Serpo končí, škoda byl to dobrý zdroj inspirace

Nástroj SERPO končí. Jednalo se o službu, kam jste mohli zadat doménu a zjistili jste na jaká klíčová slova se objevuje ve vyhledávačích. Dokonce uměl porovnat více domén a díky množinám zjistit v čem je obsah podobný anebo naopak rozdílný. Ačkoliv se jednalo hlavně o SEO nástroj, mě sloužil jako zdroj nápadů na články pro PBN.

V původní verzi šlo ze SERPO vytáhnou tuším 50 klíčových slov, na které se zobrazovala doména ve vyhledávačích. Později byl tento počet zredukován na 5, což už nebylo moc použitelné. Takže jsem přemýšlel o zakoupení placeného tarifu. Bohužel platit 999 CZK měsíčně se mi moc nechtělo. Radši jsem si našel jiné méně pohodlné zdroje inspirace.

Proč SERPO fungovalo

Zadali jste si doménu konkurenta a zjistili na jaké klíčová slova s jakou návštěvností se zobrazuje. S trochou snahy jste mohli najít jeho nejlepší články, které mu přinášely slušnou návštěvnost. Párkrát jsem to zkusil v rámci mé PBN a zjisti, že to funguje. Tedy zvláště na Seznam. Dříve bylo hledání takovýchto klíčových slov spíše o štěstí, ostatně na takovémto principu vznikali první PBN.

Když jsem to probíral s ostatními v oboru, tak říkali, že SERPO je super, jen je neaktualizované, takže člověku utíkají trendy. S tím souhlasím, ale na sledování trendů tu máme jiné nástroje a metody. SERPO bylo super v tom, že hledalo klíčová slova, která po dlouhou dobu přinášela celkem stabilní návštěvnost.

Shineys

Ještě než přišlo SERPO, tak jsem tato klíčová slova označoval jako shineys a vytvářel vlastní nástroj s kódovým označením Aldnoah. Ten je měl identifikovat a hledat na konkurenčních stránkách. Dokonce jsem se dostal do stádia testování, kde tabulka s výsledky měla téměř 1 GB dat (stále je funkční beta test z roku 2015 na cybersquatting.cz/sc8/). Kvůli SERPO jsem tento projekt však zabalil, protože dokázal dodat podobné výsledky.

Google vs Seznam

SERPO jako zdroj inspirace perfektně fungoval na Seznam. Musel bych projít data z PBN, ale tak u 2 z 5 napsaných článků, podle témat nalezených přes SERPO se dala na webu bez většího přísunu linkjuice získat návštěvnost několik desítek lidí za měsíc u Seznam. Není to moc ale za rok jste se dostali na několik set na článek. Přitom témata byla dosti specifická pro IT. Takže tu ani dostatečně velké publikum nebylo.

Zajímavé bylo, že mi tento druh získávání inspirace nefungoval pro Google. V podstatě okopírovat téma, přidat k němu vlastní know how, obrázky, citace, nic z toho nezabíralo. Google vás do TOP 10, či spíše top 7 čistě přes onpage nechtěl pustit. Zaběhnuté weby i s málem linkjuice si prostě pečlivě hlídal. Jedinou možností bylo to protlačit přes odkazy. Mimochodem i díky těmto testům si stále myslím, že odkazy jsou nejlepší způsob jak protlačit do Google vlastní stránky.

Závěr

Když bylo SERPO zpoplatněno fakt jsem uvažoval jestli se mi vyplatí dávat tisícovku měsíčně anebo hledat jinou cestu. Nakonec jsem zvolil hledání témat přes diskuzní fóra, specializované weby na pokládání otázek a pak nástroje, co sledují trendy. Jednak se mi cena zdála dosti vysoká, SERPO nezaručovalo že témata nejdu, pouze mi ulehčilo hledání, a také jsem si chtěl zkusit nové metody. Trochu jsem i podlehl (opět a stále znovu) Google, který tvrdí že “fresh content” je nejdůležitější.

Teď přemýšlím jestli se vrátím zpátky k projektu Aldnoah, který však bude třeba předělat. Seznam už statistiky hledanosti zobrazuje jinak a také si více hlídá přístupy robotů anebo zkusím něco úplně nového.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Serpo končí, škoda byl to dobrý zdroj inspirace”

  1. Často mluvíš o seznamu, to ještě skutečně někdo chodí na it články přes něj i když jsou na první pozici?

    1. Ano chodí, zvláště na méně odborné. Zvláště takové ty, když se něco neurčitého rozbilo a nejde to. Navíc je jednodušší tento druh článku vytvářet (méně textu, nenáročný, spousta obrázků/screenshotů).

      1. Díky, mě ze seznamu chodí pod 10% lidí i na filmy a mainstream zábavu, takže se mi návštěvnost it témat nechtěla pomalu ani věřit.

  2. Ahoj Drago, zaujala mě věta “Seznam už statistiky hledanosti zobrazuje jinak a také si více hlídá přístupy robotů anebo zkusím něco úplně nového.” Víš, jestli kde by se daly sehnat čísla z našeptávače Seznamu? Dřív to bylo OK, teď ale už nevím. Kdyžtak prosím odpověz na mail a tenhle koment smaž. Díky moc.

    1. Ještě jsem limity netestoval. Dříve našeptávač nebyl vůbec limitován. Natahal jsem toho z něj mraky bez jakéhokoliv omezení. Jediné co si hlídal byly statistiky hledanosti.

  3. Jo vyvijej dal Aldnoah, stejne to bude ve vysledku lepsi nez SERPO, protoze Koucky neni praktik..

Comments are closed.