Více jak 12 tisíc .org.za doménám hrozí smazání

ZACR (ZA Central Registry) potvrdil, že 12.677 doménám .org.za hrozí k 1. září 2017 smazání, pokud je jejich majitelé nepřesunou pod jednoho z akreditovaných registrátorů. Jednou se o druhou fázi plánovaného přesunu. Minulý rok k 1. září, proběhla první fáze, kde se celkem 15.420 .org.za domén vypnulo. Jak je vidět moc vlastníků domén si zatím svou doménu nepřevedlo a to i přesto, že převod je zdarma.

ZACR chce mít všechny .org.za domény u akreditovaných registrátorů. Jedná se o transformaci staré netransparentní struktury, která se o národní domény starala. Dřívější administrátor Internet Solutions musel všechny domény převést do nového systému pod “Default Registrar”. Následně si je majitelé převedli k jednotlivým akreditovaným registrátorům. Jinak s nimi nemohli nijak manipulovat.

ZACR je neziskovou organizací, která se stará o více domén. Má na starosti i projekty několika nTLD jako .joburg, capetown anebo .africa.

Pár zajímavostí o .org.za

ccTLD .za je zkratkou pro Zuid-Afrika (holandsky Jižní Afrika). Holandština byla oficiálním jazykem v Jihoafrické Republice až do roku 1961. Pak jí nahradila Afrikánština. V ní se píše Jižní Afrika jako Suid-Afrika, ovšem doménu .sa už měla zabranou Saúdská Arábie. Navíc Jihoafrická Republika používá pro svou měnu ZAR a na značkách aut ZA už od roku 1936.

Existují desítky domén .za včetně regionálních jako .ecape.school.za (Eastern Cape), .gp.school.za (Gauteng) anebo .lp.school.za (Limpopo). .org.za se používá pro organizace, pro komerční sektor a běžné užívání je se preferuje .co.za.

Až 29.39 % všech webů na doménách .za používá HTTPS. Nejoblíbenější jsou certifikáty Let’s Encrypt.

Více jak 10 % všech .za domén začíná písmenem c.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Více jak 12 tisíc .org.za doménám hrozí smazání”

  1. “Nejbolestnější jsou certifikáty Let’s Encrypt.” jak si vyložit toto? :)

      1. Aha, myslel jsem si, že to je test toho jak moc lidi čtou články :)

        Nebo druhá možnost, vidina rizik používání HTTPS v možnosti snažšího vypnutí webu autoritami pomocí revokace certifikátu.

        1. Je pravda, že občas do článků něco schovám, ale tentokrát ne :)
          Začal jsem psát trochu jiným stylem a překlepy řeší automatická korektura. Teď se jí ale povedlo tohle.

Comments are closed.