Velké značky stahují svou reklamu z Google, nechtějí být spojovány s obsahem extrémistů

Stovky velkých společností, mezi kterými je například Volkswagen, Toyota, L’Oréal, O2, McDonald anebo Tesco omezují svou reklamu na Google a jeho projektech. Bojí se že jejich značka se objeví ve videích extrémistů, obhájců násilí anebo s homofóbní tématikou.

Google s tím prozatím nehodlá nic dělat. Neplánuje najmout lidi, kteří by extrémistický obsah hledali a promazávali. I nadále se bude spoléhat na současný systém, kdy prochází pouze videa, která jsou nahlášena samotnými uživateli. Podle Google jsou nahlášená videa v 98 % případů zkontrolována do 24 hodin. Ovšem jak ukázal test deníku The Times, tak to moc nefunguje. Novináři minulý týden nahlásili 6 videí s antisemitickou tématikou. Když se ani po 24 hodinách nic nedělo, tak kontaktovali přímo Google. Teprve poté došlo k smazání 4 videí.

Samozřejmě značky jsou tímto znechuceny. Například Volkswagen zrovna nebyl nadšen, když se jeho reklama začala objevovat na kanále YouTubera, který má zákaz vstupu do Velké Británie kvůli podněcování k terorismu.

Tohle vše jsou poměrně velké problémy, které mohou Google stát nemalé peníze. Známé značky investují do reklamy obrovské peníze, protože prostě musí být vidět. A co si budeme povídat, YouTube je dnes důležitým místem, kde se dá inzerovat. Reklamy ve videích včetně té nepřeskočitelné přibývá. Jenomže být viděn ve spojitosti s určitým obsahem není zrovna ideální pro budování značky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Velké značky stahují svou reklamu z Google, nechtějí být spojovány s obsahem extrémistů”

  1. Ono se stačí podívat kolik tam je warézu, celé dily simpsnových, futuramy apod. Youtube to moc nemaže a pokud smaže je to nahráno na nový účet znova.

    Za druhé ti ne moc dobří youtubeři, např mikejepan, misha :) apod mají zobrazení i díky tomu, že youtube úmyslně neumožnuje svým uživatelům nastavit si ignoraci kanálů.

    Pokud by to bylo umožněno mohl by i google automaticky odhadodovat jaký obsah je závadný či problémový díky poměru sledovaných, ignorací, plus hodnocení. Bylo by i snadné odhalit umělé účty co by se s tímto snažili manipulovat, účet bez aktivity jen s likama by byl jasný.

  2. Ve skutečně tržním prostředí žádný problém, G by prostě nabídl reklamní prostory jiným subjektům co chtějí platit – je jich dost a do teď se na ně díval G z patra.

    Velké společnosti by pak mohli inzerovat přímo a pořádně finančně pomoci menším webům.

    Jenže to je teorie, v praxi by si tahle win/win situace vyžádala nějakou tu vícepráci ve středních managementech G i korporací a to dřív budou auta jezdit na vodík…. .

  3. Nemyslím si, že by značkám ublížilo nějaké video, považované multikulti managorem za extrémistické. To by byli extrémisti i slovenští partizáni za 2. sv. války. Spíš jde o to, že ty velké korporace jsou tak obrovské a silné, že začínají diktovat nejen, co se bude vyrábět a prodávat, ale na co se lidi mají dívat a co si budou myslet.

Comments are closed.