Příprava textů v autobuse – pár postřehů

Dneska bych se s vámi chtěl podělit o jeden zážitek. Už jsem tu párkrát zmínil, že máme web o hře Pokémon GO. Na rozdíl od blogů a obsahových webů vyžaduje trochu odlišný přístup a hlavně reagovat co nejdříve na jakékoliv novinky. Někdy je to až adrenalinová zábava :)

Dnes v noci vyšla po delší době aktualizace ke hře. Byl jsem ještě vzhůru a letmým pohledem to za moc nestálo. Hodil jsem jen krátkou informaci, že vyšla a že nic extra zřejmě neobsahuje. Jenomže Niantic, který za hrou stojí si libuje v trollování, jinak bych to nenazval. Aktualizace totiž obsahovala spoustu zajímavých novinek a indície vedly k většímu eventu, kde přijde nová vzácnější verze pokémonů.

Cestou autobusem ráno jsem něco vyčetl z Redditu ale nevypadalo to zas tak horké. Řekl jsem že to večer rychle sepíšu a přidám nějaké informace ze zákulisí, co jsem si šetřil, abych měl alespoň nějaký unikátní obsah, když už nebudu první.

Když jsem jel domů, tak už byl Reddit plný dalších informací a hlavně byl na obzoru opravdu event. Mé tušení bylo správné, jenomže cesta domů to je jedna a půl hodiny. Navíc jsem ještě potřeboval dělat daně :D

Takže jsem se rozhodl, že domů musím přijet absolutně připravený a jen to hodin online. Články v autobuse jsem už psal, ale je to neefektivní. Takže vytáhl jsem blok, propisku a vedle položil telefon. Začal si dělat poznámky z různých zdrojů. Vím že dokážu napsat článek opravdu rychle, jen musím vědět o čem a mít nějaký koncept. Popravdě takhle jsem ještě nepostupoval. Já si u všeho dávám načas.

Doma jsem hodil poznámku do novinek, že jeden článek právě píšu a druhý je ve frontě. Nainstaloval do mobilu APK z mirroru, protože v Google Play ještě nová verze nebyla. Zatím připravil půl litru kávy s mlékem a vaječným likérem (mám nacvičené že to piju vždy při psaní). Pustil si set OST z Anime, které neruší a zvedá adrenalin kvůli akčním scénám.

Po úspěšné aktualizaci jsem koukl do poznámek, co se změnilo. Udělal jsem podle toho screenshoty a nahrál všechny na disk. Tady jsem díky poznámkám ušetřil první minuty. Běžně totiž screenshotuju za pochodu, jak píšu. Sice jsem některé screenshoty nakonec nepoužil, ale ten ušetřený čas byl znát.

Při psaní většinou postupuju podle zdrojů, chronologicky jak přibývaly. Teď to překvapivě nebylo potřeba. Dokázal jsem si přesně asociovat, která poznámka byla u jakého zdroje a jen jsem podle nich odladil texty, aby byly fakticky správně. Vyhnul jsem se procházení duplicit. Prostě jsem nehledal nové informace, už jsem je znal. Jen jsem si je zkontroloval podle nejlepšího zdroje.

I když jsem nad článkem strávil více jak hodinu, včetně odladění grafiky, překvapilo mě kolik mi poznámky psané v autobuse ušetřily času. Zkoušel jsem dříve psát v autobuse články, ale za moc nestály. Tohle je zajímavější a efektivnější.

Mimochodem ačkoliv jsem text neměl jako první, tak se mi po publikování nahrnulo na stránku celkem dost čtenářů. Podle GA to byl zatím rekord :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Příprava textů v autobuse – pár postřehů”

  1. Moc pěkný postup Drago, nejvíce mě pobavilo půl litru kávy s mlékem a vaječným likérem.

    Zajímavé marketingové srovnání by bylo o kolik návštěvnosti jsi přišel tím, že tvůj článek nebyl vydán hned jak byl největší peak. Ale na to bys musel mít 2 skoro totožné blogy co se týče návštěvnosti, se stejným zaměřením a na jednom článek publikovat hned jak vyjde novinka a druhý třeba až s odstupem času i třeba s kvalitnějším obsahem.

    Pochopil jsem dobře, že si osnovu načmáral na papír a pak celý článek psal v autobuse na mobilním telefonu? To jsou dneska praktiky. V autě by se to dalo teoreticky diktovat, jak Apple, tak Google mají predikci převodu hlasu na text docela dobrou, ale chápu že v autobuse to asi nešlo, ale psát celý článek na telefonu by mě to přestalo bavit hned po první větě, mám zlost jen když píšu email na telefonu :)

    1. Nějaká srovnání už mám z dřívějška. Například když vyšel update, tak jsem napsal krátký úvod a postupně přidával odstavce a body. Jakoby psal v reálném čase. Lidi refreshovali, neustále komentovali a posílali topy na to co je nového, co ověřili atd. Stálo by za to to srovnat v GA. Zkusím.

      Jinak mobil jsem využil jen na získávání informací. Měl jsem jej nalevo od poznámkového bloku. Tohle jsou zápisky (část je i v černé části) :)

      1. Tak to je dobrý :) Ono je to docela i bezpečné, jelikož to vypadá jak kdyby si to zašifroval :)

  2. Osobně kvůli konceptům na články, které píši v MHD používám Blackberry s hardwarovou klávesnicí a jde to dobře :)

  3. Pěkně Drago. Já jsem si sliboval toto od tabletu, který mám. A nikdy jsem se nedokopal k tomu, psát na něm větší texty. Asi se o to pokusím, moc úsilí jsem tomu nedal a teď když vidím tebe … .

Comments are closed.