Během 8 hodin od spuštění bylo registrováno přes 2000 domén .boston

Jakmile se otevřela volná registrace nové domény .boston bylo registrováno 1400 domén během prvních 120 vteřin. Po 8 hodinách už to bylo 2000.

.boston je jedna z takzvaných “městských” nTLD. Některá velká města využili příležitosti, které nabízí nTLD, a rozhodla se svým obyvatelům nabídnout možnost registrovat si doménu s názvem města. Mezi ně patří například .London, .NYC, .Berlin, .Tokyo,. Moscow anebo .Berlin. Praha o nTLD bohužel zájem neměla.

Velká města koncentrují dostatek potenciálních zájemců, aby si mohla vytvořit vlastní “internet” na své doméně. Vždyť třeba New York má 20M obyvatel. To je téměř 2x více než má celá Česká Republika. “Městské” domény poskytují šanci zvláště lokálním podnikům. Nejčastěji se však využívají k přesměrování anebo speciální lokalizované stránky.

Největší co do počtu registrací jsou:

.london 74,8 K
.nyc 73,7 K
.tokyo 71,6 K
.berlin 54,3 K
.bayern 32,0 K
.amsterdam 27,0 K
.koeln 24,6 K
.hamburg 24,5 K
.moscow 22,7 K
.paris 20,6 K

Možná přemýšlíte jestli takovéto domény mají pro lokální vyhledávání nějaký SEO bonus. Podle oficiálních zdrojů Google nemají. Google ke každé doméně přistupuje stejně. Klíčové slovo údajně nebere v potaz, což je podezřelé ;) Ovšem víme jak je to s klíčovými slovy v odkazech. Na druhou stranu odkazovaný článek je z roku 2015. Pokud budeme vycházet z toho že Google algoritmus přizpůsobuje hodnocení podle trendů, tak dnes už by nějaký bonus mít mohly. Jestliže tedy třeba .boston po nějaké době budou navštěvovat převážně lidé z tohoto města a obsah na této doméně bude výhradně k městu Boston, věřím že to Google bude brát jako silný signál.

Myšlenka “městských” domén se mi velice líbí. Otvírají možnost mít hezkou doménu pro lokální podnik. Navíc může opravdu hezky vypadat v logu a třeba u místních naberete vlastenecké body.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup