UDRP o 20 let starou doménu?

Některé spory o doménu přes UDRP jsou opravdu podivné. Mezi ně určitě patří i ten o IMEC.com. Doména byla registrována v roce 1996. Vlastníkem je společnost IMEC Hosting. O tuto doménu měla v minulosti zájem belgická společnost Imec International, která má prezentaci na imec.be. Když IMEC Hosting odmítl doménu prodat, rozhodl se Imec International, že jí získá násilím přes UDRP.

UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy) je arbitrážní řešení sporu o doménová jména. Abyste mohli přijít o doménu musí být splněna následující tři pravidla:

  1. Doména musí být stejná, podobná anebo zavádějící/matoucí s obchodní značkou stěžovatele, který na ní musí mít navíc zákonné právo. Tedy registrovanou obchodní značku.
  2. Současný vlastník s doménou nemá žádné uznatelné/legitimní plány. Například pokud vlastníte apple.tld, můžete se odvolat na to, že chcete dělat encyklopedii jablek.
  3. Vlastník domény doménu zneužívá ve zlé víře. Většinou je tím myšleno, že na ní parazituje. Formy jsou různé od klasického cybersquattingu až po zobrazování reklam. Pokud by jsem se vrátil k výše zmíněnému případu, tak pro splnění této podmínky stačí, aby jsem si na stránku s encyklopedií jablek dal reklamu společnosti Apple inc., anebo na její produkty.

Tři arbitři se usnesli, že doména tyto pravidla nesplňuje a dali za pravdu IMEC Hosting, který si může doménu ponechat. Rozhodnutí se tak nějak dalo čekat. Přemýšlím co vlastně Imec International chtěli docílit. Vystrašit protistranu, aby kývla na jejich nabídku?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “UDRP o 20 let starou doménu?”

  1. To tam sedi spise nejaci idioti, protoze 3 panelisti stojej 4000 USD :) asi nevedi co s prachama

Comments are closed.