Windows už není jedničkou, sesadil jej Android

Jsme svědky historické události. Operační systém Android překonal Windows, tedy ne úplně. Zatím jen v kategorii nejpoužívanější operační systém, z kterého se uživatelé připojují k internetu. Na druhou stranu pro nás webmastery je to vlastně ta nejdůležitější kategorie.

Tvrdí to alespoň měření StatCounter z března 2017. Celkem 37,93 % zařízení, která se připojila k internetu, používala Android. Zařízení s Windows bylo jen o něco málo méně – 37,91 %. Jsou to sice jen dvě setiny procenta, ale i to se počítá. Windows totiž vládl od roku 1980. Naproti tomu Android měl před 5 lety podíl jen 2,4 %.

Jak vypadal vývoj během posledních let je vidět na následujícím grafu.

 

Samotný nárůst podílu Androidu je určitě impozantní. Ovšem to nejdůležitější je součet Android a iOS. Tedy operačních systémů na mobilních zařízení. Vypadá to že internet už patří mobilním zařízení. Mimochodem mobilní zařízení překonala desktop teprve na podzim minulého roku.

Na druhou stranu jedná se o celosvětové statistiky. I přes propad prodejů desktopů a notebooků má stále největší vliv rostoucí trh v Asii. Mobilní telefony jsou velmi levné v porovnání s tradičními počítači.

Také je otázkou co vlastně lidé na mobilních zařízeních dělají? Je totiž rozdíl pokud lidé tráví čas na sociálních sítích anebo jdou nakupovat. Nějaká čísla máme z průzkumu Seznamu ze srpna 2016. Vzhledem k tomu, jak rychle si však lidé surfování na mobilních telefonech osvojují, tak už mohou být ta čísla někde jinde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Windows už není jedničkou, sesadil jej Android”

  1. U mých webů kolem 64 % návštěvníků používá Windows, Android jen přibližně 26 %. Z prohlížečů pak nejvíc používají Chrome, a to kolem 55 % v poměru 3:2 pro Windows.
    Je mi ale jasné, že to je hlavně tím, že weby nejsou optimalizované pro mobil.

  2. Na mojom webe https://zlavovekody.sk je to 72% windows. Je to podľa mňa preto že návštevníci tohto webu sú už v nákupnom procese a ludia pre objednávanie viac využívajú počítač ako mobil.

  3. Na jednom mém webu zaměřeném na módu pro mladé je podíl Windows/Android také vyrovnaný – 41% pro oba zmiňované. Na ostatních je to kolem 53% Windows, 27% Android. Na prvním webu jsou dokonce desktopy zastoupeny jen ve 44% případů, na ostatních je to kolem 57%. Když to takhle píšu, tak jsem si vlastně uvědomil, jak moc návštěv z mobilů mám. Minimálně na webech převážně pro mladé se poměr brzy obrátí i u nás.

Comments are closed.