ICANN schválil další navyšování cen za .net

Verisign dostal svolení každoročně dále navyšovat cenu domén .net jak to dělal doposud. O víkendu podepsal s ICANN dokument .net Registry Agreement, který mu umožní po dalších šest let zvedat cenu o 10 %. Teoreticky by tak nákupní cena .net domén mohla dosáhnout v roce 2023 na hranici 15 USD.

Samozřejmě společnost nemusí toto tempo dodržet, ale vzhledem k tomu že Verisign je komerční společností, která má hlavně akcionářům vydělávat peníze, tak se předpokládá že tempo dodrží. Na konci smluveného období by cena za .net doménu dosáhla 15,27 USD, včetně ICANN poplatku 0,75 USD.

K projednávanému dokumentu se vyjádřila také odborná veřejnost. V dokumentu zaznělo celkem dost ostrých názorů proč cenu domén .net nezvyšovat. Mezi nejzajímavější patřily:

  • Cena .net domény by měla naopak klesat, provozní náklady na 1 .net doménu jsou 2 – 3 USD za rok.
  • ICANN při jednání o ceně dostatečně nezastupuje veřejnost. Lidé z celého světa musí každý rok platit o 10 % více, což daleko přesahuje inflaci.
  • Před 6 lety stála .net doména 4,95 USD/rok za dalších 6 let bude stát 14,52 USD.
  • Cena .net domén roste, zatímco ceny technologií klesají.
  • Místo zvedání ceny by bylo zajímavé sledovat jestli by konkurence (Afilias, Neustar, Nominet, Google, Amazon) dokázala .net provozovat levněji.
  • Zvednutí ceny nepřinese koncovému spotřebiteli žádnou přidanou hodnotu.
  • Na ceně domény se podílí i ICANN poplatek 0,75 USD, který je u jiných srovnatelných gTLD 0,25 USD.

Závěr

Ze strany Verisign je zvednutí ceny logickým krokem. Mohou vydělat více peněz a tak to i udělají. V porovnání s konkurencí je .net doména stále levná. Co se týká ICANN, tak tam je to o něčem jiném. Ten by měl jednat ve veřejném zájmu.

Alespoň že máme .cz doménu za příjemných 125 CZK/rok ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup