Pro doménu .ie už nebudete muset mít důvod k registraci

Občas se setkám na diskuzních fórech s názory, že by naše národní doména měla mít různá antispekulativní omezení. Například že “nárok” na ní by měl jen ten, kdo pro ní “legitimní” využití. Věděli jste, že takovýto model měli v Irsku pro svou národní doménu .ie? A opouští jej.

Národní doménu Irska spravuje IEDR (IE Domain Registry). Ten se také staral o to, aby doména .ie nepadla do rukou spekulantům. Například jste museli prokázat, že s doménou máte legitimní úmysly. Většinu domén, tak držely podnikatelské subjekty. Zhruba jen 1 % připadlo na osobní stránky. Pro ně šlo získat doménu, která obsahovala vaše jméno, příjmení, popřípadě nějakou podobnou variantu. Samozřejmě s doložením pasu anebo nějaké účtenky, kde byla uvedena adresa.

Doména byla vyhrazena pro obyvatele Irska a společnosti, které zde měly sídlo. Cizinci měli problém se k doménám dostat. Známý je například případ americké zpěvačky Melanie Safka, která používala umělecké jméno jen Melanie. I přes četné snahy o získání .ie domény se jí to nepovedlo. Na druhou stranu třeba Microsoft získal doménu Modern.IE. Obhájil si že to je domain hack pro Modern Internet Explorer.

Další pojistkou byla cena. Registrátoři nakupovali .ie doménu za 25 EUR bez DPH (5,75 EUR), ale IEDR si účtoval 62 EUR bez DPH.

Prostě .ie doména nebyla pro pro každého.

Závěr

Takže až bude příště někdo naříkat na diskuzním fóru, že by CZ NIC měl omezit .cz doménu kvůli spekulantům, tak mu můžete říct: “A jsi smířený s tím, že jako soukromá osoba si můžeš registrovat jen doménu obsahující tvé jméno a příjmení?”


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup