John Mueller nedoporučuje používat příkaz link: ?

John Mueller vzkázal přes twitter webmasterům ať přestanou používat příkaz link: ve vyhledávání Google. Ačkoliv stále ještě jej lze použít o jeho použitelnosti už hodně dlouhou dobu většina z nás pochybuje. Nevrací totiž relevantní výsledky. Ostatně velké množství služeb třetích stran si právě na sledování odkazů postavilo svůj byznys.

Pokud zadáte do Google příkaz link:domenat.tld tak by se vám měl objevit seznam zpětných odkazů, které směřují na doménu. Bohužel od určité doby už to nefunguje jak by mělo. Místo toho se zobrazují relevantní výsledky související s vaši doménou. Navíc má přednost obsah na vaší doméně odkazující na ní. Sice se to dá vylepšit pomocí link:domena.tld -site:domena.tld ale když si to vyzkoušíte, tak zjistíte že na některých stránkách vlastně ani nejste (vyzkoušejte třeba výsledky za poslední týden). Google to totiž mixuje s výskytem klíčového slova. Navíc řazení výsledků je trochu pofidérní.

Jak zjistit odkazy na vlastní doménu

U Google je tu od toho Search Console. Je zde sice omezení na 1000 domén, ale většině lidí to stačí. Je pravda, že se z toho těžko zjišťují například poslední získané odkazy, ale od toho jsou tu jiné nástroje. Například na sledování zmínek o značce. To je podle mě důležitější než zpětné odkazy. Potřebujte vědět, kde se o vaší značce píše a co nejdříve případné negativní postřehy komentovat.

Samozřejmě Google všechny odkazy nevidí. Vlastně ani nevíme jestli třeba jen nechce vidět :) K nějakému komplexnějšímu sledování se dají využít služby třetích stran. Osobně mám zkušenosti s MoZ a Ahrefs. Ovšem mám trochu pohybnosti o tom kolik toho vidí na českém internetu.

Závěr

Na závěr jen jeden dodatek. Nenechte se zblnout, že odkazy v SEO už dneska nic neznamenají. Je to stále přesně naopak. Dobrý obsah dneska umí udělat za peníze každý a to včetně toho SEO zbytku. Tak co potom rozhoduje o tom který z těch dobrých obsahů bude nahoře? No přece odkazy ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “John Mueller nedoporučuje používat příkaz link: ?”

  1. Ahrefs funguje aj v čr a na slovensku docela spoľhalivo :) .. a celkom zaujímavý postreh s tym link .. mne sa v poslednej dobe občas ale stáva, že vyhadzuje google nejaké divné výsledky pri použití príkazu ,,site:domena.tld,,

Comments are closed.