console a nebudete se moct dopátrat, co jí způsobilo, třeba to bude rozbitý HTTP/1.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup