Krátké vs dlouhé články

V dávných dobách MFA jste se s obsahem moc nepárali. Stačilo 1600 znaků a jedna stránka byla hotová. Pět takovýchto stránek pak tvořilo MFA web, který dokázal vydělat pár dolarů za měsíc. Samozřejmě všechny se neujali. Některé se nepodařilo “rozchodit” zvláště kvůli nevhodnému linkbuildingu. Penalizace však nepřicházela od algoritmů ale ručně. O pár let později, podobný druh webu zahubilo spíše rozpoznávání kvality než nějaký zásah.

Tento model jsem opustil ještě před příchodem Pandy. Snažil jsem se tlačit kvalitu, která vypadala slibně z dlouhodobého hlediska. Velmi nadějný byl zvláště Pay Per Post v Česku. Po zkušenostech jsem chtěl získávat většinu návštěvnosti z vyhledávačů, něco z odkazů, které lidé budou sdílet lidi na diskuzních fórech a sociální sítě (moc jsme jim ale nevěřil).

Na tento koncept však byl potřeba kvalitní obsah. Vycházel jsem ze zahraničního konceptu delších článků, unikátních obrázků, citací, odkazování na zdroje a dalších faktorů. Výsledkem byly na čas hodně nákladné články, které většinou nějak fungovaly. Tedy zajistily sdílení, přivedly návštěvníky. V horizontů měsíců už to ale tak dobré nebylo. Stačilo polevit v dodávání linkjuice a pomalu se propadaly. Vzhledem k tomu, že jsem původně plánoval vytvořit jakýsi efekt nabalující se sněhové koule, tedy webu kam budu přidávat kvalitní obsah a návštěvnost postupně bude růst, tak z dlouhodobého hlediska nešlo na každý článek dělat další a další odkazy.

Internet se navíc změnil. Diskuze se přesunuly na sociální sítě. No a s nimi i velká část přirozeného linkbuildingu.

Ovšem bez výsledků jsem úplně neskončil ;)

Kdy funguje dlouhý kvalitní článek

Vytvořit dlouhý článek, plný kvalitních informací a podkladů, je běh na dlouhou trať a může se vyplatit. Musíte ale napsat něco fakt převratného. Něco co se cílovce vryje do paměti a kdykoliv na téma přijde řeč tak na něj odkážou. Tím si zajistíte právě ten potřebný pravidelný linkjuice. Perfektním příkladem takovéhoto článku je WordPress v CZ – velký průzkum.

Krátké články

Když to moc dobře nešlo přes dlouhé články zkoušel jsem kratší. Nejdříve jsem zvolil minimum 500 slov, které jsou v zahraničí považovaný za takové minimum. Problém byla témata. Napsat 500 slov o nějaké novince není vždy jednoduché a aby se to dalo alespoň nějak číst, tak je potřeba nasázet tam třeba 200 slov popisující například minulost té novinky anebo vysvětlit nějaký pojem. Z pohledu čtenáře to působilo spíše rušivě a chtělo to takovýto přídavný text oddělit do samostatného boxíku.

Svůj účel to plnilo, ale v některých případech se člověk občas trápil, když téma smysluplně vyčerpal do těch 300 slov.

Pak přišla fáze testování článků o 300 slovech. Tyto články pokryly bez problémů hlavně různé tiskové zprávy. Produkovat tento druh obsahu bylo poměrně jednoduché a šlo jich vytvořit i pět za den. Všiml jsme si ale jiného fenoménu.

Články na krátkou cestu

Velmi krátké články 150 – 250 slov většinou přinesly více sdílení. Návštěvník si je pročetl během cesty MHD a ještě stihl okomentovat a nasdílet. Změnil se pod nimi i druh komentářů. U delších se většinou probírají pojmy a konkrétní situace. U kratších jsou to typické komentáře vyjadřující svůj názor.

Myslím si, že by šlo provozovat web s krátkými články, které budou aktuální. Na pokéstop.cz jsem si také vyzkoušel, že lidé mají rádi články, které se pravidelně aktualizují (příklad). Když teď nad tím přemýšlím trochu to připomíná Twitter :)

Třeba právě v tom je pointa. Chtě nechtě nás sociální sítě natolik změnily, že tento druh článků je pro nás přirozenější konzumovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Krátké vs dlouhé články”

  1. Také krátke články ale zas získavajú malo trafficu z organiku a celkovo treba ich publikovať oveľa viac aby mal web stabilnú návštevnosť. Kým dlhších článkov netreba zas tak veľa a z dlhodobého hľadiska nane chodí návštevnosť.

  2. Je to tak, mě to funguje podobně. Chce to hodně krátkých článků, publikovaných rychle po sobě. Je to krásně vidět i potom na tom kolikrát tě google navštíví. Když máš jeden sice skvělý a autoritativní článek za týden, malokdy přijde více než jednou denně. Naopak na jednom webu sypu mnoho krátkých článků (o délce normostrany) a google bot, přijde třeba i 12x denně.

  3. Je to celkem podivná doba, kdy jakkoliv delší text rankuje lépe. Zkoušel jsem to na jednom webu a prodloužení textu vždy o 1 NS znamenalo posun o 2-3 pozice výše, a to bez ohledu na kvalitu textu (pouze byl unikátní). Trochu pochybuju, že by někdo tak dlouhý text četl….

Comments are closed.