Přes 3,5 tisíce registrovaných trump domén za 2 dny

Prezidentské volby v USA proběhly 8.11.2016. Jako vítěz z nich vyšel Donald Trump. Během následujících dnů bylo registrováno téměř 3200 .com a 330 .net domén, které obsahovaly klíčové slovo Trump. Takto velký počet překvapil i domainery. Možná proto že tentokrát se nejedná o žádné spekulace, ale vyrůstají na nich skutečné weby.

Velká část Američanů i díky vyhrocené volební kampani je značně frustrována. Rozhodli se tak svůj hněv vyjádřit online. Na doménách se tak vesměs nachází, dejme tomu značně kontroverzní obsah. Ale budiž, internet je ostatně o svobodě vyjadřování a vrcholový politik musí počítat s tím, že se stane součástí internetových mémů, narážek a vtípků. Ostatně i u nás najdeme weby jako praskniandreje.cz.

Trump má však jeden trumf v rukávu. Je totiž registrovanou obchodní značkou. Své jméno propůjčil různým produktům. Jeho právníci už svedli přes 100 UDRP soubojů. Odpůrci nového prezidenta by tak mohli klidně čelit i pokutě 100K USD + náklady na právníky za porušení jeho obchodní značky. No možná nás čekají ještě zajímavé souboje TM vs svoboda slova.

Hodnota hate domén

Hate (nenávistné) weby, jsou velice zajímavé z pohledu SEO. Často vznikají zcela spontánně jako forma protestu. Pokud jsou dostatečně kontroverzní anebo originální, tak se často stávají vitálními. Spropagují je sociální sítě a dostanou se i do masmédií. Během pár dnů mohou nabrat více linkjuice než roky zavedené weby.

Asi nemusím říkat, že takováto doména je hodně zajímavá pro různé SEO experimenty. Samozřejmě se dají i využít i pro komerční projekty, třeba  affiliate stránky, katalogy atd. Vtip je v tom, že se k nim skoro nedá dostat. Mají velmi dobré ranky a tak neujdou pozornosti lidem s roboty. Nechají si je odchytit a máte smůlu. I když popravdě většinou dávno zapomenete, že nějaká taková doména vůbec existuje :)

Takže pokud máte hate domény zájem tak postupujte následovně:

  • Jakmile na ní narazíte, tak si jí vždy poznamenejte a nastavte si upozornění před její expirací.
  • Pokud o ní fakt stojíte a uvidíte, že jí majitel neprodloužil, tak mu napište jestli by vám jí nepřenechal, popřípadě prodal. Ideální je nabídnout flašku :)
  • Než si jí pořídíte, koukněte jestli nemá penalizace. Google hate domény umí vyřadit z indexu na základě žádosti. Nejedná se o penalizaci, ale o žádost o vyřazení.
  • Vždy si tyto domény dejte odchytit.

Závěr

Já pár domén, které už by se mezi hate domény zařadit dali, mám. Ze zvědavosti na nich mám i doménový koš, takže mi tam padá vždy pošta. Chodí tam všechno možné včetně sprostých věcí, žádosti o spolupráci, vydírání atd. Připravte se tedy na to, že jakmile se vaše osobní údaje objeví ve whois tak se dočkáte i nepříjemného telefonátu. BFU z whois nepochopí, že doména změnila majitele.

A co vy? Máte zkušenosti s hate doménami?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Přes 3,5 tisíce registrovaných trump domén za 2 dny”

  1. Hoci si myslím, že protesty proti právoplatne zvolenému politikovi sú hlúposť, tak si tiež myslím, že Trump mohol mať copyright na svoje meno ako obchodník, ale ako prezident USA ho stráca. Nemôže si uzurpovať právo vlastniť ochrannú známku na svoje meno. Stal sa verejnou osobou a jeho meno tiež.

    1. Hlavně tech “hate free” co vehementně brání pravdu a lásku a demokracii ale musí to být podle nich.

Comments are closed.