Neustar začal limitovat požadavky na WHOIS u .biz a .us, domainerům se to nelíbí

Domaineři jsou pobouřeni novými limity, které nastavila společnost Neustar, Inc. pro WHOIS dotazy. Pokud si zkusíte proklepnout domény, které spravují (.biz a .us), tak brzy narazíte na limit 20 požadavků IP/den. Někteří se domnívají, že se jedná o poručení pravidel ICANN.

Co říká ICANN o WHOIS

Pravidla ICANN říkají, že veřejně přístupnou službu WHOIS musí provozovat každý registr, případně registrátor. Tato služba musí být přístupná přes web a také přes port 43. Přitom webové rozhraní slouží na individuální dotazy a přes port 43 na ty automatické. Všechna poskytnutá data musí být aktuální, tedy odpovídat aktuálnímu stavu. WHOIS má vracet kontakt na vlastníka, administrační kontakt, technický kontakt, datum registrace, expirace, aktualizace a nameservery.

Limity

Zhruba od září začal Neustar dotazy na WHOIS celkem slušně limitovat. 20 dotazů na IP za den je poměrně slušné omezení, zvláště když si vezmete že je společné pro domény .biz a .us. Pokud jej překročíte tak vám začne WHOIS vracet Number of allowed queries exceeded. Přitom až do září dotazy nebyly vůbec nijak omezeny. Mohli jste jich posílat kolik jste chtěli.

Samozřejmě Neustar není jediný, kdo omezuje dotazy na WHOIS. Dělá to i náš CZ NIC. Ovšem limity jsou pouze pro automaticky pokládané dotazy a pokud se nepletu tak se vztahují na 1 minutu. To je “rozumné” množství, které ICANN nevadí. Ten se k limitům vyjádřil v roce 2011 při auditu WHOIS.

ICANN označil limitování přístupů k WHOIS za standardní záležitost na internetu. Prostě formu obrany. Ovšem pokud jsou tyto limity příliš přísné, tak to zavání zneužíváním této formy obrany k porušování pravidel. Dokonce některé vyzval ať v těchto případech sjednají nápravu a všichni tak i učinili. Takže limity na WHOIS už ICANN řešil a to ne jen teoreticky. Bohužel ve správě nejsou uvedena konkrétní čísla.

Závěr

Popravdě limitovat přístup k WHOIS na 20 requestů za den z 1 IP je podle mě už trochu moc. Zvláště v dnešní době, kdy se musí dělit o jednu IPv4 celý panelák anebo univerzita. Navíc whois na portu 43 má sloužit k automatické komunikaci. Tam takovéto limity nemají co dělat.

Více informací a i zajímavou diskuzi najdete v článku na OnlineDomain.com.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Neustar začal limitovat požadavky na WHOIS u .biz a .us, domainerům se to nelíbí”

  1. 1, cznic nespada pod pravidla ICANN, muze si limitovat co chce jak chce – nicmene limituji nejak nesmyslne vuci subnetum, takze se mi stava casto, ze z IP ze ktere nemohl na 100% jit dotaz nekolik dni stejne nefunguje

    2, nejedna se o limit na biz/us, ale na limit celeho neustaru (tedy spousty dalsich tld se do toho limitu pocitaji)

    3, asi moc neregistrujes domeny, nebo by si zjistil, ze u registrace gtld mas do par dnu plnej mail vsemoznych nabidek webu, domen, SEO, atd – ten stav je opravdu neunosny a jakykoliv automatizovany pristup ma byt opravdu limitovany. A to neresim ani otazku osobnich udaju a jejich sdruzovani

Comments are closed.