Vedení Seznamu odvolalo boj s dezinformačními weby, ale něco zajímavého jsme se přeci dozvěděli

Zhruba před týdnem jsme si v článku Seznam se pouští do boje proti dezinformačním webům probrali, co musí splňovat zpravodajský web, aby mohl vydělávat na Sklik a nemusel se bát případných dalších omezení ze strany Seznamu. Vedení společnosti však o tomto záměru nevědělo. Když se to dozvěděli, tak všechny ujistili, že Seznam hodlá být neutrální a neřešit pravdivost zpravodajských webů.

Představenstvo o záměru zpřísnit pravidla reklamy v oblasti zpravodajských webů nevědělo, a pokud by o ní ode mne vědělo, nepustilo by ji do realizace. Představenstvo a majitel společnosti si nepřeje, abychom se snažili určovat objektivnost a pravdivost zpravodajských webů, které jsou zařazeny do naší reklamní sítě. Proto jsme dnes z pravidel reklamy tato kritéria pro zpravodajské weby odebrali.

Výkonný ředitel Seznam.cz Michal Feix

Přiznám se, že by mě čistě ze zvědavosti zajímalo jestli  byl hlavní důvod morální (chceme být neutrální), právní (provozujeme také zpravodajské weby a jejich diskriminace službou by mohla být problém) anebo obchodní (peníze jsou peníze). Samozřejmě Seznam.cz je komerční subjekt a v rámci platných zákonů si může dělat co chce. A to je dobře!

Nás ale zajímá něco jiného ;)

Co se týká omezování webů, tak všechna prohlášení byla taková vágní. Padlo pouze, že se “nevhodné” zpravodajské weby nebudou zobrazovat na titulní stránce Seznamu a “nebudou zařazeny v dalších článcích českého internetu”. Jenomže nás zajímá vyhledávání. A právě na tuto otázku se zeptal na Twitter @PavelUngr.

Dále se ještě k tématu vyjádřil @svXaverius, který pracuje přímo na vyhledávání Seznamu.

Page Quality (PQ), jsme si probrali v článku Seznam zvedá váhu kvality stránky nad relevanci. V podstatě zahrnuje část toho, co bylo v původních Pravidlech pro zpravodajské weby, které Seznam po zásahu vedení smazal. Konkrétně:

  • obsah je odborný a důvěryhodný; je zřejmé, kdo ho vytvořil
  • lze zjistit, kdo web provozuje; je možné ho kontaktovat
  • web má dobrou pověst

Jinými slovy takzvané dezinformační weby mohou být penalizovány (společně s dalšími) už necelý rok a ví o tom jen lidi, kteří se zajímají o SEO :)

Závěr

Je trochu škoda, že Seznam neposkytuje nějaký nástroj na kontrolu Page Quality webů. Už má vlastní nástroje pro webmastery, kde by se mohly objevovat třeba tipy. Například: “Váš web neobsahuje žádné informace o autorovi, zkuste pro tento účel založit stránku.” anebo “Na webu není kontakt na autora.” Často to mohou být nějaké formality, které není složité doplnit a přitom mohou mít zásadní vliv na pozice.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Vedení Seznamu odvolalo boj s dezinformačními weby, ale něco zajímavého jsme se přeci dozvěděli”

  1. Přidala bych zdánlivě nesouvisející doporučení pro všechny čtenáře 404m, kteří nepamatují nebo již pozapomněli na doby, kdy byla cenzura naprosto normální:

    „Nezapomeňte 20. nebo 21. října 2017 zvednout zadek od počítače a jít k volbám, pokud vám opravdu záleží na svobodě slova.“

    Za vlády kterých stran dochází k takovým podivnostem v rozhodnutích Seznamu si snad každý uvědomí. Proč je ale Seznam sám od sebe „papežštější než papež“, to nechápu.

Comments are closed.