Slováci bojují za svou doménu

Před více jak rokem jsem psal o chystaných změnách pravidel SK-NIC. Národní doména Slovenska se měla po vzoru dalších moderních a hlavně dobře fungujících ccTLD stát atraktivnější. Na trh měly vstoupit noví zahraniční registrátoři a zároveň se sníží i cena. Nová pravidla měla platit od 1.1.2017, což se stihnout nepodařilo. Vše bylo odloženo o půl roku. Objevily se však další problémy.

S trochou nadsázky národní doménu Slovenska ovládá soukromá společnost SK-NIC a.s., kterou vlastní skupina Danubiatel. Právě tato skupina zvažuje, že SK-NIC odprodá společnosti CentralNic Group z Velké Británie.

Slováci, respektive Združenie poskytovateľov webhostingu v SR, se rozhodli, že svou národní doménu budou bránit. Založili web nasadomena.sk, kde veřejnost seznamují s celou situací a tlačí na stát, aby si smluvně zajistil kontrolu nad “svou” národní doménou. Toho chtějí docílit pomocí petice, kterou v tento okamžik podepsalo zhruba 4,7 tisíc lidí.

Jejich požadavky jsou, aby vznikla nezisková organizace, která se bude o správu .sk domény starat a aby se národní doména dostala mimo dosah soukromých subjektu.

V podstatě by byli Slováci nejraději, pokud by se zvolil model jako u nás s CZ NIC, který funguje velmi dobře.

Závěr

Celá situace je poměrně komplikovaná a zorientovat se v ní není jednoduché. Pročetl jsem si dostupné informace a občas jsem se v tom trochu ztrácel. Pokud budou chtít zakladatelé stránky uspět, bude to chtít běžným lidem vysvětlit celou situaci daleko jednodušeji. Začali dobře příběhem .sk domény, ale to nestačí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Slováci bojují za svou doménu”

  1. Slušný bordel, privatizovaná národní TLD. Popravdě nevím zda to takto je někde jinde na světě, že by soukromník měl pod palcem národní doménu, se pak nemůžeme divit proč je na tom .sk tak špatně oproti .cz.

  2. Zacat niekde treba.
    Kazdopadne si nemyslim, ze odpredaj CentralNicu je az taky zly napad. Konkretny navrh zmluvy sme vsak nevideli, takze to nejde objektivne posudit.
    Verim tomu, ze nech to uz dopadne akokolvek, najhorsie obdobie ma uz snad nasa narodna domena za sebou.

  3. Upřímně: Kolem .SK domén se točím už několik let, ale je tam hrozný bordel (pardon). Tolik nenasytných spekantů na tak malém písku jsem nikde jinde neviděl. Neustálé výpadky, chyby, složitosti, papírování (=časová náročnost), neprůhlednost atd.. = proč to dělat (jak CZ.NIC) jednoduše, když to jde složitě a v mnoha případech se mi potvrdilo, že to byl/je záměr. Registratori mě už oholili o tři domény (zástupný kontakt), protože se jim prostě libili, na toho posledního si ještě došlápnu. Poslední dobou jsem znechucen a už ani nereguju. Zjišťoval jsem co bude a nikdo nic neví a když ví, tak je to “asi”, pak to stejně registr změni (bylo x krát), takže se vracím k první větě. (Omlouvám se za pesimismus, ale je to realita mojí zkušenosti, dnes už jsem zkušenější a myslím, že i kdyby to v SK bylo lepší jsou na světě mnohem zajímavější trhy aneb druhá věta shora.)

Comments are closed.