Kauza YouTubeři a BMW Invelt

Několik posledních dní se řeší kauza údajné nabídky auta od společnosti BMW Invelt vybraným YouTuberům. Přijde mi to trochu přitažené za vlasy, ale pokud máte chvilku, tak je zajímavé si to přečíst.

O co v krátkosti jde

Místní dovozce BMW údajně nabízí známým YouTuberům zapůjčení auta, pokud splní několik podmínek. Jeden z nich zveřejnil oficiální komunikaci na Twitter.

Zajímavé jsou podmínky:

  • 2x do měsíce zmínit BMW ve videu
  • Odrazení diváků od koupě jiné značky
  • Jedna negativní recenze na konkurenční značku (Audi, Škoda, Volkswagen)
  • Včasné dodání všech splněných materiálů propagace do posledního dne v měsíci
  • 2 fotografie s vybraným autem na sociální sítě (FB, Instagram)
  • 1x za měsíc velké video s pocitem jízdy v novém autě
  • servis se hradí ze svého, nutno uzavřít pojištění
  • maximálně najet s vozem 500 km (plus nesmí opustit Prahu)
  • ve voze se nesmí kouřit, oddávat neřestem a v úložném prostoru vést více jak 30 kg

Negativní recenze

Negativní recenze či jiný druh pomlouvání konkurence nejsou ve světě nic nového. Ovšem to už je taková “vyšší dívčí”. Tedy je to pro lidi, kteří musí zvládat marketing a PR v daném oboru, mít dokonalý přehled o daných produktech a reálné zkušenosti. Jak efektivní bude asi negativní recenze od mladíka, co má čerství řidičák, nikdy nejezdil v konkrečních autech a na tom zapůjčeném nesmí ani pořádně jezdit? Dobré negativní recenze stavíme na reálných často nezpochybnitelných slabinách, o které pak opřeme různé úvahy o možných dopadech.

S tím samozřejmě souvisí i podmínka odrazení diváků od koupě jiné značky. Pokud by byl YouTuber automechanik s několikaletými zkušenostmi, který má na profilu fotky ze zákulisí s legendami závodních aut, jak mu ukazují motor, tak pak proč ne? Tomu bude BFU jen stěží v něčem odporovat. Ale zase jsme u toho jak to správně podat. Jde to ale není to žádná sranda.

Pozitivní recenze

Pozitivní recenze jsou zcela běžné. Od jednoduchého doporučení, přes lámané nic neříkající reklamní články, důkladné návody/recenze až po sofistikované nenápadné PP (product placement).

V tomto případě je po YouTuberovi požadováno PP (zmínit auto ve videu) a doporučení (velké video s pocitem z jízdy). Hmm ale ta omezení to je fakt těžké… Nevím jaké je zaměření zmíněného YouTubera, ale pokud to přímo nejsou auta, tak to potřebuje nejdříve nabrat zkušenosti, vše si osahat, aby o tom mohl něco říct. Dále nepotřebuje propagační předměty, ale proškolit od člověka co dělá PR.

Ten by mu třeba řekl, že nějaký materiál může natočit přímo v autě. Při jízdě by potom mohl i reagovat na konkrétní události (“Teď koukám že mi svítí kontrolka, asi budu muset natankovat. Naštěstí tohle autíčko /značka/ skoro nežere. Naposledy jsem tankoval před týdnem a to mám najezděno X km”, “Od toho /konkurence/ si musím držet odstup v tomhle počasí už to s tou kraksnou nemusí ubrzdit”, “Teď mě napadlo, mají airbagy nějaké logo /značka/? No zkoušet to nebudu.”) Reklama se dá dělat i velmi nenápadně, ale chce to pomoc člověka co jí dělá profesionálně. YouTuber by měl dělat hlavně to v čem je dobrý.

Ještě mě dostala ta podmínka, že si v autě nemůže užít s nějakou holkou. Tedy nevím, ale hezká a drahá auta se kupují také z důvodu udělat dojem na holky. Představte si, že by všichni YouTubeři občas nenápadně zmínili nějaké to zaskórování díky jejich autu (omylem vytáhne z pod sedadla prázdnou krabičku od ochrany, rtěnku, sponku atd.). Klukům co je sledují se to do podvědomí prostě dostane jako nejúspěšnější značka. Jenomže to by zase musel koordinovat někdo kdo má zmáknuté PR.

Závěr

Reklama a propagace obecně je sranda. Jen se to musí dělat pořádně.

Pokud vás zajímají detaily a vývoj kauzy, tak koukněte na článek od Daniela Dočekala BMW půjči youtuberovi auto ale nesmí ho opotřebit a vůbec je to celé takové trochu absurdní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Kauza YouTubeři a BMW Invelt”

  1. Tie podmienky sú fakt kruté, ale nedivil by som sa ak sa to v marketingu fakt takto robí. Čo si aj reálne myslím že áno, že požičiavajú sa autá a negatívna reklama na iné značky sa nenápadne tiež da urobiť. A celý podobný koncept funguje na všetko, nie len na autá.

  2. Jelikož email byl poslán na gmail, který je “neutrální” tak těm IP adresám v hlavičce bych věřil. Jejich podvržení je podle mě nad rámec možností kohokoli. Jediná možnost by byl ISP dané IP či nabourání wifi té firmy. Na druhou stranu jednalo se o dialog, takže odeslaný email byl v té firmě přijat a bylo na něj odpovezeno. Z toho se nedá vykrouti. Jediná možnost je distancovat se od jednání zaměstnance.

      1. Vždy mají možnost se soudit, pokud jsou přesvedčeni o své pravdě.

    1. Je to možné, ostatně je to bulvár, ale to jsem řešit v článku nechtěl. I když teď mě napadlo, že někde byla i hlavička emailu, tak pokud by se porovnaly IP adresy, SPF/DKIM třeba by to někdo rozlouskl.

    2. Jestli je to celé fake (nakonec to tak vypadá) tak to jsou šílenci…. BMW je bude žalovat vysoudí veřejnou omluvu a náhradu škody to asi nebude málo…

      1. Tak vzhledem k tomu, že od BMW tam už došlo na výhružky mafií a vyššími kontakty, tak to bude hodně obráceně. Pokud ty maily nejsou fake, tak bych BMW nabídnul mimosoudní domluvu a chtěl bych po nich nějaké peníze. Imho nejlepší řešení pro všechny strany.

    1. Aha :-) V tom případě to nejspíš skončí u soudu a pánové nemají moc šancí. Invelt by neměl mít problém dostat odškodné a publicitu zdarma k tomu.

  3. Težko říct, jestli je to fake, nebo ne.

    Ale odhadnul bych, že to je iniciativa místního prodejce a že v Mnichově budou dost zděšení, až se to k nim dostane.

  4. Drago, jedná se o BMW Invelt. Ne o BMW, titulek a začátek textu je matoucí. Jedná se o jablka a hrušky. Za druhé si ty děcka chtěli nahrabat views, což se jim povedlo ale za cenu, že je to všechno podvrh nebo propracovaná kampaň. Uvidíme, co z toho vyleze, jestli bude ticho nebo soud.

    1. Popravdě se mi to moc nezdálo, tak proto jsem psal “údajného”. Článek ani není o kauze ale spíše zamyšlení o propagaci/marketingu.
      Edit: Upravil jsem nadpis

Comments are closed.