Vybrané úryvky ve vyhledávání Google mají menší CR než běžné výsledky

Poslední stude Ahrefs, která se zaměřila na Vybrané úryvky (Featured Snippet) v Google poukázala na zajímavý fakt. Část lidí je ignoruje ve prospěch dalšího výsledku. Nejedná se přitom zrovna o malé množství.

Vybrané úryvky (Featured Snippet) je speciální boxík, který můžete vidět v Google občas na prvním místě, respektive na nultém místě. Google jej definuje jako: “Blok vybraného úryvku zahrnuje stručnou odpověď extrahovanou z webové stránky, odkaz na stránku, její název a adresu URL.”

Většinou zde najdete definice z wikipedie, popřípadě z dalších Google služeb (i když ty jsou spíše v pravém sloupci). Mnoho lidí pokládalo takto zvýrazněný Vybraný úryvek za úspěch, protože je prostě vidět a odlišuje se od ostatních. Ovšem jak ukazují studie opak je pravdou.

Studie Ahrefs

Stude Ahrefs prokázala že na odkaz s Vybraným úryvkem klikne v průměru jen 8,6 % lidí. Na druhou pozici pak 19,6 % lidí. Zatímco pokud získáte standardní první pozici, tak se v průměru můžete těšit na click rate 26 %.

Jedním z cílů Vybraných úryvků je odpovědět hledajícímu rovnou, aniž by musel na cokoliv klikat. Takže logicky může být i méně prokliků (větší bounce rate). Studie prokázala, že to tak skutečně je. Když je na Google Vybraný úryvek, tak 29,8 % hledajících na nic neklikne, pokud není tak 25,8 %. Tedy obecně Vybraný úryvek snižuje množství prokliků.

Další zajímavosti

Ahrefs testovali celkem 112 milionů klíčových slov na Google pro USA. Celkem u 14 milionů se objevil Vybraný úryvek, což odpovídá 12,29%.

Dále potvrdili, že nemusíte být na prvním místě, pokud chcete aby váš web byl citován. I když je pravda, že tomu tak je v 30,9% případů. Od 6tého místa pak je šance pod 1 %.

Proběhl i test na odkazy. Tedy zdali má počet a síla odkazů vliv na uvedení stránky mezi Vybranými úryvky. Podle metrik Domain Rank a URL rating to není pravda.

Zajímavé také je zjištění, že většina Vybraných úryvků jsou na fráze s nízkým počtem hledání – méně jak 50 hledání/měsíc patří 54 %, 50 – 100 hledání 31,5 %, 500 – 5000 hledání 13,4 %.

Závěr

Vybral jsem to nejzajímavější. Další zjištění a grafy najdete na:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Vybrané úryvky ve vyhledávání Google mají menší CR než běžné výsledky”

  1. Občas hledám na internetu konkrétní údaj, číslo, slovo. Pak si na nic nekliknu, stačí mí přečíst si přímo ve vyhledávání hledanou informaci. Zda je to v úryvku nebo v části textu na dalších pozicích, mi je vcelku jedno. Myslím, že i to mohlo ovlivnit výsledky testů.

  2. Je to pomerne hodne zajimava studie, pri pohledu na ucinnost PPC reklamy, kterou google take postupne upravuje by to chtelo i srovnani s timto…

Comments are closed.