Co si odnést z kauzy Piráti vs Česká Protipirátská Unie

Projekt, či spíše experiment Sledujuserialy.cz známe asi všichni. Jedná se o web, který provozuje Česká pirátská strana (ČPS), za účelem zjistit zdali je odkazování (vkládání) autorsky chráněných děl legální. ČPS dlouhou dobu dráždila tímto experimentem všechny ochránce autorských práv až se jí podařilo skutečně dostat celou kauzu k soudu.

Obvodní soud pro Prahu 4 v kauze ČPS vs ČR nakonec rozhodl, že konkrétně web Sledujuserialy.cz zákon neporušil.

Z rozhodnutí soudu ze dne 16. ledna 2017, sp. zn. 33 T 54/2016:

Pro naplnění základní skutkové podstaty tohoto trestného činu je přitom nutné zavinění ve formě úmyslu. (…) Vzhledem ke skutečnosti, že webové stránky nebyly provozovány za účelem zisku, musí být domněnka nevědomosti obviněné vyvrácena prokázáním toho, že věděla nebo vědět mohla, že použitý hypertextový odkaz zpřístupňuje protiprávně zveřejněné dílo na internetu, například na základě skutečnosti, že na to byla upozorněna nositeli autorského práva. (…)

Na prohře nese také vinu Česká Protipirátská Unie, která nedokázala prokázat, že opravdu zastupuje skutečné (oprávněné) držitele autorských práv.

Takže si to shrneme

  • Pokud web nevydělává peníze na šíření autorsky chráněného obsahu, není zodpovědný za obsah, dokud jej neupozorní oprávněný držitel autorských práv. Poté samozřejmě musí obsah odstranit.
  • Česká Protipirátská Unie a dalších podobné organizace musí prokázat, že zastupují držitele autorských práv a teprve potom mohou žádat o odstranění autorsky chráněného obsahu. Otázkou je jak?
  • Soud v podstatě neřekl jestli je odkaz (vkládání videa) zločin. Experiment se Sledujuserialy.cz tedy může pokračovat.

Závěr

Je třeba si uvědomit, že Piráti tak nějak vědí co dělají. Mají nekomerční projekt, na kterém je autorsky chráněný obsah vkládaný ze serverů třetích stran mimo jurisdikci ČR/EU. Rád bych napsal, že na ně je tedy zákon krátký, ale tohle slovní spojení mi přijde spíše negativní.

Naproti tomu spousta webů u nás má na podobných webech různou formu reklamy. Jestliže za ní dostávají zaplaceno, tak už by pro ně podobný rozsudek nemusel dopadnout dobře. Samozřejmě za předpokladu, že ignorují všechna varování a oprávněné žádosti držitelů autorských práv. Mimochodem i videa pro dospělé jsou chráněna autorskými právy.

Co se týká samotných Pirátů tak jim fandím. Líbilo by se mi pokud by jejich snaha vedla k vytvoření legálních streamovacích služeb, které by si navzájem konkurovaly. Rád bych si zaplatil za pohodlí mít všechno na jednom místě, moct si to kdykoliv přehrát, s kvalitním dabingem i titulkami. Zvláště pokud by převážná část zaplacených peněz šla přímo tvůrcům obsahu. Nebránil bych se ani možnosti nějakého tlačítka “donate” jako má Twitch. No nebylo by super takto rozhodnout zdali se bude natáčet další série vašeho oblíbeného seriálu. Streamovací služba + crowdfunding :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup